A porckorongsérv életmódkezelése és a megelőzés lehetőségei

Dr. Bálint Anita
szerző: Dr. Bálint Anita, reumatológus - WEBBeteg
frissítve:

A porckorongsérv nem egy statikus állapot, nagyon sok esetben megfelelő életmódváltással, napi rendszerességgel, megfelelően végzett gyógytornával és gerinckímélő sportokkal a porckorongsérv teljesen regenerálódhat.

A porckorongsérv téma cikkei
5/1 A porckorongsérv tünetei
5/2 Életmódunk és a porckorongsérv
5/3 A porckorongsérv kivizsgálása
5/4 A porckorongsérv kezelése
5/5 A porckorongsérv életmódkezelése és a megelőzés lehetőségei

Porckorongsérv esetén akár a porckorongok regenerálódásáról, akár a megelőzésről van szó, fontos a kiegyensúlyozott életvitel és gerinckímélő életmód kialakítása, amely elsősorban a rendszeres, megfelelő testmozgást, az alkatnak és kornak megfelelő testtömeg elérését és megtartását jelenti.

Hacsak nincs elengedhetetlenül szükség a gerincsérv műtéti kezelésére, akkor mindenképpen érdemes a cikkünkben felsorolt módszerekkel próbálkoznia.

Gyógytorna

A porckorongsérv tartós tünetmentes állapotának eléréséhez szükséges a gyógytorna rendszeres végzése. A gyógytorna megerősíti a hátizmokat, amelyek azután jobban, erősebben tartják a gerincoszlopot és a csigolyákat. A gyógytorna a porckorongsérv akut (erős fájdalommal járó) és panaszmentes időszakában is végezhető, más-más intenzitással.

Sportolás

Sportok közül a hátúszás, és esetenként a gyorsúszás is, valamint a jóga ajánlható; illetve mindazon sportok, melyek a hát – főleg a mély hátizmokat – és a hasizmokat erősítik.

Fontos azonban tudni azt, hogy számos sportágnak vannak veszélyei, elsősorban azok számára, akiknek már vagy sérvük, vagy egyéb porckorong problémái vannak. A síelés, a body-building kevéssé ajánlhatóak, mivel a súly, illetve a gyors, változatos irányú mozgások terhelik a gerincet.

Hétköznapi mozgásformák

A mindennapos mozdulatok során kerülje a gerinc csavaró mozgásait, valamint tartózkodjon az emeléstől, a gerincoszlop terhelésétől. Amennyiben kisebb súlyokat kell emelnie, azt is egyenes háttal, combból és csípőből kiinduló mozgással tegye.

Mindezt nem csak a betegség fájdalommal járó szakaszában kell követni. Ha valaki a porckorongsérvből felgyógyul, az nem azt jelenti, hogy utána már soha többé nem újulhat ki a betegsége. Instabil gerinc szegmentumok esetén már kisebb megerőltetés is, vagy rossz mozdulat újra kiválthatja a tüneteket.

Ideális testsúly elérése és megőrzése

A megfelelő BMI (testtömeg index), vagyis az ideális testsúly elérése és megtartása alapvető fontosságú. A gerincpanaszok, így a porckorongsérv kiújulását vagy rosszabbodását a súlyingadozás is előidézheti. Nemcsak a súlygyarapodás, hanem a súlyvesztés is – a hirtelen súlyvesztés még inkább – provokáló tényező lehet.

Táplálkozás

Az egészséges táplálkozás is fontos természetesen, de nem olyan súlyozottan érvényesül a diéta szerepe, mint például egy köszvényes vagy szívbeteg páciens esetében. A kalcium és D-vitamin optimális bevitele a csontok állapotának megőrzése és a csontritkulás megelőzése szempontjából fontos.

Étrend-kiegészítők

Vannak, akik javasolják porcerősítő kezelés alkalmazását. Kárt nem okoz, de ezeket a készítményeket leginkább csípő- és térdízületi kopásos betegségek kezelésére használják, nem porckorongsérv megelőzésére vagy gyógyítására.

Pszichoszomatikus szempontok

Egyesek pszichés okokat is feltételeznek a porckorongsérv kialakulása mögött. Tény, hogy rossz családi viszonyok, tartós stresszhelyzet esetén a betegség kialakulása gyakoribb.

Tovább A gerincsérv (porckorongsérv) kezelése

Dr. Bálint Anita, reumatológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bálint Anita, reumatológus

Cikkajánló

A gerincsérv (porckorongsérv) tünetei

Dr. Siró Péter, neurológus
Porckorongsérv
Nem emelhetek nehezet, mert porckorongsérvem van. Sokak számára ismerős lehet ez a mondat, de hogy mi is ez a betegség pontosan, és mit lehet tenni ellene, már talán kevésbé ismert.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita reumatológus, Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.