Szem téma

Akaratlan szemmozgás: a szemtekerezgés - Mi okozhatja?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - 2023-01-29 05:03
Szemtekerezgés
A szemtekerezgés (nisztagmus) akaratlan, ritmusos szemmozgás, amit a kisagy, az agytörzs vagy a szemmozgató rendszer és pályáinak, valamint a belső fülnek megbetegedése okozhat.

Szemészeti tanácsok télre - Nem csak síelőknek

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2023-01-22 12:03
Szem
A téli sportok esetén nemcsak a bőrünk, de szemünk is igen intenzíven ki van téve a környezeti hatásoknak: hideg, jelentős hőkülönbségek, a szél és a fűtött helyiségek fokozott szárító hatása.

A szem veleszületett rendellenességei

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész - 2022-11-07 17:33
Szemészet
Az alábbiakban felsoroljuk és összefoglaljuk a leggyakoribb és klinikailag legfontosabb szemészeti fejlődési rendellenességeket.

Hogyan változik a szemünk az életkorunkkal?

WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus - 2022-10-22 11:42
Szem
A kozmetikai iparban az egyes korosztályoknak más-más termékeket ajánlanak, figyelembe véve a bőrön történő változásokat. A szemünk tekintetében is más-más korban más-más dolgokra lenne érdemes odafigyelni.

A szem daganatos betegségei

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész - 2022-10-11 14:03
Szem
Cikkünkben összefoglaljuk azokat az általános tudnivalókat, amelyek a szemgolyó daganataival kapcsolatban fontosak. Kitérünk a leggyakrabban előforduló tumorok sajátosságaira, jellemzőire, kiemeljük a kezelési lehetőségeket. Összefoglaló cikkünk a teljesség igénye nélkül készült és a daganatok szemen belüli előfordulási helye szerinti csoportosítást követi.

Jégárpa vagy daganat van a szememen? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2022-09-25 04:03
Olvastam, hogy a visszatérő árpa esetleg daganat is lehet, és gyakran összetévesztik őket egymással. A kérdésem az lenne, hogy lehet daganat is, akkor is, ha a műtét után jelentkező jégárpáim maguktól elmúltak 1-2 hónap alatt? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdései közül.

Szemárpa, jégárpa és kezelésük

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2022-09-06 16:00
Szemárpa
Az árpának nevezett kis duzzanat valójában a szem környékén lévő mirigyek gyulladása. Két típusa van: a szemárpa (hordeolum), ami a Zeiss-, a Moll- vagy Meibom-mirigyek akut gyulladása és a jégárpa (chalasion), ami a Meibom-mirigyek krónikus gyulladása. Milyen tünetekről ismerhetőek fel ezek és hogyan kezelhetőek?

Melanoma a szemen - Tünetek és vizsgálatok

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2022-08-08 13:03
Melanoma
A szem daganatai sok esetben szabad szemmel is jól láthatók: sötétbarna, előemelkedő, egyenetlen felszínű elváltozások. A melanoma malignumot egyszerű szemészeti rutinvizsgálat során könnyen felismerik.

Kettős látás - Miért alakulhat ki? Hogyan kezelhető?

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2022-06-12 07:33
Kettős látás esetén általában a szemizmok nem működnek megfelelően. A nem működő izom irányába a szem nem tud elmozdulni, így amikor a beteg ebbe az irányba tekint, intenzív kettős látás jelentkezik.

Mit jelent a cilinderes szem?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész - 2022-05-24 16:03
Szem
Az astigmatizmus (astigmia) - a rövidlátás és a távollátás után - a harmadik leggyakoribb fénytörési hiba, mely speciális, hiszen a szem felszínére eső fénysugarak nem egy pontban vetülnek le, a szemnek nem egy fókuszpontja van.

Hogyan tartsuk tisztán a kontaktlencséket?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész - 2022-04-02 04:03
Kontaktlencse
A mai modern kontaktlencsék - hasonlóan a szemüvegekhez - képesek korrigálni a rövid- (myopia) és távollátást (hypermetropia), a tórikus lencsék pedig segítenek az astigmia korrigálásában. Mire figyeljünk oda az apró segédeszköz tisztán tartása során?

Sötétben nehezen látok, furcsa érzés vezetni! - A szemész válaszol

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2022-01-09 19:03
Ötvenes férfi vagyok. Ha sötétben vezetek autót, akkor elvesztem a stabilitásérzésemet, nem tudom egy pontra fókuszálni a szemeimet, belefáradok abba, hogy próbálok fókuszálni, de nem megy. Keresztbefutnak a szemeim, úgy érzem. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Milyen hatással lehet a COVID-19 megbetegedés a szemekre?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2022-01-06 13:03
Továbbra is sok az ismeretlen tényező a folyamatosan mutálódó SARS-CoV-2 koronavírus okozta megbetegedést (COVID-19) illetően. Az elmúlt 1,5 év során azonban több információ vált elérhetővé a COVID-19 megbetegedés testünk egyik legérzékenyebb részére, a szemre gyakorolt hatásaira vonatkozóan.

