• Porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás

    WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus

    A gerinccsigolyák közötti porckorongok a 30. életévtől fokozatosan megváltoznak, víztartalmuk csökken, rostjaik felhasadoznak, állományukban hasadékok, repedések keletkeznek; a belső kocsonyás mag megkisebbedik, miáltal a porckorong keménnyé, rugalmatlanná válik és feltöredezik.

    A folyamat előrehaladtával a porckorong veszít a magasságából, ellapul, ezt porckorong atrophiának vagy más néven discopathiának nevezzük. A lelapult, feltöredezett porckorong belső magja is változtathatja helyét, felfelé-lefelé (Schmorl-hernia), előrefelé vagy hátrafelé mozdulhatnak ki a magrészletek a porckorong anyaghiányain keresztül. A porckorong állománya tehát előrefelé és hátrafelé is kiboltosulhat, emellett vízszintes irányban is elmozdulhat, ilyenkor jellegzetes Schmorl-hernia képét mutatva a RTG-felvételen. Leginkább a hátrafelé, illetve a hátrafelé és kifelé történő elmozdulás okoz panaszokat, klinikai tüneteket, amennyiben a kilépő ideggyökre nyomást gyakorol.

    A kiboltosulás mértékének megfelelőn különböző stádiumokat különböztethetünk meg, amíg a porckorong atrophia vagy discopathia porckorongsérvvé, illetve discus herniává alakul át.

    Gyakorta előfordul, hogy a porckorongsérv megnevezés, értelmezés sokszor pontatlan, sokszor nem ugyanazt a morfológiai eltérést címkézi klinikus és radiológus discus herniaként.

    Hirdetés

    A porckorongsérv, gerincsérv morfológiai osztályozása

    • Bulging discus (előboltosulás): a kocsonyás mag hátraboltosul, de a porckorong rostos gyűrűje ép marad
    • Protrusio disci (kiboltosulás, előesés): A porckorong magja excentrikusan kiboltosul, de a külső rostos gyűrű ép marad
    • Extrusio (kiszakadás): A belső mag átszakítja a porckorong rostos gyűrűjét, de összefügg a discus térrel
    • Sequestrátio (a kiszakadt porckorong-magdarabkák megjelenése): A szabad porckorongdarabok (fragmentumok) nem függenek össze a porckorong állományával

    Rizikófaktorok

    A protrusio disci kialakulásának rizikófaktorai azonosak a porckorongsérv rizikófaktoraival, mint genetikai hajlam, nehéz súly emelése, ülőfoglalkozás, gyakori törzscsavarás és előrehajlás, egész test vibráció, akut trauma az ágyéki szakaszon.

    A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei

    A porckorong-előboltosulás sok esetben csak véletlen leletként igazolódik. Amennyiben az előesett porckorong rész a kilépő ideggyököt komprimája (összenyomja) vagy a hátulsó szalagot vagy az ízületi felszíneket, akkor panaszokat okoz.

    Azokban az esetekben, amikor a porckorong-előesés a gyököt deformálja vagy nyomás alatt tartja, az ideggyulladáshoz (lumboischialgia) hasonló panaszok alakulhatnak ki vagy az alsó végtagba kisugárzó fájdalom jöhet létre. Ha az előesett porckorong rész nincs kontaktusban az ideggyökkel, akkor nincs alsó végtagba lesugárzó fájdalom, ha csak érinti a gyököt, akkor enyhe lesugárzó fájdalmat okoz.

    A porckorong-kiboltosulás kezelési és megelőzési lehetőségei

    Amennyiben a porckorong-protrusio panaszokat okoz, úgy konzervatív kezelések, gyógytorna és fizioterápiás kezelések javíthatnak a kóros állapoton. Nemszteroid gyulladáscsökkentő és izomlazító gyógyszerek alkalmazása javasolt helyi nemszteroid krém alkalmazása mellett.

    Megelőzés során fontos a rendszeres gyógytorna végzése, lehetőség szerinti úszás, gerinckímélő életmód és ideális testsúly elérése. Gyógyfürdő kezelések időszakos felvétele a folyamat előrehaladását lassíthatja.

    Olvasson tovább! A gerincdaganatok és tünetei

    Dr. Bálint Anita, reumatológus

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Bálint Anita, reumatológus

    Módosítva: 2019.01.15 09:36, Megjelenés: 2019.01.14 13:14
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Kenőcs a száraz bőr ellen

    Kenőcs a száraz bőr ellen

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Segít a száraz, igénybe vett bőrrel összefüggő tüneteket enyhíteni, megszüntetni. (x)

    Elsősegély

    Elsősegély

    Dr. Soltész Annamária

    Teendők súlyos égési sérülések esetén. A kezelés aranyszabályai!

    Terápiás kutyák segítik a mozgásszervi rehabilitációt az egri kórházban

    Terápiás kutyák segítik a betegek mielőbbi felépülését az egri Markhot Ferenc Kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályán, az intézmény egy másik részlegén az elmúlt nyolc évben szerzett pozitív tapasztalatokra építve.

    A fibromialgia kezelése

    Az orvoslás máig nem biztos abban, hogy mi okozza a fibromialgiát. A fibromialgia egy olyan betegség, melynek során sérülés vagy gyulladás nélkül fájdalmat érzünk. Fibromialgia diagnózisa abban az esetben állítható fel, ha meghatározott 18 úgynevezett tenderpontból legalább 11 nyomásérzékenységet mutat az orvosi vizsgálat során.

    Mit érdemes tudni a hátfájásról?

    A hátfájás rendkívül gyakori, az emberek 60-70 százalékát érinti élete során. A fájdalom többek között eredhet a gerinccsigolyákból, illetve kisízületekből, a gerinc melletti szalagokból és izmokból, az ideggyökökből, de a belső szervekből is kisugározhat.

    A derékfájás: hogyan kezelhető?

    A derékfájósok számához képest csak kevés embernek van műtétre szüksége, a legtöbb esetben néhány hetes otthoni kezeléssel, fokozott elővigyázatossággal, esetleg gyógyszeres kezeléssel javulhat.

    Reumatológiai panaszok - Mi állhat a fájdalom hátterében?

    Azoknak a mozgásszervi panaszoknak a nagy része, melyek miatt a betegek orvoshoz fordulnak, döntő hányadukban az ízületeken kívüli részek, szalagok, inak, izmok megterheléséből erednek, nem mindig valódi, ízületet érintő károsodásról van szó.

    Discopathia és polydiscopathia

    Mi az a discopathia és mit jelent a polydiscopathia? Milyen tünetekkel járnak ezek az állapotok és hogyan kezelhetők?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.