Porckorongsérv téma

A porckorongsérv bénuláshoz is vezethet - Ezekre a tünetekre figyeljen

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-08-02 04:03
Porckorongsérv
A porckorongsérv komoly fájdalmakkal járhat. A sérvet megelőző állapot, vagyis a porckorong kiboltosulása még visszafordítható folyamat, ezért, mint minden betegségnél, itt is fontos az időben megkezdett kezelés. Ellenkező esetben a porckorongsérv akár bénuláshoz is vezethet.

A porckorongsérv életmódkezelése és a megelőzés lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus - 2022-12-23 06:03
Porckorongsérv
A porckorongsérv nem egy statikus állapot, nagyon sok esetben megfelelő életmódváltással, megfelelően végzett napi rendszeres gyógytornával és gerinckímélő sportokkal a porckorongsérv teljesen regenerálódhat.

A gerincsérv (porckorongsérv) kezelése

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita reumatológus, Dr. Siró Péter, neurológus - 2022-03-03 18:33
Porckorongsérv
A porckorongsérv kezelése - amennyiben kifejezett izomgyengeség és, vagy vizelési zavar nem áll fenn - elsősorban gyógyszeres és fizioterápiás kezelést jelent, amely mellett a fájdalommentes időszaktól intenzív gyógytorna jön szóba.

A gerincsérv (porckorongsérv) tünetei

WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus - 2022-02-21 03:06
Porckorongsérv
Nem emelhetek nehezet, mert porckorongsérvem van. Sokak számára ismerős lehet ez a mondat, de hogy mi is ez a betegség pontosan, és mit lehet tenni ellene, már talán kevésbé ismert.

Mondd meg a foglalkozásod és megmondom, mi bajod - Az ülőmunka

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője - 2022-01-20 05:03
Ülőmunka
Bizonyos foglalkozások erőteljesen hajlamosítanak egyes mozgásszervi problémákra, betegségekre. Sorozatunk első részében az ülőmunkával, és az azzal gyakran együtt járó betegségekkel foglalkozunk részletesebben.

A porckorongsérv kivizsgálása

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus - 2021-11-25 07:33
Porckorongsérv
A képalkotó vizsgálatokkal elkülöníthető a valódi porckorongsérv az azt megelőző állapottól, amikor a porckorong csak kiboltosodik, de még nem szakadt ki. Ez azért fontos, mert ez az állapot még visszafordítható, szemben a valódi sérvvel.

A lábfejzsibbadás

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - 2021-07-12 05:21
Lábfej
A lábfejzsibbadásnak különböző okai lehetnek. Alapvetően 2 csoportot lehet elkülöníteni: az egyikben az idegszálak különböző szinten történő becsípődése okozza a lábfej zsibbadását, a másikban az idegszálak anyagcserezavar vagy gyulladásos, autoimmun folyamat által károsodnak (neuropátia).

A lábzsibbadás

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - 2021-05-14 17:36
Lábzsibbadás
A lábzsibbadás az érzészavarokhoz tartozik. Normális esetben az ember érzi a tapintást, a hőt, a nyomást, és a fizikai behatás által kiváltott fájdalmakat.

Zsibbadás - Mi okozhatja?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2020-05-08 18:35
Zsibbadás
A zsibbadásnak számos oka lehet, vannak köztük teljesen ártalmatlanok is. Zsibbadás az idegek átmeneti, gyulladás okozta ingerlése miatt is kialakulhat, de a háttérben súlyos neurológiai betegségek is állhatnak.

Életmódunk és a porckorongsérv, fehéren-feketén

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője - 2020-01-30 16:05
Becslések szerint minden negyedik magyar felnőttet érint, így bátran kijelenthetjük, hogy a porckorongsérv népbetegség. Ez az adat nem csupán sokkoló, de elszomorító is. A porckorongsérv - vagy ahogy a páciensek emlegetni szokták, a gerincsérv - ugyanis az esetek nagy részében könnyen elkerülhető lenne.

Visszatérő gerincbántalmak és kezelésük orvosi gyógymasszázzsal

WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr - 2019-12-11 17:06
Hazánkban rengeteg ember szenved valamilyen kórós eredetű gerincbántalomtól, fájdalomtól. Minden második ember érintett, most már nemcsak az idősebbeket, hanem a fiatalabb korosztályt is érinti a probléma. Az érintettek 95 százaléka tehetetlen helyzetét illetően.

Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője - 2019-10-10 17:05
Mozgásszervi betegség
Az emberi test olyan, mint a gyurma. Remekül formázható. Nem csupán funkcionálisan, de formailag, sőt, szerkezetileg is alkalmazkodik a terheléshez, amely rendszeresen éri. Mindez egyben azt is jelenti, hogy kitartó, aktív munkával, a megfelelő edzéssel átformálhatjuk testünket, izmokat fejleszthetünk, növelhetjük tömegüket, szálkásíthatunk, sőt, a testtartásunkon is javíthatunk.

Zsibbadás - Mire utalhat ez a tünet?

