• Indul a hazai gyümölcs- és zöldségszezon! Kell-e tartanunk a növényvédő szerektől?

    Szerző: WEBBeteg - T.A., újságíró

    Minden zöldség és gyümölcs esetében meg van határozva a növényvédőszer-maradékoknak az az értéke, amivel még az adott terméket forgalomba lehet hozni. Az Európai Unió területén csak olyan termék kerülhet a polcokra, amely megfelel a minőségi szabványoknak. Mire kell figyelni a vásárláskor?

    A növényvédő szerek vagy más néven peszticidek olyan kémiai vagy biológiai anyagok, amelyek segítségével - főként permetezéssel - a károsítók (pl. rágcsálók, rovarok, gombák és gyomnövények) elpusztíthatóak. Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ezeknek a szereknek egy része erősen mérgező anyag. Vannak közöttük olyanok, amelyek a helytelenül végzett növényvédelmi munkák, így például permetezés, illetve a szer címkéjén feltüntetett adagolás, az élelmezés-egészségügyi várakozási idő be nem tartása, belélegzés, szándékos vagy véletlen lenyelés esetén - mennyiségtől függően - azonnali mérgezést okozhatnak.

    A mérgezés kockázata mindig függ a növényvédőszer-maradék mértékétől, az elfogyasztott mennyiségtől és a testtömegtől.

    Az ÁNTSZ információja szerint a tavalyi szezonban, augusztusig 84, növényvédőszerrel történt mérgezési esetet jelentettek be, ebből 3 halálos volt. Megdöbbentő, hogy a mérgezések fele a 14 év alatti korosztálynál történik, mert mosatlanul esznek a permetezett fa alatti eperből, belekóstolnak a még éretlen barackba, vagy beleisznak az el nem zárt permetlébe.

    Hirdetés

    Különösen figyelni kell a gyümölcsfák vagy a szőlő permetezésekor, amely egy hosszabb folyamat, tavasszal indul és még a betakarítás előtti utolsó hetekben is szükségessé válhat. Az élelmezés-egészségügyi várakozási időre (é.v.i) és munkaegészségügyi várakozási időre (m.v.i.), valamint a munkavédelemre vonatkozó tájékoztatást minden permetszer csomagolása tartalmazza, ezeket használat előtt gondosan el kell olvasni és be kell tartani.

    Amennyiben a növényvédő szereket az előírásoknak megfelelően használjuk, a velük kezelt élelmiszerek fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot - tájékoztatta a WEBBeteg.hu portált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

    A hazai és uniós szabályozásoknak köszönhetően kevés esetben találkoznak az ellenőrök kifogásolt minőségű európai primőrökkel. A rostán leginkább azok az import termékek akadnak fenn, amelyek az unión kívülről érkeznek a magyar piacokra. Ezek között megtalálható török mandarin és szamóca, marokkói paprika, Dél-afrikai narancs vagy indiai szőlő.

    Elsősegély mérgezésnél

    Mivel nem tudhatjuk, hogy az elfogyasztott/beadott/belélegzett káros anyag milyen erősségű és milyen gyakran hoz létre károsodást a szervezetben, ezért a mentőszolgálat értesítése életmentő kötelességünk akkor is, ha az érintett eszméleténél van, vagy ha tiltakozik az ellátás ellen.

     

    Szermaradék a növényen

    A növényvédőszer-maradékok a különböző szerek, illetve bomlástermékeik kis mennyiségei, amelyek a terményekben vagy azok felületén a betakarítást, szüretelést, illetve tárolást követően is megmaradhatnak. Egy felmérés szerint a magyar fogyasztók leginkább a vegyszermaradékoktól tartanak, kevésbé attól, hogy szennyeződés kerül az almára vagy az eperre.

    "Amennyiben maradék anyagot csupán határérték alatti mennyiségben mutattak ki az élelmiszerből, fogyasztása biztosan nem jelent kockázatot. Ez a határérték az egészségügyi kockázat legkisebb mértékénél is alacsonyabban van megállapítva" - írja válaszában a Nébih.

    Amit tehetnek a háziasszonyok: minden gyümölcsöt és zöldséget meg kell mosni! Bizonyos szermaradékok ugyanis mosással, hámozással teljesen eltávolíthatóak. Például a réz- és a kéntartalmú szerek a növény lemosásával gyakorlatilag teljesen eltávolíthatóak.

    Mi a helyzet a bioval?

    A bio (ökológiai termesztésű) élelmiszerek termesztésének különleges szabályai vannak. Itt is alkalmazhatnak bizonyos szereket, azonban a növényvédőszerek köre korlátozott. Az ökológiai gazdálkodásokban például réz- és kénkészítményeket használhatnak.

