Elérhetővé válhat a vitamindúsabb zöldségek és gyümölcsök termelése

Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró
Megjelent: 2017.10.26

Dr. Tóth Szilvia Zita, szegedi növénybiológus és csoportja a C-vitamin termelődését, szerepeit és a növényeken belüli szállítási folyamatait vizsgálja. A minőségi változásra lenne igény a termelők felől, kérdés, a vásárlók mennyire fogékonyak a külcsín mellett a beltartalomra.

Az elmúlt évtizedekben a termesztett növények vitamintartalma a nemesítési eljárásoknak, az üvegházas termelésnek, a szállítási és tárolási módszereknek tulajdoníthatóan sokat csökkent, és sajnos előfordul, hogy mire a saláta vagy a körte az asztalunkra kerül, már alig tartalmaz például aszkorbinsavat.

A nemesítés számára inkább a zöldségek, gyümölcsök mérete, formája, színe a fontos, a vitamintartalom sokkal kevésbé. A régebbi korokban ezt nem is tudták mérni, és nem állt rendelkezésre elegendő információ a vitaminok jelentőségéről sem – avat be a részletekbe Dr. Tóth Szilvia Zita, az MTA Szegedi Biológiai Központ Növénybiológiai Intézetének tudományos főmunkatársa, aki „L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért” ösztöndíjban részesült.

A genetika és a nemesítés számára ma már rendelkezésre áll az úgynevezett génszerkesztési eljárás, amellyel idegen fajok génjeinek bevitele nélkül lehet elérni a számunkra fontos gének, fehérjék működésének, mennyiségének megváltoztatását. Mi nem csak a C-vitamin termelődéséért felelős folyamatokat vizsgáljuk, hanem azt is, hogyan lehetne úgy megváltoztatni a növények működését, hogy azok a C-vitamint a termelődés helyéről elszállítsák és a megfelelő sejtalkotókban raktározzák el.

Eredményeink remélhetően hozzásegítik majd a növénynemesítőket ahhoz, hogy az általunk megszerzett tudást felhasználva magasabb C-vitamintartalmú zöldség- és gyümölcsfajtákat állíthassanak elő, ez pedig táplálkozástudományi, mezőgazdasági és élelmiszeripari szempontból is igen nagy jelentőséggel bírna – véli Dr. Tóth Szilvia Zita.

Hidrogéntermelő algák
A „L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért” 4 millió forint összdíjazású elismerését - amely fiatal nőket ösztönöz tudományos munkájukban - idén Dr. Tóth Szilvia Zita növénybiológus és Dr. Wohner Nikolett kutatóorvos kapta.

Dr. Tóth Szilvia Zita és munkatársai azt is felfedezték, hogy a C-vitaminnak jelentős szabályozó szerepe van a zöldalgák hidrogéntermelésében. Az algákon végzett kutatások során arra is rájöttek, hogy a hidrogéntermelést hogyan lehetne úgy megvalósítani, hogy közben az algák ne károsodjanak és ezáltal a folyamat hosszú távon is fenntartható legyen. Az európai szabadalom, amely a nevéhez kötődik, lehetővé teheti, hogy a jövőben megújuló energiaforrásként hasznosítható hidrogén előállítására alkalmas algafarmok jöjjenek létre.

Az utóbbi 10-15 évben történtek próbálkozások a növények C-vitamin tartalmának fokozására az azt előállító enzimek mennyiségének növelésével, azonban ez a stratégia eddig kevés eredménnyel járt.

Citrom, ribizli, sütőtök...

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai a friss gyümölcsök és zöldségek napi szintű fogyasztása. Szerencsére ősszel és télen is széles a választék: az alma, a banán, a narancs, a mandarin és a citrom fontos vitaminforrások, de hiba lenne kihagyni étrendünkből a zöldségeket, salátaféléket, amelyek szintén fontos szerepet játszanak szervezetünk védelmi rendszerének működtetésében – mondja Kiss-Tóth Bernadett dietetikus.

