Poszt-COVID téma

A hosszú COVID tünete fülzúgás is lehet

Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész

Hosszú-COVID-ról beszélünk, ha a koronavírus-fertőzés tünetei hat hétnél tovább tartanak. A betegséget gyakran enyhe tünetekkel átvészelő, kórházi kezelésre nem szoruló, de elhúzódó panaszoktól szenvedő betegek egyik gyakori panasza a fülzúgás, mellyel kapcsolatban dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Neurológiai tünetek a COVID-19 hosszú távú szövődményeitől szenvedőknél

WEBBeteg - F. Zs., fordító

Új kutatások azt mutatják, hogy az időnként tompult tudatállapotnak (ködös agy, „brain fog”) is nevezett kognitív zavar áll a neurológiai panaszok listájának élén azoknál a COVID-19 megbetegedés hosszú távú szövődményeitől szenvedő betegeknél, akik esetében a betegség nem volt annyira súlyos, hogy kórházba kerüljenek. Azonban nem a tompult tudatállapot az egyetlen probléma.

Post-COVID szindróma: nem várt nehézségek

Pécsi Tudományegyetem

A koronavírus fertőzést követően nem várt nehézségekkel kell szembenézniük azoknak, akik átestek a fertőzésen. Ezek a tünetegyüttesek olykor hosszú időn keresztül meghatározzák a betegségen átesettek életét. Hogy mi is az a post-covid szindróma, milyen tünetekkel is jár, arra a Pécsi Tudományegyetem szakembere, dr. Kanizsai Péter, a Sürgősségi Orvostani Tanszék vezetője ad választ.

A COVID-19 megbetegedésből felépülők egyharmada hosszan fennmaradó tünetekkel szembesül

WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Egy új kutatás szerint sok beteg, akik esetében enyhe vagy közepesen súlyos a COVID-19 megbetegedés lefolyása, hosszú távon is tapasztalhat tüneteket, hónapokkal azután is, hogy sikerült legyőzni az esetükben nem életveszélyes fertőzést.

Önálló szindróma lehet a post-COVID betegség?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Jobban kell figyelni azokra a COVID-ból felépült betegekre, akiknél továbbra is olykor súlyos, máskor csak életminőséget rontó tünetek mutatkoznak - mondják orvosok, közegészségügyi gondnak tartva a hosszan megmaradó problémákat.