Eurotransplant - Egy donorszerv oda, egy ide

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Megtörtént az első olyan szívátültetés, amelyhez a donorszerv az Eurotransplant International Foundation nemzetközi szervezet közreműködésével érkezett hazánkba. Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója elmondta: a 8 éves kislány szívizombetegségben szenvedett, ám alig egy hét alatt hozzájuthatott a donorszervhez.

Magyarország az év elején csatlakozott az Eurotransplant International Foundation-hoz, ennek köszönhetően jelentősen nőhet a szervre váró betegek túlélési esélyei. Egy vesebetegnek eddig átlagosan 3 évet kellett várnia a donorszervre, az Eurotransplant közreműködésével ez az idő egy évre rövidülhet.

Hazánk a jelenleg hét ország (Ausztria, Belgium, Horvátország, Luxemburg, Németország, Hollandia és Szlovénia) közreműködésével zajló, 1967-ben alakult szervtranszplantációs hálózathoz csatlakozott. Németországban működik a legtöbb transzplantációs központ, 42, a legkevesebb Szlovéniában és a Luxemburgban, itt egy-egy található. Tavaly 10 ezren kerültek fel a szervelosztó listára és 7480 műtét (főként vese-, szív- és májátültetés) valósulhatott meg. A szervezet működését az adott ország egészségbiztosítója finanszírozza.

Scandiatransplant

Hasonló nemzetközi szervezet a Scandiatransplant Izlandon, Norvégiában, Finnországban, Dániában és Svédországban, valamint a Balttransplant Észtországban, Lettországban és Litvániában.

Az előzetes együttműködési megállapodás egy alkalommal, egy évvel meghosszabbítható, később az Eurotransplant teljes jogú tagjává válhatunk, ennek azonban nagyon szigorú feltételei vannak. Az egészségügyi államtitkárság a szervátültetések minőségbeli javulásában bízik, a 10 millió lakos helyett egy körülbelül 125 milliós populációban kereshetnek megfelelő donort a betegeknek, javítva ezzel azok életminőségét és túlélés esélyeit – derül ki tájékoztatójukból.

A hazai szervátültetések kétharmadát végző Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója, dr. Langer Róbert elmondta: a csatlakozásnak köszönhetően azok a vesebetegek is lehetőséget kapnak, akik 15-16 éve várnak donorra. Az évi 2000 donorból, amely az Eurotransplant területén lesz elérhető, tízszer nagyobb valószínűséggel fognak szervet kapni ezek a betegek.

Az első évben 40-50 hazai beteg, a végleges tagság idején pedig minden transzplantációra váró ember felkerül az Eurotransplant listájára. Az átmeneti tagság révén az úgynevezett hiperimmunizált - a szervezetükben ellenanyagot termelő - betegek és a gyermekek juthatnak majd szervhez, valamint azok, akik számára a transzplantáció életmentő beavatkozást jelent, például, ha gombamérgezés következtében májelégtelenség alakul ki és emiatt májátültetésre van szükség. Ezek a betegek a listára felkerülve két napon belül szervhez juthatnak.

klinika

Magyarországnak is vannak kötelezettségei, ugyanannyi donorszervet kell felajánlania, mint amennyit kap az Eurotransplant segítségével. A szervfelajánlásoknál döntő szempont a vércsoport és a testméretbeli hasonlóság, illetve azonosság.

Dr. Langer Róbert hozzátette: minden magyar donort jelentünk az Eurotransplantnál, így az allokációt a jövőben Leidenből irányítják majd.

Az elosztási rendszer objektív és átlátható

Minden transzplantációs központ rendelkezik hozzáféréssel a központi számítógépes adatbázishoz. Ebben minden fontos általános és egészségügyi információkat megtalálnak. Amikor az információ bekerül a központi adatbázisba, a beteg felkerül a nemzetközi várólistára.

Amint egy donor elérhetővé válik az Eurotransplant területén, meghatározzák annak vércsoportját és a szövetek jellemzőit. A számítógépes rendszer figyelembe veszi az összes orvosi és etikai szempontot. A kezelőorvos dönt arról, hogy elfogadja-e a donort, ezután az orvos felveszi a kapcsolatot a beteggel.

Az egész folyamat - a donor szervek eltávolításától a beültetésig - nem tarthat tovább néhány óránál. Van ugyanis egy korlátozott idő, ameddig egészségesek maradnak a szervek a testen kívül. Az Eurotransplant speciálisan képzett személyzete a nap 24 órájában rendelkezésre áll. A támogatás nélkülözhetetlen az orvosoktól kezdve a rendőrségen, a mentőszolgálatokon át a légitársaságokig. Az idő itt különösen nagy úr.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rovarfóbia (entomofóbia) Rovarfóbia (entomofóbia)

Okok és kezelési lehetőségek. Mit tehet, ha ezzel a problémával küzd?

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Térdprotézis-operációt követő...

Napjainkban még él az a szemlélet, hogy a térd-, csípőprotézis-műtétre csak időskorban kerülhet sor. Ez a felfogás részben téves, amit számos...

Ha köhögnünk vagy tüsszentenünk...

A mindennapi életben a köhögés nem tűnik fontos vagy bonyolult dolognak, ám egy műtét utáni lábadozáskor már közel sem egyszerű vagy...

Sem pánik, sem hamis biztonságérzet

Kivétel nélkül mindenkit veszélyeztet a koronavírus, ám a transzplantáltaknak azzal a további kockázattal is számolniuk kell, hogy átültetett...

Önzetlen barátságból...

Hatalmas áldozatkészség szükséges ahhoz, hogy egy 29 éves fiatalember 39 esztendős barátja egészségéért, életben maradásáért feláldozza a fél...

Kevés a beültethető donorszerv

Évente 200 ezer újabb beteg nevét jegyzik fel transzplantációs várólistára a világon, ám sokan nem tudják megvárni, míg megmentésükre sor...

Sport szervátültetés után - A...

A szervátültetés eredményességének bemutatására kiválóan alkalmas eseménynek bizonyult az idén augusztus 8-15. között Írországban tartott –...

Transzplantáció és várólista

Az egészségügyi törvény előírásai szerint azt a beteget, akinél szerv- vagy szövetátültetés orvosilag indokolt, és megfelel a külön...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.