A szürke hályog

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit - 2022-01-01 15:03
Szem
A katarakta (szürke hályog, szemlencsehomály) gyógyszerrel nem kezelhető, szemtorna és optikai eszközök sem segítenek, az egyetlen valóban hatásos kezelés a műtét.

Milyen gyakran érdemes kontaktlencsét viselni?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész - 2021-12-15 22:03
A kontaktlencsék egyik nagy előnye, hogy nincs kicsinyítő-nagyító hatásuk, vagyis nagyfokú rövidlátásban jobb látás érhető el velük, mint szemüveggel. Mivel a teljes látómező fókuszba hozható, ezért sportolás és vezetés közben tisztább látás érhető el vele, mint a szemüveggel.

Mit tegyünk szemünk egészségének megőrzéséért?

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2021-12-13 17:03
Látás
A legtöbb szemészeti probléma hátterében több ok feltételezhető, az örökletes tényezők mellett nagyon sok környezeti hatással is számolnunk kell. Kellő odafigyeléssel a legtöbb betegség kialakulását jó eséllyel meg tudjuk előzni.
Bár a szemtünetek nem gyakoriak a COVID-19-ben, de a betegség prodromális, vagyis kezdeti jelei szemészeti problémák is lehetnek. Az utóbbi időben számos esettanulmány jelent meg a nemzetközi szakirodalomban a COVID-19 következtében kialakult homályos látást vagy éppen látóideg-gyulladást elszenvedett betegek kapcsán.

Milyen szemészeti problémákra léteznek kontaktlencsék?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész - 2021-10-24 11:36
Általánosságban elmondható, hogy majdnem mindenki viselhet kontaktlencsét. Megkülönböztetünk lágy és kemény kontaktlencséket. Melyik szembetegséghez milyet érdemes használni?

A szemek fényérzékenysége: Mitől szúr a szem?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-09-12 13:33
Szem
Szemünk felszínén, a kötő- és szaruhártyában rengeteg érzékeny ideg található. Ha ezeket az idegeket valami ingerli, olyan érzést kelthet, mintha valami szúrná a szemet, emiatt az érintettek elhúzódnak a fénytől, és legszívesebben állandóan csak árnyékban tartózkodnának. A problémát az okok felderítése után lehet kezelni.

Szeplők a szemben? A napsugárzás is okozhatja

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-07-09 11:36
Szembetegség
A szem íriszében (vagyis a szem színes részében) megjelenő sötét foltok, az írisz szeplők ugyan nem rákos elváltozások, de a túlzott napkitettséghez köthetők, és a szürkehályog, valamint a makula degeneráció fokozott kockázatával hozhatók összefüggésbe.

Rövidlátás - Szemproblémák gyermekkorban

Oxygen Medical - Dr. Tóth Eszter, szemész, kontaktológus - 2021-06-16 03:05
Nem jegyzetel, hibásan írja le a feladatokat, vagy egyszerűen csak hunyorogva próbálja meg elolvasni a táblára felírt szöveget - a leggyakoribb panaszok, melyekkel kapcsolatban az iskolás korú gyermekek szülei szemészhez fordulnak. Dr. Tóth Eszter, szemész orvos segítségével megtudhatjuk, milyen jelekből ismerhetjük fel, ha a gyermek rövidlátó és milyen módon kezelhetjük?

Az indiai COVID-19-betegeket súlyos gombafertőzés is sújtja

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-05-17 14:33
Az indiai kórházakban az utóbbi időben megemelkedett az életet is fenyegető mukormikózis (mucormycosis) eseteinek száma. Szakértők keresik a magyarázatot. A kiugrást a COVID-19 kezelésére használt szteroidok hatására vezetik vissza, azok ugyanis elnyomják az immunrendszert, ami megteremti a gomba agresszív terjedésének feltételeit.

Zöldhályogom lehet? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2021-01-30 17:36
Több hete érzek szúró fájdalmat a szememben, és félek, hogy zöldhályogom van, ugyanis édesanyámnak is van, és úgy tudom, ez örökölhető. A szemész szteroid tartalmú cseppet írt fel, és azt mondta, csak meg vannak fázva a szemeim.

Merjünk kontaktlencsét váltani!

WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus - 2020-12-18 11:03
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lágy kontaktlencsét viselők táborában nagy számban fordulnak elő olyanok, akik évek óta ugyanazt a lencsetípust viselik.