Sok zöldség és gyümölcs, egészségesebb sperma

Szerző: MTI

Az egészségesen étkező férfiaknak egészségesebb a spermája is - állapították meg spanyol kutatók a Fertility and Sterility című szaklapban megjelent tanulmányukban.

"Az egészséges, jól kiegyensúlyozott étrend nem csupán az olyan problémák megelőzésében fontos, mint a diabétesz, magas koleszterinszint vagy magas vérnyomás, de hasznos lehet a reproduktív egészség megőrzésében és javításában is" - közölte Jaime Mendiola, a spanyolországi Murcia Egyetem kutatója.

A férfi meddőség okai

Magyarországon különböző felmérések szerint, a párok 10-18 százaléka meddő. A meddőség okának felderítéséhez mindkét fél vizsgálata elengedhetetlen.
Tudjon meg többet a férfi meddőségről a WEBBetegen!
A spanyol kutatók utalnak arra, hogy már korábbi vizsgálatok is összefüggésbe hozták a férfiak terméketlenségét, az ondó minőségét bizonyos tápanyagok fogyasztásával vagy hiányával. Akkor azt találták, hogy a sok tejterméket, húst és kevesebb zöldséget, gyümölcsöt étrendjébe iktató férfiak ondója gyengébb minőségű volt.

A mostani - kis esetszámra kiterjedő - vizsgálatban 61, termékenységi klinikán jelentkezett férfi étrendjét vetették össze.

Étrend és az ondó minősége

Közülük 30 férfi ondója gyenge, 31 férfié pedig átlagos minőségű volt az általuk adott két minta elemzése alapján.

A férfiak nemzőképessége

A férfi meddőség legtöbb típusa nem előzhető meg. Mi befolyásolja a férfiak nemzőképességét?>>
Az előbbi csoportnál alacsony volt a spermiumok száma, és viszonylag nagy arányban találtak rendellenes formájú ondósejtet a mintákban.

A kutatók megállapították, hogy a dohányzást, életkort, testsúlyt és egyéb tényezőket is figyelembe véve az étrend még mindig fontos tényező maradt.

A normál minőségű ondóval rendelkező férfiak több szénhidrátot, rostot és antioxidánsokat, ugyanakkor kevesebb zsírt és fehérjét vettek magukhoz étrendjükben.

(MTI)

Módosítva: 2009.06.09 18:20, Megjelenés: 2009.06.09 18:20
Címkék: Ondó, Sperma, Étrend
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Mit kell tudni a spermáról?

Az ondó sejtes állományát a spermiumok alkotják, ami az ondónak csupán 0,5 százaléka, míg a maradék 95 százalék a spermaplazma, melyet a nemi...

Az ondó számos vírusnak nyújt...

A jelenlegi orvosi szakirodalom elemzése 27 fertőző vírus genetikai bizonyítékát mutatta ki a spermában, beleértve a félelmet keltő Zika, az Ebola...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.