Sok zöldség és gyümölcs, egészségesebb sperma

MTI
megjelent:

Az egészségesen étkező férfiaknak egészségesebb a spermája is - állapították meg spanyol kutatók a Fertility and Sterility című szaklapban megjelent tanulmányukban.

"Az egészséges, jól kiegyensúlyozott étrend nem csupán az olyan problémák megelőzésében fontos, mint a diabétesz, magas koleszterinszint vagy magas vérnyomás, de hasznos lehet a reproduktív egészség megőrzésében és javításában is" - közölte Jaime Mendiola, a spanyolországi Murcia Egyetem kutatója.

A spanyol kutatók utalnak arra, hogy már korábbi vizsgálatok is összefüggésbe hozták a férfiak terméketlenségét, az ondó minőségét bizonyos tápanyagok fogyasztásával vagy hiányával. Akkor azt találták, hogy a sok tejterméket, húst és kevesebb zöldséget, gyümölcsöt étrendjébe iktató férfiak ondója gyengébb minőségű volt.

Étrend és az ondó minősége

A mostani - kis esetszámra kiterjedő - vizsgálatban 61, termékenységi klinikán jelentkezett férfi étrendjét vetették össze. Közülük 30 férfi ondója gyenge, 31 férfié pedig átlagos minőségű volt az általuk adott két minta elemzése alapján. Az előbbi csoportnál alacsony volt a spermiumok száma, és viszonylag nagy arányban találtak rendellenes formájú ondósejtet a mintákban.

A kutatók megállapították, hogy a dohányzást, életkort, testsúlyt és egyéb tényezőket is figyelembe véve az étrend még mindig fontos tényező maradt. A normál minőségű ondóval rendelkező férfiak több szénhidrátot, rostot és antioxidánsokat, ugyanakkor kevesebb zsírt és fehérjét vettek magukhoz étrendjükben.

Férfiak nemzőképessége

Magyarországon különböző felmérések szerint, a párok 10-18 százaléka meddő. A meddőség okának felderítéséhez mindkét fél vizsgálata elengedhetetlen.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.