• Sztómások segédeszköz-ellátása - Vizsgálni kellene az egyén szükségletét

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Az élet sztómával nem lehetetlen, de nagyon nehéz. Megfelelő darabszámú és minőségű segédeszközök nélkül a sztómások élete teljesen ellehetetlenülne, a társadalom kirekesztett tagjaivá válnának.

    A minap a kezembe került egy ajánlás, a sztómások által használt irrigáló szett mellett található tájékoztató füzetből. Arra gondoltam - mivel évek óta használok irrigáló készletet-, ebben a kis füzetecskében nincs, nem is lehet olyan információ, ami a részemre újat tud mondani. Tévedtem – írja a WEBBeteg részére küldött levelében Németh Károly, a Szent János Kórház Ilco Klub vezetőségi tagja.

    Hirdetés

    A magyarországi sztómások létszámát mintegy 15 000 főre becsülik. A betegek érdekvédelmét a Magyar Ilco Szövetség látja el, 37 helyi területi klub segítségével tartja a kapcsolatot az egyénekkel, és képviseli érdekeiket a döntéshozók és az egészségügyi kormányzat előtt.

    Irrigáló szett: évente egy

    Az irrigálást azok alkalmazhatják, akik vastag és/vagy végbéldaganatot követően lettek sztómások. A műtétet követően, közel fél év múlva lehet elkezdeni, szigorúan orvosi javaslatra és felügyelet mellett. Az irrigálás nem más, mint egy beöntés, a sztómás adja saját magának. E tevékenységhez megfelelő helyre, körülményre van szükség.

    Az eszköz tájékoztató füzetében olvasható, szó szerint: „…ne használja az irrigáló szettet 3 hónapnál tovább. Ha az irrigáló szettre 3 hónapnál hosszabb ideig van szükség, ki kell cserélni új szettre. A gyártó nem vállal felelősséget olyan sérülésekért vagy egyéb károkért, amelyek a felhasználási javallattól eltérő alkalmazási módból származnak.”

    Az OEP évente biztosít egy darab irrigáló készletet. Tehát négyszer több ideig használjuk, úgy, hogy a használata három hónap után a leírás szerint bizonytalanná válik. Felmerül a kérdés, mit lehetne tenni annak érdekében, hogy a tájékoztatás, illetve a valóság összhangban legyen egymással? - kérdezi a levélíró.

    Leeresztő zsák: az irrigálás leggyengébb pontja

    A gyártó válasza

    Érthető és jogos igény a magyar felhasználók érdekében tett javaslata a TB támogatott eszközmennyiség emelésére - egyebek mellett ezt is írta a cég válaszul Németh Károly megkeresésére.

    Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Online Segédeszköz Jegyzéke ezen a linken is olvasható:

    Online Segédeszköz Jegyzék

    „A leeresztő zsák egyszer használatos eszköz, ennek újrafelhasználása potenciális veszélyt jelenthet a felhasználóra nézve. A termék tisztítása, fertőtlenítése és sterilizálása károsíthatja annak tulajdonságait, így a fizikai sérülés vagy a fertőzés további kockázatát jelentheti a beteg számára.” Az idézett ajánlás szerint a leeresztő zsákot egyszer, csakis egyszer szabad használni, ezután ki kell dobni, újat kell elővenni. A leírás szerint tisztítani, fertőtleníteni, sterilizálni nem szabad.

    A fentiekkel szemben mi a valóság? – kérdezi Németh Károly. Ebből a termékből 10 darabot biztosít negyedévente az egészségbiztosító. Ha valaki naponta irrigál (bizony van ilyen személy), annak egy darab leeresztő zsákot kilencszer kell használni. Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy WC-papírt kilencszer használnánk.

    Egyéni szükséglet alapján

    Németh Károly szerint a segédeszköz-ellátás során vizsgálni kellene az egyének szükségletét. Szinte negyedévente jelenik meg egy lista, amely tartalmazza, milyen segédeszközből, hány darabot biztosít az OEP.

    Olyan személyek, akik nem érzik nap, mint nap, saját bőrükön a segédeszköz-ellátás minden gondját-baját, felelősséggel, szakértelemmel nem tudnak mindenki számára megfelelő döntéseket hozni.

