Poszt-COVID: minden tizedik embert érint, 8 hónappal a megbetegedést követően is

Szerző: Sciencedaily.com - F. Zs. fordító, WEBBeteg.hu

A leggyakrabban előforduló, hosszú távon fennmaradó tünetek a szaglás- és ízérzékelés elvesztése, valamint a kimerültség voltak - derül ki egy, a JAMA szaklapban közzétett vizsgálatból, amit a Danderyd Kórház és a Karolinska Intézet kutatói készítettek.

Nyolc hónappal az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedést követően minden tizedik embernél még mindig fennáll legalább egy közepesen súlyos vagy súlyos tünet, amellyel kapcsolatban úgy érzik, hogy az negatív hatással van a munkavégzésükre, a társasági vagy az otthoni életükre.

A Danderyd Kórház és a Karolinska Intézet kutatói 2020 tavasza óta készítették a vizsgálatot, aminek az volt a fő célkitűzése, hogy megvizsgálják a COVID-19 megbetegedést követő immunitást. A vizsgálat első fázisban, 2020 tavaszán, a Danderyd Kórház 2 149 dolgozójától gyűjtöttek be vérmintákat, akik közül körülbelül 19%-nak volt SARS-CoV-2 vírus elleni antiteste. Ezt követően négyhavonta gyűjtötték be a vérmintákat, és a vizsgálat résztvevői kérdőíveket válaszoltak meg a hosszú távú tüneteikkel és azok életminőségre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

2021 januárjában, a harmadik utánkövetés alkalmával, a kutatócsoport megvizsgálta a résztvevők által bevallott hosszú távú tünetek jelenlétét és azok hatását a munkavégzésre, a társasági vagy az otthoni életre azon résztvevők esetében, akik legalább nyolc hónappal korábban enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedésben szenvedtek. Ez a csoport 323 fő egészségügyi dolgozóból állt (akiknek 83%-a nő volt, medián életkoruk 43 év volt), akiket 1 072 fő olyan egészségügyi dolgozóval (akiknek 86%-a volt nő, és a medián életkoruk 47 év volt) hasonlítottak össze, akik a vizsgálat időszaka alatt nem estek át a COVID-19 megbetegedésen.

Negatív hatás a mindennapokra

Az eredmények azt mutatják, hogy azon személyek 26%-ának, akik korábban átestek a COVID-19 megbetegedésen, legalább egy olyan közepesen súlyos, vagy súlyos tünete volt, ami több, mint két hónapig tartott, szemben a kontroll csoport 9%-ával; illetve hogy a korábban COVID-19 megbetegedésben szenvedő csoport 11%-a számolt be arról, hogy legalább egy olyan tünete volt, ami negatív hatással volt a munkavégzésére, a társasági vagy az otthoni életére, és legalább nyolc hónapon keresztül fennállt, szemben a kontrollcsoporttal, akik esetében 2% volt ez az arány. A leggyakrabban előforduló, hosszú távon fennmaradó tünetek a szaglás- és ízérzékelés elvesztése, valamint a kimerültség és a légzőszervi problémák voltak.

Megvizsgáltuk az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedést követően előforduló hosszú távon fennálló tünetek jelenlétét egy viszonylag fiatal és egészséges, aktív dolgozó személyekből álló csoportban, és azt tapasztaltuk, hogy a domináns hosszú távon fennálló tünetek a szaglás- és az ízérzékelés elvesztése voltak. A kimerültség és a légzőszervi problémák is gyakrabban fordultak elő azoknál a résztvevőknél, akik átestek a COVID-19 megbetegedésen, azonban nem ugyanolyan mértékben merültek fel” - mondta Dr. Charlotte Thalin, a Danderyd Kórház és a Karolinska Intézet szakorvosa, és a ’COMMUNITY’ vizsgálat vezető kutatója.

A vizsgálat készítői ugyanakkor nem tapasztaltak azoban gyakoribb előfordulást az olyan kognitív tüneteket illetően, mint például az agyi kimerültség, a memória- és koncentrációs problémák, vagy az olyan fizikai rendellenességek vonatkozásában, mint az izom- és ízületi fájdalmak, az erős szívdobogás érzés vagy a tartósan fennálló láz.

Bővebben Poszt-COVID szindróma - Mik lehetnek a tünetek, és mi a teendő?

Enyhe lefolyású betegség esetén is jelentkeztek a poszt-COVID tünetei

Annak ellenére, hogy a vizsgálat résztvevői esetében a COVID-19 megbetegedés lefolyása enyhe volt, viszonylag nagy arányban számoltak be az életminőségre kiható, hosszú távon fennálló tünetekről. "Ennek tükrében úgy véljük, hogy a fiatal és egészséges személyeknek, csakúgy, mint a társadalom egyéb csoportjainak jobban kellene tartaniuk a vírustól, mivel úgy tűnik, hogy az képes szignifikánsan rontani az életminőségen, még jóval a fertőzést követően is” - mondta Dr. Sebastian Havervall, a Danderyd Kórház főorvos-helyettese és Karolinska Intézet projektjének PhD-hallgatója.

A ’COMMUNITY’ vizsgálat tovább folytatódik, a következő utánkövetésre májusban kerül majd sor, amikor is várhatóan a vizsgálat résztvevőinek nagy százaléka kapja meg a védőoltást. Az immunitás és az újrafertőződés előfordulásának monitorozása mellett számos projekt van tervben a post-COVID szindrómára vonatkozóan.

Egyebek mellett közelebbről meg fogjuk vizsgálni a COVID-19 megbetegedéssel összefüggésben jelentkező szaglás- és ízérzékelés elvesztését, és megvizsgáljuk, hogy az immunrendszer, beleértve az autoimmunitást is, szerepet játszik-e a post-COVID szindrómában” - nyilatkozta Dr. Thalin.

Ez is érdekelheti

Szerző: WEBBeteg.hu - F. Zs. fordító
Forrás: One in ten have long-term effects 8 months following mild COVID-19 (ScienceDaily)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A COVID-19 elleni vakcinák...

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

Valamennyi oltóponton elérhető a...

Valamennyi oltóponton elérhető a szombaton Magyarországra érkezett Sinopharm-vakcina - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni...

A COVID-19 szívet érintő...

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

Mi lesz velünk a járvány után? A...

Körülbelül egy évvel ezelőtt a világ nagy része azzal barátkozott, hogyan is térjen át az otthoni munkavégzésre és hogyan egyeztesse össze a...

Hogyan készüljünk fel a COVID-19...

Íme pár tanács, és válasz néhány gyakran feltett kérdésre azt illetően, hogy hogyan kellene felkészülni a COVID-19 elleni védőoltás beadására.

Poszt-COVID: minden tizedik embert...

A leggyakrabban előforduló, hosszú távon fennmaradó tünetek a szaglás- és ízérzékelés elvesztése, valamint a kimerültség voltak - derül ki egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.