Tüdőtágulat: az emfizéma és tünetei

Dr. Lajtos Melinda
szerző: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Az emfizéma a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egyik típusa, mely az alsó légutak, léghólyagocskák visszafordíthatatlan tágulatával jár. A folyamat hátterében falpusztulás áll, melynek számos kiváltó oka lehet: első helyen a dohányzást kell megemlítenünk. A betegek száma egyre nő, de sokan csak későn kerülnek orvoshoz.

Közvetlenül nem, de szövődményei akár halálhoz is vezethetnek. A dohányzás elhagyása és a korán elkezdett kezelés növeli a túlélést, illetve a tüneteket enyhíti, javítja a tüdő állapotát.

A tüdőtágulat tünetei

A nehézlégzés csak lassan és fokozatosan alakul ki, először csak terhelésre, később már nyugalomban is jelentkezhet fulladásérzés.

Kínzó száraz köhögés, a köhögési rohamok inkább reggel jelentkeznek. A betegek főleg sovány alkatúak, hordó alakú mellkassal, néha púpos háttal.

A kilégzés nehezítettsége miatt jellegzetes, pipázó ajaktartást lehet látni, illetve sípoló hangot lehet hallani. Nem specifikus tünetei még az étvágytalanság, fogyás, fáradékonyság, alvászavar, akár depresszió is.

Mi okozhatja a tüdőtágulatot?

Az emfizéma lehet elsődleges, főleg időskorban, sovány, púpos embereknél, illetve másodlagosan kialakulva: leggyakrabban a krónikus obstruktív hörgőgyulladás következménye. Ilyen még a túltágulási emfizéma, amikor valamelyik tüdőlebeny vagy egész tüdőfél eltávolítása után a maradék tüdőszövet kitágul.

Rizikótényezői közül a dohányzás a legjelentősebb, illetve a különböző foglalkozási ártalmak (füst, por) és a légszennyeződés (szmog, ködös levegő). Kiemelendő a passzív dohányzás hatása is a betegség megjelenésében.

Megfigyelések alapján hajlamosít a leromlott állapot, az alkohol, a rossz szociális helyzet, a gyakori infekciók, a C-vitamin hiánya.

A genetikának is szerepe lehet, mégpedig az antitripszin enzim veleszületett hiánya által, melynek révén a tüdőben felszaporodhatnak olyan fehérjebontó enzimek, melyek a szöveteket károsítva tüdőtágulatot okoznak.

Veszélyezteti a hörghurut, COPD?

Tesztünkkel némi támpontot nyújtunk egészségével kapcsolatban. A teszt segítségével megtudhatja, hogy légzőszerveit mennyire óvja. A COPD teszt kitöltése

A tüdőtágulat kivizsgálása

A nehézlégzéses tünetek fokozódása miatt orvoshoz forduló betegeknél először mellkas röntgen vizsgálat történik, melyen jellegzetes kép lesz látható: mélyen álló rekesz, vízszintesen álló bordák, köztük széles résekkel.

Azonban a diagnózis felállításához érzékenyebb képalkotó eszköz kell, ez pedig a nagy felbontóképességű ún. HRCT. A vérgáz vizsgálat során főleg oxigénszint csökkenését láthatjuk. Az emfizéma stádiumbeosztásához a légzésfunkciós eltérések mértékét is figyelembe kell venni.

A tüdőtágulat kezelése, megelőzése

Első és legfontosabb lépés a dohányzás abbahagyása, mint kiváltó és súlyosbító tényező. A rizikótényezők csökkentése: foglalkozás-váltás, fertőzések megelőzése-kezelése, ha kell antitripszin pótlása.

Tüneti kezelésként gyulladáscsökkentő (kortikoszteroid) és hörgőtágító gyógyszer jön szóba tabletta vagy inhalatív formában.

Nagyban segíthet a megfelelő légző torna elsajátítása, illetve a kontrollált házi oxigén alkalmazása.

Ha a tünetek súlyosbodnak, kórházi ellátásra van szükség. Nagyon ritkán még műtét, illetve tüdőtranszplantáció is szóba jöhet.

Dr. Lajtos MelindaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.