Post COVID, tüdőelváltozás

Tkisztelt Doktornő! December végén, január elején covid-os lettem, majd febr. 14-én kórházba kerültem pitvari fibrillatio és flutter (tachyarrhytmia absoluta) szívműködéssel. Jelenleg 5 mg concor béta blokkolót, ill. 2x300 mg propafenon (Rythmonorm tabl) szedek. A mellkas röntgen szerint: Mellkas emphysemas (ez gyógyítható?), rekeszek renyhén térnek ki. Tüdők felett doboz kopogtatási hang, gyengült sejtes légzés. A sinusok szabadok, a rekeszek ép kontúrúak. A tüdőben Kp. fokú diffúz bronchiectasia, mely mellett gyakorlatilag minden lebenyben kis gócos árnyékok is megfigyelhetők. Mkét hilus alatt fokozott kötegezettség infiltrátum árnyék nélkül. A centrális hiluserek tágabbak. A szív és a thoracalis aorta rad. norm. A tüdőben leírt elváltozások postcovid állapotnak megfelelhetnek. Meg szeretném kérdezni, hogy ezek mennyire fognak gyógyulni, illetve kell-e az általam, leírt elváltozásokkal valamit is kezdeni? Jelenleg post covidos vagyok (január óta) a tüdőmet illetően várható valami javulás? Ezekkel az elváltozásokkal komolyabb problémák nélkül kb. hány évet lehet még élni? Érdemes volna valamilyen vizsgálatot elvégeztetni? Kedves válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel, Krisztián. 32/F/166 cm /97KG

Dr. Hangonyi Csilla válasza post COVID mellkas röntgen témában

Kedves Krisztián!

A tüdejében leírt elváltozások lehetnek dohányzás és a COVID fertőzés következményei . Amennyiben nem dohányzik, úgy ezek az elváltozások valószínűleg javulni fognak. A post COVID tüdőbetegség kezelésére szteroidot szoktunk adni, de ennek szükségességét tüdőgyógyász dönti el. Ugyancsak tüdőgyógyászaton tudnak légzésfunkciót végezni amivel a tüdő kapacitását, funkcióját lehet nyomon követni. Indokolt esetben szükség lehet mellkas CT-re is. Remélhetőleg nem marad vissza a COVID-ból jelentős légzés károsodás, de rendszeres tüdőgyógyászati ellenőrzést javaslok.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2022. július 03., 11:01; Megválaszolva: 2022. július 04., 21:44
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Mellkas röntgen
Tisztelt Doktornő! Éves tüdőszűrésen készült tegnap az alábbi lelet, ami miatt most nem vagyok túl nyugodt. Tüdőgyógyászt nem sikerült elérnem...
Tüdőbetegség
Üdvözlöm Doktornő! Szeretném segítségét kérni a mellkas ct-m eredményének értelmezésében! Van e félni valóm,komoly baj van? Fel kellene...
Kemény orrváladék
Tisztelt Doktornő! Áprilisban volt egy három hétig tartó betegségem ,valószínű covid , bár tesztet nem csináltam de mivel elhúzódó köhögés...
Tüdő ct lelet értelmezése
Üdvözlöm. Csatolom a CT vizsgálat eredményét,melynek értelmezésêben kérem a segítségét. Negatív leletnek számít vagy további vizsgálatok...
PTX műtét utáni aktivitás
Tisztelt Doktornő! 26 éves bringás futár vagyok, és épp belekezdtem a vendéglátásba is. Nem rég volt egy spontán ptx-em a jobb tüdőcsúcsban...