A maszk hogy tudta ennyire megfogni az influenzát - Influenza kérdezz-felelek

Szerző: Dr. Ócsai Lajos

Létezik egy lakossági alapvédettség, mert szinte mindenki átesett valamilyen influenzavírus okozta fertőzésen? A kérdésre Dr. Ócsai Lajos járványügyi szakember válaszol.

Dr. Ócsai Lajos

A járványt okozó, légúti fertőző betegségek ellen mindig több féleképpen védekezhetünk. Ezeket most megtanultuk. A maszkviselés, távolságtartás, iskolák és közösségek bezárása, otthoni karantén, kijárási tilalom, rendezvények tiltása hatásos intézkedések, de csak rövidtávon. Ezeknek az intézkedéseknek a bevezetésével a cél az időnyerés, a megbetegedések és a halottak számának a minimumra csökkentése. Átütő, gyors és hosszútávú sikert csak a speciális védelem a védőoltás hozhat. A járványok sosem tartanak örökké, előbb utóbb mindegyik lecseng.

Ehhez az kell, hogy a lakosság többsége már védett legyen. Ez idő kérdése. A védőoltások felfedezése és bevezetése előtt védettséget csak természetes úton –a betegség átvészelésével- lehetett szerezni. Erre jó példa a feketehimlő, amely a középkorban az európai lakosság durván felét ölte meg, de a többiek túlélték és védettséget szereztek, kérdés milyen áron.

Ma a védőoltások bevezetésével és alkalmazásával lehet védőoltással is biztosítani a lakosság védettségét

Mivel az influenzával több száz éve együtt élünk, létezik egy lakossági alapvédettség, mert szinte mindenki átesett valamilyen influenza vírus okozta fertőzésen. Ha figyelembe vesszük, hogy a Földön jelenleg keringő szezonális influenza törzsek nem teljesen újak (nem pandémiás törzsek) tehát a lakosság egy része már találkozott vagy ezekkel a vírusokkal, vagy valamelyik rokonukkal akkor érthető, hogy eleve lassabban terjed a lakosság körében.

Ha ehhez még hozzátesszük a maszkhasználatot a szociális távolságtartás komolyan vételét és a többi védekezési formát, akkor nem kell meglepődnünk az influenza nagymértékű visszaszorulásán, miközben a COVID-nál ez nem sikerült teljes mértékben. Ennek az oka elsősorban abban keresendő, hogy a SARS-CoV-2 vírussal szemben általános a lakossági fogékonyság (először találkozott az emberiség ezzel a kórokozóval) és ez a vírus lényegesen fertőzőképesebb (különösen a mutánsok) az influenzánál.

Válaszoló szakértőnk: Dr. Ócsai Lajos - Járványügyi szakember, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott vezetője.

Influenza kérdezz-felelek

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Immuntámogatás Immuntámogatás

Hogyan találjuk meg a legmegfelelőbb étrend-kiegészítőt? (x)

A szomszédainknál már felütötte...

A koronavírus mellett már a többi légúti vírus is terjed, amelyek közül az influenza kimagaslóan veszélyes lehet. Egész Európában emelkedik a...

Kihalhatott az egyik influenza...

A koronavírus világjárvány feltartóztatására bevezetett korlátozások elfojtották a 2020-21-es influenzaszezont, olyan kevés eset volt, hogy tudósok...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Mindent az influenzáról és az...

Bár az influenza vírusa még sehol nem jelent meg az országban, botorság volna arra számítani, hogy ez hosszútávon így is marad. A vírus elleni...

Hogyan készül az influenzaszezonra?

A legtöbben, a lakosság 40%-a vitaminokkal készül a megfázásos időszakra - derül ki a Szinapszis Kft.legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.