• Transzplantáció után sem lehetetlen a dialízis

    Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

    Sokan sokszor éveket várnak dialízisen, vagyis művesekezelésen egy új szervre. A transzplantáció során egy szervet ültetnek be a betegbe, amely általában képes ellátni a feladatát. Ám bizonyos esetekben a szervátültetés után is felmerülhet a dialízis szükségessége.

    A dialízis megterhelő folyamata, és hosszútávon szív- és érrendszert (ér)károsító hatása miatt a visszafordíthatatlan vesekárosodások legmegfelelőbb gyógymódja a transzplantáció, ami évente több száz krónikus vesebeteg életét változtatja meg. Az új élet reményében azonban sokszor elfeledkeznek arról, hogy ritkán ugyan, de még az átültetés után is egy rövid ideig szükség lehet a heti többszöri dialízisre.

    Hirdetés

    – A transzplantáció után közvetlenül, 1-3 hétig még szükség lehet dialízisre, ha a transzplantált vese működése nem indul meg rögtön. Ez cadaver (vagyis agyhalottból történő) veseátültetésnél 20-25%-ban (azaz minden 4.-5. betegnél) előfordul. A szervezeten kívül 12-24 óráig konzervált vese ugyanis károsodhat, de nem visszafordíthatatlanul. Amíg a beültetett vese meg nem gyógyul, szükség lehet az újbóli dialízisre – magyarázta dr. Remport Ádám, belgyógyász nephrológus, hozzátéve: ez a visszafordítható károsodása az új szervnek még élődonoros átültetés esetén is előfordulhat, ilyenkor szintén művesekezelésre van szükség. – Ez a reverzibilis károsodás az élődonoros átültetések 2-3%-ban fordul elő – folytatta a szakorvos, aki elmondta, ez az esemény ugyan nyugtalanító, amíg tart, de hosszú távon csak kis hatással van a vesék túlélésére.

    A veseátültetés


    A veseátültetés és a művesekezelés egymás alternatívái ami a beteg életben tartását illeti, ugyanakkor a művesekezelés nem pótolja teljes mértékben a vese élettani funkcióját (renin-angiotensin rendszer, eritropoetin). A veseátültetés>>

    Akkor is szükség lehet újbóli dialízisre, ha nem az átültetett vese ideiglenes károsodásáról beszélünk, hanem a már transzplantált vese a szervezetben mondja fel a szolgálatot. Ez előfordulhat akutan is, de késői veseelégtelenség formájában is. Ezt graft-elégtelenségnek, majd, ha a működése teljesen megszűnt, graft-veszteségnek hívják. – Akutan bekövetkezhet a szervek kilökődésétől, ami ma már igen ritka, előfordulása kb. a transzplantációk 1 %-a. Szintén 1-2 %-ban fordul elő, hogy az szervátültetés után fellépő akut veseelégtelenség artéria- vagy véna trombózistól következik be – mondta Remport Ádám.

    A vesék késői elégtelensége és elvesztése pedig sokszor több ok együtteséből jöhet össze, de ezek önmagukban is elegek lehetnek ahhoz, hogy a transzplantáció után újra dialízisre szoruljon a beteg:

    • késői krónikus antitest közvetített kilökődés, sokkal ritkábban késői akut kilökődés (ez főleg gyógyszerszedési non-adherenciára utal, vagyis a beteg valószínűleg nem tartotta be a számára felírt gyógyszerek szedését).
    • a korábbi vesebetegség visszatérése (döntően az immunológiai betegségeknél fordul elő).
    • nem immunológiai krónikus vesekárosodás részben a nefrotoxikus immunszuppresszió, részben más ezt okozó szisztémás problémák miatt: magas vérnyomás, diabétesz, lipidanyagcsere-zavar, arterioszklerózis
    • krónikus speciális vírusfertőzés miatt.

    Pánikra semmi ok!

    Még ha a transzplantált vese elvesztése miatt újra dialízisre szorulunk, akkor sem kell lemondanunk a teljes élet lehetőségéről. A veseátültetés ugyanis ismételhető, a feltételei ugyanazok, mint egy első átültetésnél, annyi kivétellel, hogy az előző átültetésnél megismert idegen szövettípusok nem ismételhetők – ez az átültetések számával arányosan mindig kicsit tovább szűkíti az elfogadható vesék számát.

    Olvasson a vesebetegségekről a WEBBetegen

    – Általában 3-4 alkalommal jöhet össze a veseátültetés, és ehhez az is szükséges, hogy valaki elég korán szoruljon veseátültetésre – fiatalon lesz végstádiumú veseelégtelen – és persze mindvégig alkalmas marad az ismétlésekre – magyarázta a nephrológus, hozzátéve: az ismételt átültetések csak kicsit kockázatosabbak, és ennek megfelelően az eredményei is csak kicsit rosszabbak, mint az első(egyszeri) transzplantációnak.

    Ha valakinek a transzplantált veséje már elégtelenül működik, és ezt nem visszatérő vesebetegség, vagy krónikus speciális vírusfertőzés okozza, akár még a dialízis ismételt kezdése előtt is visszakerülhet a várólistára.  Többségében azonban a betegek a dialízisre visszakerülés után néhány hónappal szoktak csak a várólistára visszakerülni.

    (WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

    Legutóbb frissült: 2013.03.27 05:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A hemodialízis menete

    A hemodialízis egy testen kívül zajló vértisztítási eljárás, amire a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek van szüksége. A beteg vére a testen kívül egy szűrőn keresztül tisztítódik meg, s tér vissza a vérkeringésbe.

    Önzetlen barátságból vesetestvérség született

    Hatalmas áldozatkészség szükséges ahhoz, hogy egy 29 éves fiatalember 39 esztendős barátja egészségéért, életben maradásáért feláldozza a fél veséjét.

    Mit tehet a cukorbeteg veséjének védelmében?

    Tudta-e Ön, hogy minden második ember halálát szív-érrendszeri betegség okozza? A cukorbetegek érrendszerében zajló, lényegesen felgyorsult érelmeszesedés 3-5x nagyobb kockázatot jelent a szívinfarktus, agyi infarktus kialakulására, míg a csökkent veseműködéssel élők számára a rizikó már 17-20-szoros.

    A peritoneális dialízis menete

    A hasi, vagy peritoneális dialízis egy testen belül zajló vértisztítási eljárás, amire a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek van szüksége. A beteg vére a belső hasfalat és a belső szerveket borító hashártyán keresztül tisztul meg.

    Zoli világbajnok lett a vesetranszplantáció után

    Kóka Zoltánnal, a 25 esztendős vesetranszplantáción átesett szimpatikus, derűs, fiatalemberrel egy kellemes cukrászdába beszéltük meg a randevút, ahol élete sorsfordító helyzeteiről kérdeztem. Zoli a legtermészetesebb módon beszélt mindarról, amit eddig megélt, és elért az életben. Egy pillanatra sem volt bánatos, vagy szomorú. Önsajnálatnak nyoma sincs a viselkedésében. Azt vallja, hogy a betegsége tette erőssé, még lelkesebbé, kitartóbbá és optimistábbá.

    Új vesével 15 évesen

    Dávid alig egy hónapja kapott új vesét, hetente jár utógondozásra, mindennap gyógyszert kell szednie, figyelnie kell az étkezésre - gyökeresen megváltozott az élete. Történész szeretne lenni, szeptembertől kezdi a gimnáziumot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.