Sztómaviselők a strandon

Van Holnap! Zsákos Alapítvány
megjelent:

Sajnálatos, hogy valakit elküldhetnek egy strandról azért, mert valami más a testén. A sztómások köztünk élnek. Lehet az újságos, a fodrász, a pénztáros a közértben, a pincér..., bárki az utcán, de amíg nem látjuk, nem tudjuk, addig nem zavar.

Legyünk őszinték, egyszerűbb azt mondani, hogy menjen el, igazából nem is tudjuk miért, mint elfogadni, és ezzel segíteni, hogy boldog és teljes életet élhessen.

Hazánkban évente 3-4000 új sztómát alakítanak ki valamilyen betegség következtében

Általában gyulladásos betegség, daganat, vagy a beleket érintő baleset. Bár nehéz pontos adatokat mondani, mert sok esetben a sztóma néhány hónap múlva zárásra kerül, így ezeknél a betegeknél ez csak ideiglenes változás, de körülbelül 12000 ember él sztómával itthon.

Ami biztos, hogy maga a sztóma nem betegség. Sztómával élni egy állapot. Ugyanolyan állapot, mint “normális” esetben az, hogy az ember bélrendszere hátul ér véget. Számukra ennek kell a “normálisnak” lennie, mert ez a változás ad esélyt a gyógyulásra, az életre.

Ma már a sztómaviselőknek számtalan segédeszköz áll rendelkezésükre, hogy megtalálhassák a számukra legmegfelelőbbet, ami teljes biztonságot nyújthat, joguk van ezeket kipróbálni, és igényeik szerint váltani.

A sztómaviselők jól ismerik testüket

Ezek az eszközök teszik lehetővé, hogy a sztómával is, akár ideiglenes, akár végleges állapotról van szó, teljes értékű életet élhessenek, a lehető legkevesebb korlátozás mellett. Korlátnak pedig sem medence, sem tó, sem tenger nem minősül. Azok a sztómaviselők, akik összegyűjtik bátorságukat és elmennek strandolni – mert ehhez bátorság kell, hiszen a sztóma még ma is tabu, az embereknek téves elképzeléseik vannak a sztómával élőkről, sokszor fertőző betegségként kezelik – jól ismerik testüket. Tudják mikor ehetnek, mikor ihatnak, mikor kell eszközt cserélniük. Sőt, kijelenthetjük, hogy sztómazsákkal fürdeni jóval higiénikusabb, mint sok más esetben, ami miatt nem szól senki, mert az “normális”.

A Van Holnap! Zsákos Alapítvány szakmai partnere a Magyar Sztómaterápiás Nővérek Egyesülete, melynek elnöke, Horváth Katalin Beatrix a köveztkezőt nyilatkozta:

“A mai modern segédeszközökkel a sztómaviselő biztonsággal fürödhet, mind uszodába, mind kültéri vízben. Ugyanis a napjainkban használatos segédeszközök jól tapadnak a bőrhöz, jól követik a test vonalát, vízlepergető borítással rendelkeznek, belőlük nem folyik ki a zsáktartalom, ugyanakkor a víz sem tud kívülről a zsákba belejutni. Tehát a fürdővizébe nem kerül szennyeződés. Nem úgy a normális végbéllel rendelkezők esetében, akik azonban tudják szennyezni azt sajnos.”

További információ

A jelenleg társadalombiztosítással rendelhető sztómaterápiás eszközök listája: https://sejk.neak.gov.hu

Sztómaviselők jogi tájékoztatója: https://1drv.ms/b/s!Aj2p9D3EOXqqgdl5e-ewUaXrbhz87A

Információk a sztómáról: http://vanholnap.eu/spg/997630/Informacios-anyagok

Bővebben Tovább a sztómáról

(Van Holnap! Zsákos Alapítvány)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.