    Minőség és egészség

    A minőség részét képezi az is, hogy a termékek megfelelő beltartalmi értékekkel rendelkezzenek. A szabványok előírják, hogy a forgalmazott zöldségek és gyümölcsök megfelelően fejlettek és értettek legyenek (egyes termékek esetében a szabvány az érettség meghatározásához mérhető számokat - Brix-fok - ír elő). A szabványnak megfelelő, jó minőségű termék biztosan tartalmazza a szükséges vitaminokat, ásványi sókat és egyéb, az emberi szervezetnek fontos tápanyagokat - tájékoztat a Nébih.

    Ezért fontos, hogy a hatóság szigorúan ellenőrizze ezeknek a szabványoknak a betartását, így biztosítva, hogy mi, fogyasztók megfelelő minőségű termékhez jussunk. Ha valami nem megfelelő, annak forgalmazását megtiltja, szükség esetén meg is semmisítheti a hatóság.

    Csak egy példa: 15 tonna, több mint négy millió forint értékű kivit vontak ki a forgalomból Budapesten még az év elején, mert nem feleltek meg a minőségi előírásoknak, illetve vizsgálatok alá vonták a terméket, hogy kiderüljön a növényvédőszer-maradékok mennyisége.

    Viaszbevonatú gyümölcsök - Mit mond a toxikológus és a dietetikus?

    A gyümölcsök csomagolásán vagy magán a terméken is fel kell tüntetni, hogy mivel kezelték az adott terméket. Van azonban, amikor nem egyértelmű a jelölés.

    Amennyiben nem kőolajszármazék a viasz, hanem pl. méhviasz, nem ártalmas, sőt hasznos, mert a bélcsatornában rostként viselkedik. A kőolaj eredetű viasz azért lehet káros, mert legtöbbször nem lehet tökéletesen megtisztítani, maradnak benne egészségre ártalmas maradékok - mondja dr. Németi Balázs, a PTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet adjunktusa.

    A Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék (citrom, narancs) héját a kiszáradás és a romlás ellen általában mesterséges viasszal látják el, így meg kell jól gondolni, hogy a süteménybe reszeljünk-e citromhéjat. De van más megoldás! Gombaölő szerrel biztosan nem kezeltek a biotermékek, illetve az aszalt és kandírozott gyümölcsök, gyümölcshéjak, így ételkészítésnél ezeket célszerűbb használni. Érdemes arra is figyelnünk, hogy a cukrozott szárított gyümölcsök használatával ételünk cukortartalma megnőhet, így mértékkel adagoljuk ezeket - tanácsolja Györki Niké dietetikus.

     

    (WEBBeteg - T. A., újságíró)

     

    Legutóbb frissült: 2014.04.18 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Étrend-kiegésztőket vont ki a forgalomból a Nébih

    A nem nyomon követhető, illetve lejárt minőségmegőrzési idejű termékek össztömege meghaladta a 780 kg-ot. A hatóság a vállalkozás által csomagolt, kapszulázott termékeket a forgalomból visszahívta, és az étrend-kiegészítő csomagolási tevékenységet azonnali hatállyal felfüggesztette.

    Gyerekeknek szánt pohárból mértek melaminkioldódást

    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült arról, hogy gyerekeknek szánt, kínai bambuszpohárból mért melaminkioldódást a szlovén hatóság július közepén. A kifogásolt termékből Magyarországra is szállítottak.

    Érzékszervi hibás palackozott üdítőitalt kellett kivonni a forgalomból

    Közérdekű fogyasztói bejelentések alapján indított vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Fonyódi Ásványvíz Kft. által forgalmazott Jana eper és guava ízű üdítőitallal kapcsolatban. Az 1,5 literes kiszerelésű termékek egy részénél - a vásárlói jelzések szerint - vegyszerre emlékeztető, idegen szagot lehetett érezni, emellett opálos, úszó, lebegő pelyheket tartalmaztak. A problémát a hatóság akkreditált laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették.

    Ezek a gombamérgezés tünetei

    Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

    Ezt a bébiételt hívja vissza az Univer

    Az Univer Product Zrt. az okozott kellemetlenségért fogyasztói szíves elnézését kéri.

    Afrikai sertéspestis: emberre nem veszélyes, de körültekintően kell eljárniuk az állattartóknak!

    Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, csak a vaddisznókat és a házi sertéseket betegíti meg - így semmilyen kockázatot nem jelent az ember egészségére, ha például elhullott vaddisznóba botlana az erdőben. A Nébih hangsúlyozza: ahogyan a fertőzött állatokkal érintkezés, a fertőzött élelmiszer elfogyasztása sem jelent ránk veszélyt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.