• Transzplantáció után sem lehetetlen a dialízis

    Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

    Sokan sokszor éveket várnak dialízisen, vagyis művesekezelésen egy új szervre. A transzplantáció során egy szervet ültetnek be a betegbe, amely általában képes ellátni a feladatát. Ám bizonyos esetekben a szervátültetés után is felmerülhet a dialízis szükségessége.

    A dialízis megterhelő folyamata, és hosszútávon szív- és érrendszert (ér)károsító hatása miatt a visszafordíthatatlan vesekárosodások legmegfelelőbb gyógymódja a transzplantáció, ami évente több száz krónikus vesebeteg életét változtatja meg. Az új élet reményében azonban sokszor elfeledkeznek arról, hogy ritkán ugyan, de még az átültetés után is egy rövid ideig szükség lehet a heti többszöri dialízisre.

    Hirdetés

    – A transzplantáció után közvetlenül, 1-3 hétig még szükség lehet dialízisre, ha a transzplantált vese működése nem indul meg rögtön. Ez cadaver (vagyis agyhalottból történő) veseátültetésnél 20-25%-ban (azaz minden 4.-5. betegnél) előfordul. A szervezeten kívül 12-24 óráig konzervált vese ugyanis károsodhat, de nem visszafordíthatatlanul. Amíg a beültetett vese meg nem gyógyul, szükség lehet az újbóli dialízisre – magyarázta dr. Remport Ádám, belgyógyász nephrológus, hozzátéve: ez a visszafordítható károsodása az új szervnek még élődonoros átültetés esetén is előfordulhat, ilyenkor szintén művesekezelésre van szükség. – Ez a reverzibilis károsodás az élődonoros átültetések 2-3%-ban fordul elő – folytatta a szakorvos, aki elmondta, ez az esemény ugyan nyugtalanító, amíg tart, de hosszú távon csak kis hatással van a vesék túlélésére.

    A veseátültetés


    A veseátültetés és a művesekezelés egymás alternatívái ami a beteg életben tartását illeti, ugyanakkor a művesekezelés nem pótolja teljes mértékben a vese élettani funkcióját (renin-angiotensin rendszer, eritropoetin). A veseátültetés>>

    Akkor is szükség lehet újbóli dialízisre, ha nem az átültetett vese ideiglenes károsodásáról beszélünk, hanem a már transzplantált vese a szervezetben mondja fel a szolgálatot. Ez előfordulhat akutan is, de késői veseelégtelenség formájában is. Ezt graft-elégtelenségnek, majd, ha a működése teljesen megszűnt, graft-veszteségnek hívják. – Akutan bekövetkezhet a szervek kilökődésétől, ami ma már igen ritka, előfordulása kb. a transzplantációk 1 %-a. Szintén 1-2 %-ban fordul elő, hogy az szervátültetés után fellépő akut veseelégtelenség artéria- vagy véna trombózistól következik be – mondta Remport Ádám.

    A vesék késői elégtelensége és elvesztése pedig sokszor több ok együtteséből jöhet össze, de ezek önmagukban is elegek lehetnek ahhoz, hogy a transzplantáció után újra dialízisre szoruljon a beteg:

    • késői krónikus antitest közvetített kilökődés, sokkal ritkábban késői akut kilökődés (ez főleg gyógyszerszedési non-adherenciára utal, vagyis a beteg valószínűleg nem tartotta be a számára felírt gyógyszerek szedését).
    • a korábbi vesebetegség visszatérése (döntően az immunológiai betegségeknél fordul elő).
    • nem immunológiai krónikus vesekárosodás részben a nefrotoxikus immunszuppresszió, részben más ezt okozó szisztémás problémák miatt: magas vérnyomás, diabétesz, lipidanyagcsere-zavar, arterioszklerózis
    • krónikus speciális vírusfertőzés miatt.

    Pánikra semmi ok!

    Még ha a transzplantált vese elvesztése miatt újra dialízisre szorulunk, akkor sem kell lemondanunk a teljes élet lehetőségéről. A veseátültetés ugyanis ismételhető, a feltételei ugyanazok, mint egy első átültetésnél, annyi kivétellel, hogy az előző átültetésnél megismert idegen szövettípusok nem ismételhetők – ez az átültetések számával arányosan mindig kicsit tovább szűkíti az elfogadható vesék számát.

