Komoly betegséget is jelezhet a szaglási hallucináció

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta frissítve:

A fantozmia szaglási hallucinációt jelent. Ugyanúgy előfordulhat hallucináció a szaglószervünk esetében, mint a többi érzékszervünknél. Látási, hallási hallucinációkról gyakrabban lehet hallani, ezzel szemben a szaglási hallucináció viszonylag ritka jelenségnek számított egészen a COVID éráig.

Ugyanis a poszt-COVID szindróma egyik részjelenségeként az elmúlt években sokan szenvedtek, szenvedhetnek a fantozmiától, vagyis hogy jelen sem lévő szagokat éreztek.

Mi pontosan a szaglási hallucináció?

Sok ember érzékeny különböző szagok iránt, de ez nem egyenlő a fantozmiával. Szaglási hallucinációról akkor beszélünk, ha valaki olyan szagokat érez, melyek nincsenek jelen a környezetben.

A fantozmia nem egyenlő a parozmiával

A fantozmia nem egyenlő a parozmiával, amikor a környezetben jelen lévő szagokat „eltorzítva” érzi valaki.

A parozmia jellemzője, hogy nem olyan erőteljes az érzékelés, mint korábban volt. Bizonyos szagokat egyesek nem ismernek fel, illetve bármilyen hétköznapi, jól ismert dolgot, tárgyat szimatoljanak is meg, az ezúttal ismeretlen, szokatlanul kellemetlen szagú. Mindez napjainkban leggyakrabban a COVID-19 lehetséges következménye. Az elváltozás megjelenhet önmagában, vagy más tünettel (például orrfolyással) együtt. COVID kapcsán nem ritka az a panasz, hogy az ételeknek odaégett, lekozmált, rothadt, romlott szaga van.

A parozmia tehát a szagérzés zavara, míg a fantozmia valóban szaglási hallucináció, azaz tehát pl. nem a jelen lévő öblítőt érzi valaki hipószagúnak, hanem például füstszagot érez füst nélkül.

A fantozmiás betegek által érzett szagok személyenként változnak, akár kellemetlen szagot, akár kellemes illatot is érezhet valaki, akár azt a hamis képzetet is keltheti a hallucináció valakiben, hogy az adott szag forrása jelen van, és azt mindenképp meg kell találni.

Mi okozhatja a fantozmiát?

A fantozmia a szaglórendszer idegi károsodására utal, gyakran oka lehet vírusfertőzés, toxinhatás, gyógyszerhatás, azonban súlyosabb neurológiai és pszichiátriai kórképek is előidézhetik.

Gyakran a temporális lebenyből kiinduló epilepsziás rohamok okoznak ilyen tünetet, de akár agyi sérülés is kiválthatja. Ennek megfelelően, ha felmerül a szaglási hallucináció gyanúja, a tünetet érdemes kivizsgáltatni, ezért feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Súlyos betegség is állhat a szaglási hallucináció hátterében

A fantozmia egyes pszichiátriai betegségekben, például depresszióban és skizofréniában, Alzheimer-kórban is kialakulhat.

Ritkán a fantozmia migrén típusú fejfájás részeként is előfordulhat.

Néhány tanulmány annak a lehetőségét is felvetette, hogy a fantozmia a szaglóreceptorok károsodása miatt is kialakulhat. Például COVID-19 esetén feltehetően, az orrban lévő, onnan az agyba vezető receptorok, neuronok sérülése tehető mindezért felelőssé, ezek károsodása járul hozzá a tünetek kialakulásához. A legtöbb ember akkor jön rendbe e téren is, amikor szervezete teljesen felgyógyul a koronavírus okozta betegségből.

Miért kell orvoshoz fordulni a szagérzékelés panaszával?

Mivel a szaglási hallucináció komoly betegségek jele is lehet, minden esetben forduljon orvoshoz, ha hasonló tüneteket tapasztal.

Az orvos abban tud segítséget nyújtani, hogy az esetlegesen fennálló egyéb egészségügyi állapotot (más betegséget) ki lehessen zárni – minden olyasmit, ami a fennálló panaszokhoz vezethetett. A szakember pedig ajánlhat olyan megoldásokat, amelyek tompítják a tünetek kellemetlen voltát.

Ez is érdekelheti Poszt-COVID - Szaglástréninggel segítenek a Semmelweis Egyetemen

Dr. Csuth Ágnes, családorvosDr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeutaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Aktualizálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.