Védőoltás téma

Koronavírus - a gyerekeknél is fontos az influenza elleni oltás

MTI

Bense Tamás házi gyermekorvos fontosnak tartja, hogy idén a lehető legtöbben éljenek az influenza elleni ingyenes oltással, mert az könnyebbé teszi a pontosabb diagnózist, illetve a koronavírus-fertőzés felismerését.

Az influenzavírus és a bakteriális tüdőgyulladás kéz a kézben járnak

DeepInsight

Az influenzaszezon közeledtével a megelőzésben az influenza elleni, valamint annak egyik leggyakoribb szövődményeként jelentkező, tüdőgyulladás elleni védőoltásoknak jut a legnagyobb szerep. A betegségben leginkább az idősek és a krónikus betegek érintettek. Éppen ezért az influenzafertőzés mellett a tüdőgyulladást is okozó pneumococcus baktériummal való felülfertőződést megelőző oltás is kiemelten fontos.

Az elhalasztott védőoltásokat érdemes még szeptember előtt beadatni

MTI

Az elhalasztott oltásokat érdemes még a szeptemberi közösségbe kerülés előtt beadatni; az oltási sorok elkezdése és befejezése a koronavírus-járvány alatt is ajánlott, így a fertőző agyhártyagyulladás (meningococcus fertőzés) elleni védőoltásoké is - hangsúlyozták gyermekgyógyász szakemberek egy szerdai online sajtótájékoztatón.

COVID-19 vakcinajelölt: szeptemberben kezdődhetnek a 3. fázisú klinikai vizsgálatok

Well pr

A Nature szaklapban publikált adatok szerint a vizsgálati oltóanyag, a 26-os szerotípusú adenovírus (Ad26) vektoron alapuló vakcina kifejezett immunválaszt váltott ki nem humán főemlősökön végzett preklinikai vizsgálatban mért neutralizáló antitestek szintje alapján, és képes megelőzni a fertőzést, valamint védelmet nyújt a tüdőnek a vírussal szemben.

A példátlan tömegű vakcinagyártás különös nehézségei

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A világon eddig sosem látott mennyiségben szükséges védőoltások előállításának problémáját tetézi az a gond, hogy több - most a próbák végső stádiumában lévő - vakcinából minden beoltottnak két dózist kell kapnia. Ez pedig értelemszerűen megduplázza a gyártási kapacitásra nehezedő nyomást.

Hat védőoltás a célegyenesben - Összefoglaló COVID-19 elleni vakcinák helyzetéről

Magyar Tudományos Akadémia - Dr. Poór Gyula

A már sok emberen tesztelés alatt álló, előrehaladott III. klinikai fázisban jelenleg hat vakcinával folynak vizsgálatok a SARS-CoV-2 ellen. Ebből hármat amerikai, kettőt kínai, egyet brit gyógyszercégek végeznek. Poór Gyula akadémikus összefoglalója az MTA számára.

Koronavírus - Egy felmérés szerint a magyarok többsége beadatná a védőoltást

MTI

A megkérdezettek többsége szerint lesz koronavírus elleni védőoltás legkorábban egy év múlva, amit a lakosság 55 százaléka nagy valószínűséggel beadatna magának - derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) megbízásából végzett országos reprezentatív kutatásból.

Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Koronavírus

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

Szlovákiában ingyenes lesz a koronavírus elleni oltás

hvg.hu

Az oltás beadásánál az idősek és az egészségügyi dolgozók előnyt élveznek majd - olvasható a hvg.hu oldalon.

Sikeresen tesztelték embereken a brit koronavírus elleni vakcinát

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

A koronavírus ellen az Oxfordi Egyetemen (Egyesült Királyság) kifejlesztett vakcina a kutatók szerint beindítja az immunválaszt és biztonságos - adta hírül a BBC.