Nyelőcső téma

Mit nevezünk Mallory-Weiss-szindrómának?

WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró - 2015-11-06 13:11
A Mallory-Weiss-szindróma a nyelőcső nyálkahártyájának erőlködés következtében létrejött sérülése, amelyre vérzés hívhatja fel a figyelmet. Mitől alakulhat ki, kik a veszélyeztetettek és hogyan kezelhető ez az elváltozás?

Nyelőcsőgyulladás (oesophagitis)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-11-23 17:33
Nyelőcsőgyulladás
Amennyiben nehezített vagy fájdalmas nyelést, szegycsont mögötti égető fájdalmat érzékelünk, fel kell, hogy merüljön nyelőcsőgyulladás lehetősége. A nyelőcsőgyulladás mögött az esetek jelentős részében komoly, kezelendő betegségek állnak.

Reflux - Kerülendő és ajánlott italok az étrendben

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-05-23 05:03
A savas reflux esetén tartandó diéta lényege, hogy kerüljön bizonyos ételeket és italokat, illetve olyanokkal helyettesítse őket, melyek csökkentik vagy megakadályozzák a tüneteit.

Nyelészavarok - Veszélyesebb, mint hinnénk

WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus - 2022-05-10 14:33
Nyelési nehézség
A nyelés részben akaratlagos, részben reflexes tevékenység, mely lehetővé teszi a falat gyomorba jutását akkor is, ha a gravitáció ebben nem segít. Ha a nyelés akadályozott, dysphagiáról, ha fájdalommal jár, odynophagiáról beszélünk. Mindkettő riasztó tünet, azonnali kivizsgálást igényel.

Meglepő ok a torokfájás mögött

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-05-07 20:36
A Gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) a gyomor savtartalmának a nyelőcsőbe visszajutásának eredménye. Evés során a nyelőcsőn keresztül jut az élelmiszer a gyomorba, és a nyelőcső végén található egy izom, az úgynevezett nyelőcső alsó záróizom, melynek feladata, hogy megakadályozza a gyomortartalom visszaáramlását.

A nyelőcsőrák és tünetei

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022-03-10 20:33
Nyelőcsőrák
Az elmúlt évtizedekben világszerte növekedett a nyelőcsőrák előfordulási gyakorisága, hazánkban sajnálatos módon az utóbbi 40 év során közel 4,5-szeresére (!) növekedett a nyelőcsőrák miatti halálozás.

Hogyan állapítja meg orvosa a refluxot?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - 2021-08-01 04:33
Reflux
Savas refluxra utaló tünetek fennállása esetén a pontos diagnózis megállapítása, az esetlegesen súlyosabb betegségek kizárása és megfelelő kezelés kialakítása érdekében mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

A refluxbetegség és az alkohol

WEBBeteg - 2020-12-31 11:33
Reflux
A gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe (refluxbetegség) gyakori jelenség, enyhébb-súlyosabb formában az emberek kb. 20%-át érinti. Hátterében a nyelőcső alsó záróizmának működési zavara áll.

Savas reflux tünete is lehet a köhögés

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2020-09-27 20:36
A savas reflux egyik, gyakran figyelmen kívül hagyott tünete a krónikus köhögés. Ez azért van, mert első pillantásra úgy tűnik, a kettő között nincs összefüggés, illetve a köhögés viszonylag gyakori tünet, amit számos más probléma (megfázás, influenza, hörghurut, stb.) okozhat.

A refluxbetegség

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - 2019-12-22 09:33
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk - írja Dr. Debreczeni Anikó a refluxról.

Reflux és torokfájás

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2019-10-17 05:06
Sokan tapasztalnak alkalmanként refluxot, mikor a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami gyomorégést és torokfájást is okozhat. A savas reflux lehet krónikus is, mely kezeletlen esetben nemcsak fájdalmas, de súlyosan károsíthatja a nyelőcsövet és a torkot is.

Mechanikus és funkcionális obstrukciók - Achalasia

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Farkas Ákos, medikus - 2018-11-05 20:55
A nyelőcső egy rendkívül tágulékony, izmos falú cső, amely a gégefedőtől (epiglottis) a gyomor-nyelőcső átmenetig (cardia) tart.