WEBBeteg - Ötvenentúl.hu - 2019-07-16 19:03
A végtagzsibbadás mindenki számára ismert jelenség, melynek általában csak a rossz testhelyzet a kiváltó oka. Ha tornázik kicsit, a kellemetlen érzés pillanatokon belül elmúlik. Nagyobb a baj akkor, ha a zsibbadás rendszeresen visszatér. Ilyenkor mindenképpen forduljon orvoshoz, mert a tünetek mögött akár komoly betegségek is meghúzódhatnak.

Gyógytornával a porckorongsérv ellen

Több mint TestŐr - 2019-01-24 15:22
Manapság egy porckorongsérvet nem feltétlenül csak operációval gyógyítanak meg. Az újfajta gyógytornász technikák bizonyos esetekben lehetővé teszik, hogy szakemberi segítséggel visszarendeződjön a sérv a helyére és a környező izmok megerősítésével elkerülhető legyen a sérv újbóli kialakulása.

Miért nem gyógyít már meg valaki? - Mozgásszervi betegségek

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője - 2017-11-10 17:25
Bizonyára Ön is feltette már magának a kérdést, ha rendszeres deréktáji vagy nyaki fájdalommal küzd. Nos, bár nem vigasznak szánom, nincs egyedül. A statisztikák szerint tíz felnőtt emberből kilenc szenved hasonló fájdalmaktól, ráadásul a gerincproblémák egyre korábban, gyakran már iskoláskorban elkezdődnek.

Mozgásszervi problémák kezelése Dorn-gerincterápiával

Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője - 2017-07-16 16:07
A mozgásszervi betegségek rehabilitációjában talán kevésbé ismert, ám ma már bárki számára elérhető módszerek egyike a Dorn-gerincterápia. Mit érdemes tudni erről a gyógytornászok és mozgásterapeuták által előszeretettel alkalmazott terápiás eljárásról?

Nyaki merevség - Mit lehet ellene tenni?

WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus - 2013-06-24 17:12
A kérdésem az lenne, hogy már pár napja nyakmerevségben szenvedek, és néha zsibbad az arcom is. Mi lehet az oka? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A gerincsérv kialakulása

WEBBeteg - Ötvenentúl.hu - 2011-12-07 20:11
A gerincsérv meglehetősen gyakori, elsősorban az idősebb korosztályt érintő probléma. Tüneteiről akár közvetlen ismeretségi körében is sokat hallott.

MR lelet

Orvos valaszol - Dr. Bessenyei Mónika - 2011-08-05 13:41
Kedves Doktornő! Az alábbiakban leírom a már említett mr vizsgálat leletét, előre is nagyon szépen köszönöm a kiértékelést. Háti és Lumbalis gerinc MR vizsgálata a Th.I.-S.III csigolyáig. A vizsgálatot multisequentiával végeztük natívan, több síkb

Nyaki csigolya

Orvos valaszol - Dr. Szamosi Szilvia - 2011-05-11 06:41
MR- csináltak nálam, és a következő az eredményProtrusio disci C.III.-C.IV. med. grad, ebben a magasságban a canalis spinalis szűkített, az előboltosuló discus eléri a myelont, valamint szűkíti a bal oldali forament. Protrusio disci C.VI.-C.VII. min

Mit jelent ez a diagnózis?

Orvos valaszol - Dr. Szamosi Szilvia - 2011-05-09 09:29
22 éves lány vagyok, derékfájdalmak miatt MR vizsgálaton estem át.Sajnos csak május végére kaptam időpontot az orvoshoz, és nem tudom mit jelent a diagnózis.Kérem segitsen nekem. Ez áll a papiron szóról szóra: A lumbosacralis porckorong kissé dehy

MR vizsgálat eredménye

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2011-04-29 15:45
1991-1999 között 3x volt gerincműtétem. Most a házi orvosom elküldött MR vizsgálatra. Valószínűsíti, hogy megkellene műteni 4jére is. A véleménye érdekelne. A leletem eredménye: Ágyéki discusok dehydratáltak. Az L. IV.- S.I. csigolyák közötti rések

Lelet

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2011-04-29 08:59
Tisztelt Doktor/Doktornő! Lassan 4 éve, hogy egy autóbalesetben eltört a keresztcsontom. Sajnos ez kihat az egész életemre, bizonyos dolgokat (pl. fizikai munkát) nem tudok megcsinálni, ill. az időjárás-változásra is érzékeny vagyok. Az utóbbi f

Műtét nélkül felépülhetek-e?

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2011-04-28 21:20
Tisztelt Doktorúr (nő)! Egy MR leletből idézek. A lumbalis gerincszakaszon balra convex scoliosis van. A lordosis íve elsimult. Az alsó háti csigolyákon egy-egy apró Schmorl herniatio észlelhető. A csigolyák peremei helyenként enyhén megnyúltak.

Porckorongsérv-muszáj műteni?

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2011-03-27 16:01
T. cím! Sürgős segítségüket szeretném kérni az alábi kételyem eldöntésében: 10 napja meglévő jobb lábba sugárzó fájdalmam miatt tegnap lumbális gerinc MRI készült, melynek értékelése az alábbi: Az L.V. discuson jobb oldali paramedian, nagyymére