• Porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás

    Dr. Bálint Anita
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus

    A gerinccsigolyák közötti porckorongok a 30. életévtől fokozatosan megváltoznak, víztartalmuk csökken, rostjaik felhasadoznak, állományukban hasadékok, repedések keletkeznek; a belső kocsonyás mag megkisebbedik, miáltal a porckorong keménnyé, rugalmatlanná válik és feltöredezik.

    A folyamat előrehaladtával a porckorong veszít a magasságából, ellapul, ezt porckorong atrophiának vagy más néven discopathiának nevezzük. A lelapult, feltöredezett porckorong belső magja is változtathatja helyét, felfelé-lefelé (Schmorl-hernia), előrefelé vagy hátrafelé mozdulhatnak ki a magrészletek a porckorong anyaghiányain keresztül. A porckorong állománya tehát előrefelé és hátrafelé is kiboltosulhat, emellett vízszintes irányban is elmozdulhat, ilyenkor jellegzetes Schmorl-hernia képét mutatva a RTG-felvételen. Leginkább a hátrafelé, illetve a hátrafelé és kifelé történő elmozdulás okoz panaszokat, klinikai tüneteket, amennyiben a kilépő ideggyökre nyomást gyakorol.

    A kiboltosulás mértékének megfelelőn különböző stádiumokat különböztethetünk meg, amíg a porckorong atrophia vagy discopathia porckorongsérvvé, illetve discus herniává alakul át.

    Gyakorta előfordul, hogy a porckorongsérv megnevezés, értelmezés sokszor pontatlan, sokszor nem ugyanazt a morfológiai eltérést címkézi klinikus és radiológus discus herniaként.

    Hirdetés

    A porckorongsérv, gerincsérv morfológiai osztályozása

    • Bulging discus (előboltosulás): a kocsonyás mag hátraboltosul, de a porckorong rostos gyűrűje ép marad
    • Protrusio disci (kiboltosulás, előesés): A porckorong magja excentrikusan kiboltosul, de a külső rostos gyűrű ép marad
    • Extrusio (kiszakadás): A belső mag átszakítja a porckorong rostos gyűrűjét, de összefügg a discus térrel
    • Sequestrátio (a kiszakadt porckorong-magdarabkák megjelenése): A szabad porckorongdarabok (fragmentumok) nem függenek össze a porckorong állományával

    Rizikófaktorok

    A protrusio disci kialakulásának rizikófaktorai azonosak a porckorongsérv rizikófaktoraival, mint genetikai hajlam, nehéz súly emelése, ülőfoglalkozás, gyakori törzscsavarás és előrehajlás, egész test vibráció, akut trauma az ágyéki szakaszon.

    A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei

    A porckorong-előboltosulás sok esetben csak véletlen leletként igazolódik. Amennyiben az előesett porckorong rész a kilépő ideggyököt komprimája (összenyomja) vagy a hátulsó szalagot vagy az ízületi felszíneket, akkor panaszokat okoz.

    Azokban az esetekben, amikor a porckorong-előesés a gyököt deformálja vagy nyomás alatt tartja, az ideggyulladáshoz (lumboischialgia) hasonló panaszok alakulhatnak ki vagy az alsó végtagba kisugárzó fájdalom jöhet létre. Ha az előesett porckorong rész nincs kontaktusban az ideggyökkel, akkor nincs alsó végtagba lesugárzó fájdalom, ha csak érinti a gyököt, akkor enyhe lesugárzó fájdalmat okoz.

    A porckorong-kiboltosulás kezelési és megelőzési lehetőségei

    Amennyiben a porckorong-protrusio panaszokat okoz, úgy konzervatív kezelések, gyógytorna és fizioterápiás kezelések javíthatnak a kóros állapoton. Nemszteroid gyulladáscsökkentő és izomlazító gyógyszerek alkalmazása javasolt helyi nemszteroid krém alkalmazása mellett.

    Megelőzés során fontos a rendszeres gyógytorna végzése, lehetőség szerinti úszás, gerinckímélő életmód és ideális testsúly elérése. Gyógyfürdő kezelések időszakos felvétele a folyamat előrehaladását lassíthatja.

    Olvasson tovább! A gerincdaganatok és tünetei

    Dr. Bálint Anita, reumatológus

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Bálint Anita, reumatológus

    Módosítva: 2020.01.14 20:35, Megjelenés: 2019.01.14 13:14
   • Cikkajánló

    Visszérteszt nőknek

    Visszérteszt nőknek

    WEBBeteg

    Töltse ki Ön is tesztünket, majd olvassa el a hozzá tartozó értékelést!

    Gyakran fáradt?

    Gyakran fáradt?

    B. M., szakfordító

    A fáradtság legtermészetesebb oka az alváshiány, ám hátterében betegségek is állhatnak.

    Kijárási korlátozás - Otthoni torna a derékfájás és hátfájás ellen

    A koronavírus miatt már nemcsak a napi nyolc óra munkát töltjük számítógép előtt, hanem a teljes napunkat, hiszen szinte mindent online intézünk: a bevásárlást, a barátokkal történő kapcsolattartást, de még a gyermekünk házi feladatát is a laptopon készítjük el. Az állandó ülés miatt még olyan embereknél is előfordulhat derék-, illetve hátfájdalom, akik korábban nem ismerték ezt az érzést. Milyen gyakorlatok segíthetnek a fájdalom enyhítésében?

    Izombiopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor van szükség izombiopsziára, és hogyan történik?

    Reumatológiai panaszok - Mi állhat a fájdalom hátterében?

    Azoknak a mozgásszervi panaszoknak a nagy része, melyek miatt a betegek orvoshoz fordulnak, döntő hányadukban az ízületeken kívüli részek, szalagok, inak, izmok megterheléséből erednek, nem mindig valódi, ízületet érintő károsodásról van szó.

    Discopathia és polydiscopathia

    Mi az a discopathia és mit jelent a polydiscopathia? Milyen tünetekkel járnak ezek az állapotok és hogyan kezelhetők?

    Mit érdemes tudni a hátfájásról?

    A hátfájás rendkívül gyakori, az emberek 60-70 százalékát érinti élete során. A fájdalom többek között eredhet a gerinccsigolyákból, illetve kisízületekből, a gerinc melletti szalagokból és izmokból, az ideggyökökből, de a belső szervekből is kisugározhat.

    A derékfájás: hogyan kezelhető?

    A derékfájósok számához képest csak kevés embernek van műtétre szüksége, a legtöbb esetben néhány hetes otthoni kezeléssel, fokozott elővigyázatossággal, esetleg gyógyszeres kezeléssel javulhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.