A refluxbetegség tüneteit súlyosbító gyógyszerek

WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus - 2018-07-24 09:41
Reflux
A refluxos panaszokon számos gyógyszer ronthat, vagy a záróizmok funkciójának rontásán, vagy a nyelőcső irritálásán keresztül. A reflux szempontjából kedvezőtlen mellékhatással is rendelkező gyógyszerek között számos gyakran használt fájdalomcsillapító, vérnyomáscsökkentő is található.

Refluxbetegség - A kezelés lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Bor László - 2016-10-09 00:11
Negyed századdal ezelőtt a refluxos és sav eredetű panaszok a gyakorló orvos és betege számára értelmezhetetlen ugyanakkor megoldhatatlan problémát jelentett. A legáltalánosabban használt elérhető savközömbösítő készítmény a szódabikarbóna volt.
A torkomban, a nyelőcsövemben és a mellkasomban hónapok óta égető érzés kínoz. Lehetséges, hogy refluxom van akkor is, ha nem fáj a hasam? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből

A savas reflux rákos hatásai

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2014-06-24 20:11
Ha a savas reflux gyakran fordul elő, és kezeletlen marad, a visszaáramló gyomorsav állandó gyulladást okoz a nyelőcsőben, amely rákká is fajulhat.

Nyelőcső

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2020-05-24 12:32
Kedves Dr Plósz János! Előző kérdésemmel kapcsolatban (link https://m.webbeteg.hu/orvos-valaszol/emesztorendszer/163224) Nem tudok dupla dózist szedni, pár alkalommal éppen ez váltotta ki a hányigert. De akkor hamar elmúlt, kb fél nap alatt. A ke

gyógyszer lenyelése

Orvos valaszol - Dr. Szanyi Andrea - 2017-08-02 16:47
Tisztelt Doktor úr/ Doktornő! Három napja vettem egy l-karnitin étrendkiegészítő készítményt. A tabletta nagyon nagy volt, amúgy is nehezen veszem be a gyógyszereket, ezért három részre vágtam, az egyik széle azonban nem sikerült egyenesre. Amikor

Mintha a nyelőcsőben lenne valmi

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2017-02-14 05:32
Kedves doktor Úr /Nő! A panaszom a következő. Három napja elkaptam vmit, hánytam is egyszer, lázas voltam, hasmenésem is volt. Egy nap alatt lefolyt. A gondom az hogy két napja éjszaka nem tudok aludni, mert olyan érzésem van a nyelőcsőben, vagy

Nyelőcsőbetegség

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2010-12-17 20:16
T.Plósz Doktor Úr! Köszönöm az eddigi válaszait. Kicsit megnyugodtam, de azért félek is. Most már annyira rosszul érzem magam, hogy a munkámat is nehezen tudom ellátni. A savanyú íz a nyelvem végén valami elviselhetetlen lett, éjjel nappal. Ez mel

Nyelőcsőbetegség és savanyú íz a szájban

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2010-11-09 20:54
T.Plósz Doktor Úr! Köszönöm a megnyugtató válaszát. Mellékelem a 2010. április tükrözés szövettan eredményét.. Mikroszkóposan hyperplasiás laphámmal összefüggésben enyhén lobos cardia tipusú mucosát láttunk. SIM nem igazolódott. Cardia tipusú Bare

Nyelőcsőbetegség

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2010-11-07 10:26
T.Doktor Úr! Nem olyan rég írtam Önnek a nyelőcsövemmel kapcsolatban. Ön azt felelte, hogy inkább a reflux súlyosbodása okozhat panaszokat. Szeptemberben égett a nyelőcsövem gyógyszer mellett is, mostanra ez megszünt, inkábbb torokpanaszaim vannak

Nyelőcsőfekély és nyelőcső gomba, mit javasol a fájdalomra?

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2010-10-19 03:04
Üdvözlöm 3 éve az az 19 éves koromban diagnosztizáltak nálam endoszkópikus vizsgálat segítségével vérző nyelőcsőfekélyt. A 3 év alatt Losec nevezetű gyógyszer segítségével nagyjából normalizálni tudtam a betegségemet. Azonban 3 hónapja fájdalmakra