A C-vitamin természetes formában számos gyümölcsben, így a citromban, a narancsban és a grapefruitban fordul elő, valamint ott van a bogyós növényekben, illetve a sütőtök, paradicsom, zöldpaprika és a burgonya is tartalmaz C-vitamint. Fontos kérdés azonban, hogy mennyit. A Dr. Barna Mária által szerkesztett Táplálkozás-Diéta című könyv adatai alapján a zöldpaprika 150, a petrezselyemlevél 160 mg C-vitamint rejt, a fekete ribiszke is ennyit, a csipkebogyó 400 mg-ot tartalmaz, teaként csak áztatva ajánlott, forrázva semmiképpen sem.

C-vitaminból is megárt a sok?

Önállóan, mint vitaminkészítményt, leginkább a C-vitamint szokták szedni, amolyan "immunerősítőként", ráadásul kiváló antioxidáns, és mivel vízben oldódik, nem lehet túladagolni, a felesleges mennyiség ugyanis távozik a vizelettel. A túl sok C-vitamin ugyanakkor megterhelést jelent azoknak, akik veseproblémákkal küzdenek – figyelmeztet Dr. Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának főgyógyszerésze. Nekik különösen fontos odafigyelniük arra, hogy a megfázásos időszakban szedett egyéb készítmények, például a lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót és köptetőt is tartalmazó komplex szerek milyen dózisban tartalmaznak C-vitamint.

Komplex probléma, de orvosolható
A genetika és a nemesítés tényezői (termésátlag-növelés, mennyiségi és külsőségi elvárások, betegségekkel szembeni ellenállás stb.) mellett az okok között található az elmúlt években tapasztalható tápanyagellátás hiánya vagy nem megfelelő alkalmazása. Korlátozott a talaj tápanyag-szolgáltató képessége, ha erre nem figyelnek a növénytermelők, minőségi romlást tapasztalhatunk, hasonlóan, mint az emberek egyoldalú táplálkozásánál, amely betegségekhez vezethet.

Több termelő csupán a nitrogénellátásra koncentrál, amellyel a termés mennyiségét növelik, azonban egyéb tápanyagok pótlására már nem figyelnek, így romolhat a növények beltartalma, a vitamintartalommal együtt. Amennyiben nem pótoljuk a tápanyagokat a talajba juttatva, elérve a növények gyökérzetét, felhígulhat az ásványi anyag és nyomelemtartalom.

Problémát jelenthet az is, hogy megnövekedett a globális kereskedelemben a szállítási és tárolási idő, így egyes növényeket még féléretten juttatják el a célországba. Például egy-egy láda spanyol vagy holland paradicsom zölden indul útnak, és amire a boltok polcaira kerül, szép, kerek, egyforma piros zöldséget kapunk. Feltételezhető, hogy így is csökken a beltartalom, a vitaminforrás. Fontos, hogy lokálisan keressünk termékeket, amelyek biológiai úton értek meg, nem a raktárban.

Fontos célunk, hogy a legmagasabb tápanyagtartalmú termést produkálják a kertészeink, akik ezzel versenyelőnyhöz juthatnak. Fontos tényező a piac vásárlóinak igénye is, hogy mennyire tudják a külcsín elé sorolni a zöldségek és gyümölcsök beltartalmát.

Szarvas Zoltán
szakmai vezető, okleveles kertészmérnök
Timac AGRO Hungária Kft.

WEBBeteg logó
Forrás: WEBBeteg
T. A., újságíró

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anorexia Anorexia

Hogyan vegyük észre időben a tüneteit?

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

Homoktövis - Tápanyagtartalma és...

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) narancssárga bogyótermése elsősorban kiemelkedően magas C-vitamin-tartalmáról ismert, azonban számos egyéb...

C-vitamin - Miért fontos és miben...

A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok...

A vitaminok és ásványi anyagok...

A menopauza a női lét természetes velejárója, és egy bizonyos életkor felett minden hölgyet érint. A változókor folyamatával tulajdonképpen a nők...

Hogyan válasszunk multivitamint?

A tavaszi időszak kezdetén jellemzően még kevesebb friss zöldséghez, gyümölcshöz jutunk, emellett a napfény és a mozgás hiányának hatására...

C-vitamin - Milyen szerepet tölt be...

Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C...

Szedjünk-e magnéziumot terhesség...

Gyermekvárás során az egyik legfontosabb feladat, hogy mind a kismama egészsége, mind a magzat fejlődése szempontjából fontos vitaminok és ásványi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.