    – Általában 3-4 alkalommal jöhet össze a veseátültetés, és ehhez az is szükséges, hogy valaki elég korán szoruljon veseátültetésre – fiatalon lesz végstádiumú veseelégtelen – és persze mindvégig alkalmas marad az ismétlésekre – magyarázta a nephrológus, hozzátéve: az ismételt átültetések csak kicsit kockázatosabbak, és ennek megfelelően az eredményei is csak kicsit rosszabbak, mint az első(egyszeri) transzplantációnak.

    Ha valakinek a transzplantált veséje már elégtelenül működik, és ezt nem visszatérő vesebetegség, vagy krónikus speciális vírusfertőzés okozza, akár még a dialízis ismételt kezdése előtt is visszakerülhet a várólistára.  Többségében azonban a betegek a dialízisre visszakerülés után néhány hónappal szoktak csak a várólistára visszakerülni.

    (WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

    Módosítva: 2013.03.27 05:21, Megjelenés: 2013.03.27 05:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    Mit kell tudni a vesetágulatról?

    Mit jelent az, hogy vesetágulat? Mi okozhatja? Mik lehetnek a tünetei? Milyen stádiumai vannak a betegségnek? Hogyan diagnosztizálható? Milyen szövődmények léphetnek fel? Milyen kezelési lehetőségek vannak? Cikkünkből kiderül.

    Szakemberek az élődonoros veseátültetések mellett

    Az élődonoros veseátültetések számának növelése mellett foglaltak állást a szervdonációs és transzplantációs világnap alkalmából tartott rendezvény résztvevői. Elhangzott: tavaly tíz százalékkal nőtt 2017-hez képest a szervtranszplantációk száma Magyarországon, 2018-ban összesen 505 ilyen beavatkozás történt.

    Gyógyszerszedés vesebetegség esetén

    A vese fő funkciója a szervezetünk salakanyagainak kiválasztása. Számos gyógyszernek, illetve azok bomlástermékeinek is ez a sorsa, a vesénk távolítja el a keringésből. Akiknek azonban rosszul működik a veséjük, azoknál kialakulhatnak túladagolási tünetek, mivel nem tud megfelelő mértékben távozni a hatóanyag, és tovább fejti ki a hatását.

    Vesebetegségek korai felismerése: az orvosi gyógymasszázs szerepe

    Minden megbetegedés előzményekre vezethető vissza, ez így van a vesebetegségeknél is. Hazánkban minden tizedik lakos érintett valamely vesét érintő megbetegedésben. A legtöbb esetben észrevétlen a kórkép, az érintettek 70 százaléka nem tud róla, emiatt el sem jutnak a kellő kivizsgálásokra.

    IgA-nephropathia - Egy gyakori, vesét érintő betegség

    A Berger-kórként is ismert betegség fiatal felnőttkorban megjelenő, gyakran veseelégtelenségbe torkolló krónikus vesebetegség. A férfiakat háromszor-négyszer gyakrabban érinti, mint a nőket. Fő tünete a véres vizelet, amely vese- és lágyéktáji fájdalommal társulhat. A tünetek sokszor gyomor-bélrendszeri vagy felső légúti vírusfertőzés lezajlása után átmenetileg jelentkeznek, majd spontán megszűnhetnek.

    Önzetlen barátságból vesetestvérség született

    Hatalmas áldozatkészség szükséges ahhoz, hogy egy 29 éves fiatalember 39 esztendős barátja egészségéért, életben maradásáért feláldozza a fél veséjét.

    A peritoneális dialízis menete

    A hasi, vagy peritoneális dialízis egy testen belül zajló vértisztítási eljárás, amire a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek van szüksége. A beteg vére a belső hasfalat és a belső szerveket borító hashártyán keresztül tisztul meg.

    Új vesével 15 évesen

    Dávid alig egy hónapja kapott új vesét, hetente jár utógondozásra, mindennap gyógyszert kell szednie, figyelnie kell az étkezésre - gyökeresen megváltozott az élete. Történész szeretne lenni, szeptembertől kezdi a gimnáziumot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.