Poszt-COVID: tüdőkárosodás is állhat a fáradékonyság hátterében

szerző: Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus - Tüdőközpont
megjelent:

A leggyakoribb tünet, ami akár hónapokon át jelentkezhet a lezajlott koronavírus-fertőzést követően, a fáradtság. A betegség átvészelése megviselheti a szervezetet, ezért bizonyos mértékben ez természetes, ám dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy ha a terhelhetőségünk heteken, hónapokon át sem javul, fontos kivizsgáltatni, mi áll a háttérben.

A koronavírus így rontja a gázcserét

A tüdőben a gázcsere a léghólyagocskákon keresztül történik. Ezek az apró, vékony falú, levegővel töltött gömbök sokszorosára növelik a tüdő légzőfelületét, az őket borító hajszálerek falán keresztül jut a vérbe a belélegzett levegőből az oxigén. Innen pedig a véráram viszi a szervekhez, az agyba, izmokhoz stb. A koronavírus-fertőzés következtében azonban a léghólyagocskák károsodhatnak, ezáltal pedig romlik a gázcsere a tüdőben. A léghólyagocskák falában idővel kötőszöveti réteg rakódhat le, a tüdő egyre rugalmatlanabbá válik, a véroxigén-ellátás tovább romlik - emeli ki Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász.

Poszt-COVID: fáradtság, köhögés és nehézlégzés

A romló oxigénellátás miatt a beteg terhelhetősége csökken, egyre kevésbé tud koncentrálni, erőtlennek érzi magát, állandó fáradtságra panaszkodik. Fontos megjegyezni, hogy a poszt-COVID tünetek átfogó kivizsgálást igényelnek. A betegség lezajlását követő tartós fáradtságot okozhatja vérszegénység, egyéb szervi, például szív- és érrendszeri megbetegedés is. Ilyen esetben azonban gondolni kell a tüdő károsodására is, különösen, ha más panaszok is utalnak erre, mint például elhúzódó köhögés, légszomj és nehézlégzés.

Speciális vizsgálatra van szükség

Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy a krónikus fáradtságot és légzőszervi panaszokat a poszt-COVID szindróma okozza-e, tüdőgyógyászati kivizsgáláson kell részt vennünk. Ennek során többek közt – például laborvizsgálat, CT - speciális légzésfunkciós vizsgálatot, ún. diffúziós kapacitás mérést is végeznek, aminek segítségével a gázcserezavart korai stádiumban, még azelőtt ki lehet mutatni, hogy az olyan előrehaladott elváltozásokat okozna, ami már a tüdő röntgen képen is látható és nagy eséllyel maradandó.

(Forrás: Tüdőközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász)

Poszt-COVID cikkajánló

Cikkajánló

Poszt-COVID szindróma - Mik a tünetek, és mi a teendő?

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Poszt-COVID
Ön is átesett a COVID-19-fertőzésen? Mégis úgy érzi, mintha egészsége nem lenne a régi? Esetleg negatív már a tesztje, de a szagokat, ízeket mégsem érzi, vagy komolyabb panaszai is vannak? Mit tehet a javulás érdekében, hogy visszanyerje az erejét, és milyen panaszok esetén kell ismét orvoshoz fordulnia?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna; Fazekas Erzsébet
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.