Sztómások segédeszköz-ellátása - Vizsgálni kellene az egyén szükségletét

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Az élet sztómával nem lehetetlen, de nagyon nehéz. Megfelelő darabszámú és minőségű segédeszközök nélkül a sztómások élete teljesen ellehetetlenülne, a társadalom kirekesztett tagjaivá válnának.

A minap a kezembe került egy ajánlás, a sztómások által használt irrigáló szett mellett található tájékoztató füzetből. Arra gondoltam - mivel évek óta használok irrigáló készletet-, ebben a kis füzetecskében nincs, nem is lehet olyan információ, ami a részemre újat tud mondani. Tévedtem – írja a WEBBeteg részére küldött levelében Németh Károly, a Szent János Kórház Ilco Klub vezetőségi tagja.

A magyarországi sztómások létszámát mintegy 15 000 főre becsülik. A betegek érdekvédelmét a Magyar Ilco Szövetség látja el, 37 helyi területi klub segítségével tartja a kapcsolatot az egyénekkel, és képviseli érdekeiket a döntéshozók és az egészségügyi kormányzat előtt.

Irrigáló szett: évente egy

Az irrigálást azok alkalmazhatják, akik vastag és/vagy végbéldaganatot követően lettek sztómások. A műtétet követően, közel fél év múlva lehet elkezdeni, szigorúan orvosi javaslatra és felügyelet mellett. Az irrigálás nem más, mint egy beöntés, a sztómás adja saját magának. E tevékenységhez megfelelő helyre, körülményre van szükség.

Az eszköz tájékoztató füzetében olvasható, szó szerint: „…ne használja az irrigáló szettet 3 hónapnál tovább. Ha az irrigáló szettre 3 hónapnál hosszabb ideig van szükség, ki kell cserélni új szettre. A gyártó nem vállal felelősséget olyan sérülésekért vagy egyéb károkért, amelyek a felhasználási javallattól eltérő alkalmazási módból származnak.”

Az OEP évente biztosít egy darab irrigáló készletet. Tehát négyszer több ideig használjuk, úgy, hogy a használata három hónap után a leírás szerint bizonytalanná válik. Felmerül a kérdés, mit lehetne tenni annak érdekében, hogy a tájékoztatás, illetve a valóság összhangban legyen egymással? - kérdezi a levélíró.

Leeresztő zsák: az irrigálás leggyengébb pontja

A gyártó válasza

Érthető és jogos igény a magyar felhasználók érdekében tett javaslata a TB támogatott eszközmennyiség emelésére - egyebek mellett ezt is írta a cég válaszul Németh Károly megkeresésére.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Online Segédeszköz Jegyzéke ezen a linken is olvasható:

Online Segédeszköz Jegyzék

„A leeresztő zsák egyszer használatos eszköz, ennek újrafelhasználása potenciális veszélyt jelenthet a felhasználóra nézve. A termék tisztítása, fertőtlenítése és sterilizálása károsíthatja annak tulajdonságait, így a fizikai sérülés vagy a fertőzés további kockázatát jelentheti a beteg számára.” Az idézett ajánlás szerint a leeresztő zsákot egyszer, csakis egyszer szabad használni, ezután ki kell dobni, újat kell elővenni. A leírás szerint tisztítani, fertőtleníteni, sterilizálni nem szabad.

A fentiekkel szemben mi a valóság? – kérdezi Németh Károly. Ebből a termékből 10 darabot biztosít negyedévente az egészségbiztosító. Ha valaki naponta irrigál (bizony van ilyen személy), annak egy darab leeresztő zsákot kilencszer kell használni. Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy WC-papírt kilencszer használnánk.

Egyéni szükséglet alapján

Németh Károly szerint a segédeszköz-ellátás során vizsgálni kellene az egyének szükségletét. Szinte negyedévente jelenik meg egy lista, amely tartalmazza, milyen segédeszközből, hány darabot biztosít az OEP.

Olyan személyek, akik nem érzik nap, mint nap, saját bőrükön a segédeszköz-ellátás minden gondját-baját, felelősséggel, szakértelemmel nem tudnak mindenki számára megfelelő döntéseket hozni.

A döntések meghozatalában a Magyar Ilco Szövetség és a sztómás személyek szívesen állnak a döntéshozók segítségére – tette hozzá Németh Károly.

"A gyártó ajánlása az irányadó" - Az államtitkárság válasza

A gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről, forgalmazásáról, javításáról és kölcsönzéséről szóló rendelet szerint a kihordási idő az az időtartam, amelyre meghatározott mennyiségű gyógyászati segédeszköz támogatással rendelhető, vagy az az időtartam, amelyre vonatkozóan a rendelt eszköz árához az OEP támogatást állapít meg. A kihordási idő tehát fogalmilag nem az adott gyógyászati segédeszköz használhatóságára vonatkozó információt jelenti, hiszen ez utóbbi tekintetében a gyártó ajánlása az irányadó.

A társadalombiztosítás évente 1 darab szett 98 százalékos támogatását vállalja. Emellett figyelembe kell venni a gyártó ajánlását is, és az eszközt ennek megfelelően kell használni, illetve cserélni.

Egyedi méltányosság alapján lehet többletet igényelni

Fogyasztóvédelem

A beteg panasztételi lehetőséggel élhet az érintett egészségügyi intézmény betegjogi képviselőjénél, a Magyar Orvosi Kamaránál, a FÉBÉSZ - Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetségnél - derül ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság válaszából.

Amennyiben a betegnek többlet támogatási igénye merül fel, tehát egy évben több készlethez szeretne támogatással hozzájutni, azt egyedi méltányosság keretében kérelmezheti. Erről az OEP honlapján lehet információt szerezni.

A jelzett irrigáló szett kihordási időre felírható mennyisége évek óta változatlan, ennek módosítására irányuló megkeresés, javaslat tárcánkhoz nem érkezett. A kérdéssel kapcsolatban kikérjük a Szakmai Kollégium véleményét - olvasható az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság válaszában.

(WEBBeteg-Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

A sztóma - A legfontosabb tudnivalók

A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy...

Mit és mennyit ihatnak a sztómát...

A víz mindenki számára nélkülözhetetlen, szervezetünk egészséges működéséhez alapvető szükséglet. Az ileo- és urosztómaviselőknek...

Az ileosztóma: Mikor van rá...

Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

Sztómaviselők a strandon

Sajnálatos, hogy valakit elküldhetnek egy strandról azért, mert valami más a testén. A sztómások köztünk élnek. Lehet az újságos, a fodrász, a...

Sztómazsák nélkül létezni nem...

A széklet akaratunktól függetlenül, teljesen szabályozatlan körülmények között ürül a szervezetünkből. Bármikor, bárhol, bármilyen...

Sztómáról, nem csak sztómásoknak...

Bizonyára sokan felkapják a fejüket ennek a címnek láttán, mi a csuda lehet az, ami egy összeállítás címe kapcsán háromszor is szerepel benne....

Sztómaviselők jogai

A betegek alapvető jogait az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény szabályozza, mely magában foglalja többek között a tájékoztatáshoz...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.