Poszt-COVID: minden tizedik embert érint, 8 hónappal a megbetegedést követően is

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A leggyakrabban előforduló, hosszú távon fennmaradó tünetek a szaglás- és ízérzékelés elvesztése, valamint a kimerültség voltak - derül ki egy, a JAMA szaklapban közzétett vizsgálatból, amit a Danderyd Kórház és a Karolinska Intézet kutatói készítettek.

Nyolc hónappal az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedést követően minden tizedik embernél még mindig fennáll legalább egy közepesen súlyos vagy súlyos tünet, amellyel kapcsolatban úgy érzik, hogy az negatív hatással van a munkavégzésükre, a társasági vagy az otthoni életükre.

A Danderyd Kórház és a Karolinska Intézet kutatói 2020 tavasza óta készítették a vizsgálatot, aminek az volt a fő célkitűzése, hogy megvizsgálják a COVID-19 megbetegedést követő immunitást. A vizsgálat első fázisban, 2020 tavaszán, a Danderyd Kórház 2 149 dolgozójától gyűjtöttek be vérmintákat, akik közül körülbelül 19%-nak volt SARS-CoV-2 vírus elleni antiteste. Ezt követően négyhavonta gyűjtötték be a vérmintákat, és a vizsgálat résztvevői kérdőíveket válaszoltak meg a hosszú távú tüneteikkel és azok életminőségre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

2021 januárjában, a harmadik utánkövetés alkalmával, a kutatócsoport megvizsgálta a résztvevők által bevallott hosszú távú tünetek jelenlétét és azok hatását a munkavégzésre, a társasági vagy az otthoni életre azon résztvevők esetében, akik legalább nyolc hónappal korábban enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedésben szenvedtek. Ez a csoport 323 fő egészségügyi dolgozóból állt (akiknek 83%-a nő volt, medián életkoruk 43 év volt), akiket 1 072 fő olyan egészségügyi dolgozóval (akiknek 86%-a volt nő, és a medián életkoruk 47 év volt) hasonlítottak össze, akik a vizsgálat időszaka alatt nem estek át a COVID-19 megbetegedésen.

Negatív hatás a mindennapokra

Az eredmények azt mutatják, hogy azon személyek 26%-ának, akik korábban átestek a COVID-19 megbetegedésen, legalább egy olyan közepesen súlyos, vagy súlyos tünete volt, ami több, mint két hónapig tartott, szemben a kontroll csoport 9%-ával; illetve hogy a korábban COVID-19 megbetegedésben szenvedő csoport 11%-a számolt be arról, hogy legalább egy olyan tünete volt, ami negatív hatással volt a munkavégzésére, a társasági vagy az otthoni életére, és legalább nyolc hónapon keresztül fennállt, szemben a kontrollcsoporttal, akik esetében 2% volt ez az arány. A leggyakrabban előforduló, hosszú távon fennmaradó tünetek a szaglás- és ízérzékelés elvesztése, valamint a kimerültség és a légzőszervi problémák voltak.

Megvizsgáltuk az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedést követően előforduló hosszú távon fennálló tünetek jelenlétét egy viszonylag fiatal és egészséges, aktív dolgozó személyekből álló csoportban, és azt tapasztaltuk, hogy a domináns hosszú távon fennálló tünetek a szaglás- és az ízérzékelés elvesztése voltak. A kimerültség és a légzőszervi problémák is gyakrabban fordultak elő azoknál a résztvevőknél, akik átestek a COVID-19 megbetegedésen, azonban nem ugyanolyan mértékben merültek fel” - mondta Dr. Charlotte Thalin, a Danderyd Kórház és a Karolinska Intézet szakorvosa, és a ’COMMUNITY’ vizsgálat vezető kutatója.

A vizsgálat készítői ugyanakkor nem tapasztaltak azoban gyakoribb előfordulást az olyan kognitív tüneteket illetően, mint például az agyi kimerültség, a memória- és koncentrációs problémák, vagy az olyan fizikai rendellenességek vonatkozásában, mint az izom- és ízületi fájdalmak, az erős szívdobogás érzés vagy a tartósan fennálló láz.

Bővebben Poszt-COVID szindróma - Mik lehetnek a tünetek, és mi a teendő?

Enyhe lefolyású betegség esetén is jelentkeztek a poszt-COVID tünetei

Annak ellenére, hogy a vizsgálat résztvevői esetében a COVID-19 megbetegedés lefolyása enyhe volt, viszonylag nagy arányban számoltak be az életminőségre kiható, hosszú távon fennálló tünetekről. "Ennek tükrében úgy véljük, hogy a fiatal és egészséges személyeknek, csakúgy, mint a társadalom egyéb csoportjainak jobban kellene tartaniuk a vírustól, mivel úgy tűnik, hogy az képes szignifikánsan rontani az életminőségen, még jóval a fertőzést követően is” - mondta Dr. Sebastian Havervall, a Danderyd Kórház főorvos-helyettese és Karolinska Intézet projektjének PhD-hallgatója.

A ’COMMUNITY’ vizsgálat tovább folytatódik, a következő utánkövetésre májusban kerül majd sor, amikor is várhatóan a vizsgálat résztvevőinek nagy százaléka kapja meg a védőoltást. Az immunitás és az újrafertőződés előfordulásának monitorozása mellett számos projekt van tervben a post-COVID szindrómára vonatkozóan.

Egyebek mellett közelebbről meg fogjuk vizsgálni a COVID-19 megbetegedéssel összefüggésben jelentkező szaglás- és ízérzékelés elvesztését, és megvizsgáljuk, hogy az immunrendszer, beleértve az autoimmunitást is, szerepet játszik-e a post-COVID szindrómában” - nyilatkozta Dr. Thalin.

Ez is érdekelheti

Szerző: WEBBeteg.hu - F. Zs. fordító
Forrás: One in ten have long-term effects 8 months following mild COVID-19 (ScienceDaily)

Cikkajánló

Poszt-COVID szindróma - Mik a tünetek, és mi a teendő?

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Poszt-COVID
Ön is átesett a COVID-19-fertőzésen? Mégis úgy érzi, mintha egészsége nem lenne a régi? Esetleg negatív már a tesztje, de a szagokat, ízeket mégsem érzi, vagy komolyabb panaszai is vannak? Mit tehet a javulás érdekében, hogy visszanyerje az erejét, és milyen panaszok esetén kell ismét orvoshoz fordulnia?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna; Fazekas Erzsébet
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.