Gyümölcs és zöldség az egészséges erekért

MTI
megjelent:

A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása gyermekkorban igen hasznos, hiszen elősegíti, hogy az erek felnőttkorban is rugalmasak maradjanak – közölték finn kutatók.

Heikki Aatola és munkatársai évtizedekkel ezelőtt több ezer finn kisgyereket ütőerén terjedő pulzushullám terjedési sebességét vizsgálták. Ez a mérés megfelelő műszerrel gyors és fájdalmatlan, ezért bármikor jól ismételhető. A Cardiovascular Risk in Young Finns elnevezésű tanulmány az egyik legnagyobb vizsgálat volt a világon, mely azzal foglalkozott, milyen tényezők játszanak szerepet abban, hogy felnőttkorban kialakulnak a szív- és érrendszeri betegségek.

Az ütőereken végigfutó pulzushullám jól jellemzi az érfal rugalmasságát, azt a fontos tulajdonságot, amely az évek előrehaladtával mind kifejezettebben csökken. A gyermekkori vizsgálat célja az volt, hogy kiderüljön: felnőttkorban a mérések megismétlésének eredménye hogyan függ össze azzal, ahogyan a vizsgálat alanyai a következő évtizedekben táplálkoztak, éltek.

Átlagosan 27 évvel az első mérésék után egyértelműen kiderült, hogy a gyermekkori bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás esetén a pulzushullám sebessége az erek kitűnő rugalmasságát bizonyította. Ez akkor is így volt, ha a kutatók a matematikai értékeléskor figyelembe vették az erek állapota szempontjából szerepet játszó egyéb tényezőket - a vérzsírok szintjét, a vérnyomást, a testsúlyt vagy az esetleges dohányzást - is. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az ilyen megfigyeléses adatok nem jelentenek egyértelműen oki összefüggést, és az érelváltozásokkal összefüggő kockázati tényezők egész sora befolyásolhatja az eredményeket.

A pulzushullám sebessége is csupán egyik vértelen, jól mérhető jellemzője a verőerek állapotának és csak közvetett mértékben jellemzi az érrendszer legfontosabb területeinek, a koszorúereknek vagy az agyi ereknek az állapotát. "Ez a vizsgálat azt jelzi, hogy az egészséges táplálkozás, a gyermekkortól folyamatos gyümölcs- és zöldségfogyasztás az erek egészséges állapotának fenntartásában fontos szerepet játszik" - foglalták össze eredményeiket a kutatók.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.