Manuálterápiával a gerincsérv tünetei ellen

szerző: Dr. Kőszegi-Jécsai Georgina Nóra, gyógytornász-fizioterapeuta - Mozgató Fejlesztő és Gyógytorna Központ
megjelent:

A gerincsérv sajnos manapság már népbetegségnek számít. A sérv okozta fájdalommal egyre többen és egyre fiatalabb korosztályhoz tartozó páciensek küzdenek nap, mint nap. Éppen ezért fontos tudnunk róla, hogy milyen tüneteket okozhat és milyen megoldásokat találhatunk a fájdalom enyhítésére.

Mi az a gerincsérv?

Gerincsérv esetén a két csigolyánk közti porckorong degeneratív elváltozásáról beszélünk. A porckorongot a rossz testtartás okán olyan erők érik, amelyekkel nem tud megküzdeni, így deformálódik, vagy akár ki is szakadhat. A porckorong ebben az esetben nyomni kezdi a mellette kilépő ideggyököt, így okozva komoly tüneteket a betegeknek.

Gerincsérv? Dehát a combom fáj!

A gerincsérv tünetei rendkívül változatosak lehetnek, ezért a betegek sokszor már túl későn jutnak el a megfelelő szakemberhez. A tüneteket tekintve fontos, hogy melyik két csigolya közti porckorong érintett, tehát pontosan melyik ideget nyomja a kitüremkedés. Az idegek a gerincünkből a végtagok felé futnak tovább, így beidegzik az izmokat és a bőr területét is. Emiatt lehetséges az, hogy bár a probléma a gerincben található, mégis a végtagjainkban érzünk éles, zsibbadó, lesugárzó fájdalmat. A megfelelő beidegzés hiányában akár izombénulás is előfordulhat, ezért a problémát nem csak az erős fájdalom miatt kell komolyan vennünk.

Mi lehet a megoldás?

A gerincsérv esetén, ameddig komoly izomgyengülés, vagy vizelési, székelési zavar nem áll fenn, leggyakrabban nem a műtét az elsődleges megoldás. A gyógyszeres és fizikoterápiás módszerek mellett, a leghatékonyabb megoldás a gyógytorna.

A szakképezett gyógytornászok akár több különböző technikát is elsajátítanak, amellyel kedvezően tudnak hatni a porckorongsérv okozta fájdalomra. Ilyenek lehetnek például a különböző manuálterápiás technikák, melyek szinte azonnal, jelentős fájdalomcsökkenést érnek el, még akár akut esetben is.

Érdekelheti A gerincsérv (porckorongsérv) kezelése

Egy manuálterápiás fogás

Mi az a manuálterápia?

A manuálterápia egy kézzel végzett technika, amely során a terapeuta a pácienssel együtt mozogva, különböző fogásokkal feloldja, ellazítja a merev, mozgásra képtelen ízületeket a testben azért, hogy az a mozgását visszanyerve ne okozzon fájdalmat. A kezelés során a páciens van, hogy passzívan vesz csak részt a fogásban, de gyakoribb, hogy kisebb mozdulatokkal segíti a szakember munkáját. Rendkívül hatékony és erős fájdalomcsillapító technika, melyet csak és kizárólag orvosok, illetve gyógytornászok végezhetnek abban az esetben, amennyiben elvégezték a több mint 2 évig tartó képzést és megszerezték a szükséges képesítést.

Fontos, hogy a megfelelő képzettség hiányában a technikát használni igen veszélyes, így mindenképpen tájékozódjunk az általunk választott szakember végzettségéről.

Mi történik a kezeléseken?

Egy ilyen kezelés során a manuálterapeuta a teljes gerinc állapotát felméri a medencecsontok állásától a fejízületig. Részletesen és egyesével vizsgálja a csigolyák mozgását, majd annak megfelelően végez terápiás fogásokat a páciens gerincén, hogy pontosan milyen ízületi problémákat talált. Emellett felméri a kötőszövet és az izmok állapotát és amennyiben szükséges, kezeli is azokat, így komplex megoldást nyújtva a teljes problémára.

Habár gyakran már az első kezelés után jelentős enyhülést éreznek a páciensek, a probléma teljes megoldásához hosszabb időre van szükség. A tünetek teljes megszűnése után, a következő lépés a megfelelő izmok megerősítése és a jelentős testtartásjavítás annak érdekében, hogy a tünetek ne jelenjenek meg újra, illetve ne alakuljanak ki másik csigolyánál.

Dr. Kőszegi-Jécsai Georgina Nóra portréSzerző: Dr. Kőszegi-Jécsai Georgina Nóra, gyógytornász-fizioterapeuta
Mozgató Fejlesztő és Gyógytorna Központ logó

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.