Hogy működik, hogyan véd egy oltás? - Influenza kérdezz-felelek

szerző: Dr. med habil Mészner Zsófia
megjelent:

A védőoltással igyekszünk leutánozni azt, ami velünk történik, ha elkapunk egy fertőzést, de úgy, hogy a betegség tüneteit elkerülhessük és csak a védettséget szerezzük meg - Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakembert kérdeztük.

Dr. med habil Mészner Zsófia

Legegyszerűbben úgy lehet a folyamatot elképzelni, hogy a kórokozó az ellenségünk, akit fel kell tudjunk ismerni, ha találkozunk vele. Ennek érdekében az oltóanyagban olyan formában kell találkoznunk vele, mintha „meg lenne kötözve” – tehát nem tudhat ránk támadni, ám mi, azaz az immunrendszerünk, fel fogjuk ismerni, ha találkoznánk vele ismét.

Ahhoz, hogy védőoltást, azaz oltóanyagot lehessen fejleszteni, első lépésként részletesen ismerni kell a fertőzés kórokozóját. Nem lehet általánosságban tüdőgyulladás ellen fejleszteni oltóanyagot, tudni kell, hogy a sok, ilyen betegséget okozni képes baktérium vagy vírus közül melyiket szeretnénk elkerülni.

Több oltásra van szükség egy betegség ellen

Az egyes oltóanyagok abban különböznek egymástól, hogy milyen módon tették bennük ártalmatlanná az „ellenséget”, azaz a kórokozó baktériumot vagy vírust. Az oltóanyagban benne lehet a kórokozó pl. élő, de legyengített, vagy elölt, azaz inaktivált formában. Tartalmazhatja a kórokozónak csak egy részét, éppen azt, ami nem a tüneteket, hanem a védettséget segít kialakítani. A tudomány fejlődésével egyre újabb módszereket dolgoznak ki, legújabban már elegendő egy kórokozó egy kis részére, a covid-19 vírus csúcsfehérjéjére utasítást adó hírvivő az oltóanyagban ahhoz, hogy a szervezetünk ún. semlegesítő ellenanyagokat (neutralizáló antitesteket) tudjon termelni.

Sajnos, szinte minden esetben a védettség tartós fennmaradásához több oltásra van szükség egy betegség ellen is. Az immunrendszerünk azonban képes emlékezni, így az egyszer kapott oltások után emlékeztető oltással a védettség szintje fenntartható.

A szezonális – azaz az Északi féltekén évente az őszi-téli hónapokban végig futó - influenza járványoknál egy szezonban is többféle influenza vírus jelenhet meg, ezért tartalmaznak az évente ajánlott oltóanyagok három, vagy újabban már négy influenza vírus ellen immunizáló anyagot. Az influenza vírusokat az ABC betüivel különböztetjük meg egymástól, így beszélhetünk AH3N2, A H1N1 variánsról, vagy influenza B-ről.

Válaszoló szakértőnk: Dr. med habil Mészner Zsófia - Járványügyi szakember, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet/HOGYI módszertani igazgatója.

Influenza kérdezz-felelek

Cikkajánló

Influenza
Már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést, mivel a betegség szövődményei súlyos, akár életveszélyes betegségek is lehetnek. A rizikócsoportokba tartozók számára minden évben ajánlott a védőoltás beadása az influenza ellen.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.