    A döntések meghozatalában a Magyar Ilco Szövetség és a sztómás személyek szívesen állnak a döntéshozók segítségére – tette hozzá Németh Károly.

    "A gyártó ajánlása az irányadó" - Az államtitkárság válasza

    A gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről, forgalmazásáról, javításáról és kölcsönzéséről szóló rendelet szerint a kihordási idő az az időtartam, amelyre meghatározott mennyiségű gyógyászati segédeszköz támogatással rendelhető, vagy az az időtartam, amelyre vonatkozóan a rendelt eszköz árához az OEP támogatást állapít meg. A kihordási idő tehát fogalmilag nem az adott gyógyászati segédeszköz használhatóságára vonatkozó információt jelenti, hiszen ez utóbbi tekintetében a gyártó ajánlása az irányadó.

    A társadalombiztosítás évente 1 darab szett 98 százalékos támogatását vállalja. Emellett figyelembe kell venni a gyártó ajánlását is, és az eszközt ennek megfelelően kell használni, illetve cserélni.

    Egyedi méltányosság alapján lehet többletet igényelni

    Fogyasztóvédelem

    A beteg panasztételi lehetőséggel élhet az érintett egészségügyi intézmény betegjogi képviselőjénél, a Magyar Orvosi Kamaránál, a FÉBÉSZ - Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetségnél - derül ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság válaszából.

    Amennyiben a betegnek többlet támogatási igénye merül fel, tehát egy évben több készlethez szeretne támogatással hozzájutni, azt egyedi méltányosság keretében kérelmezheti. Erről az OEP honlapján lehet információt szerezni.

    A jelzett irrigáló szett kihordási időre felírható mennyisége évek óta változatlan, ennek módosítására irányuló megkeresés, javaslat tárcánkhoz nem érkezett. A kérdéssel kapcsolatban kikérjük a Szakmai Kollégium véleményét - olvasható az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság válaszában.

    (WEBBeteg-Tóth András, újságíró)

    Módosítva: 2013.10.09 21:41, Megjelenés: 2013.10.09 21:41
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    Sztómaviselők a strandon

    Sajnálatos, hogy valakit elküldhetnek egy strandról azért, mert valami más a testén. A sztómások köztünk élnek. Lehet az újságos, a fodrász, a pénztáros a közértben, a pincér..., bárki az utcán, de amíg nem látjuk, nem tudjuk, addig nem zavar.

    Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

    Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

    A sztóma

    A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon.

    Mit és mennyit ihatnak a sztómát viselő emberek?

    A víz mindenki számára nélkülözhetetlen, szervezetünk egészséges működéséhez alapvető szükséglet. Az ileo- és urosztómaviselőknek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mit és mennyit isznak.

    Sztóma: a segédeszköz-ellátás helyzete

    A sztómával élők mindennapjairól nagyon kevés szó esik manapság, holott nem kevés embert érintő témáról van szó. Az egyik legkritikusabb kérdés a sztómaviselők számára a rendelkezésre álló segédeszközök minősége és használata. Hogyan alakult ez az elmúlt évtizedekben, és hol tart manapság?

    Sztómazsák nélkül létezni nem lehet - Az eszközválasztás szempontjai

    A széklet akaratunktól függetlenül, teljesen szabályozatlan körülmények között ürül a szervezetünkből. Bármikor, bárhol, bármilyen körülmények között, úgy, hogy a sztómaviselő személy semmit sem tud tenni ellene. Sztómazsák nélkül létezni nem lehet! Nézzük meg, milyen szerepe van az életünkben.

    Sztómáról, nem csak sztómásoknak, egy sztómás személy szemüvegén keresztül

    Bizonyára sokan felkapják a fejüket ennek a címnek láttán, mi a csuda lehet az, ami egy összeállítás címe kapcsán háromszor is szerepel benne. Erre szeretnék válaszolni, némi kételyeket, hamis illúziókat cáfolni, saját tapasztalatok alapján a színtiszta átélt valóságot ábrázolni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.