Erős mellkasi fájdalmak, nyelőcső-motilitászavar?

Tisztelt Doktor Úr! A történetem tavaly szeptemberben kezdödött, teljes kivizsgáláson voltam nagyon intenzív mellkasi fájdalmak miatt, amik főleg evéssel függtek össze, de volt, hogy anélkül is fennálltak, éjszaka is felkeltettek, a munkahelyemen is sokszor már azon idegeskedtem, hogy mentőt hívjak, vagy tűrjek. Gyakran látogattam a sürgősségit is és a vége felé elég tanácstalanul és kissé szkeptikusan álltak velem szemben a rengeteg negatív leletem miatt, (szív uh, holter, terheléses ekg, hasi uh, mellkas és hasi CT, endoszkópia, több labor). Aztán végül a háziorvosom vetette fel, hogy lehet nyelőcső görcseim vannak, elküldött megint a gasztroenterológiára, az ottani orvos bárium nyelésre küldött, ami megint negatív lett, és habár a nyelőcső görcs felvetést reálisnak tartotta, gyakorlatilag haza küldött no-spa-val lanzoprazollal és gavisconnal...Én azért valamennyire utána bogarásztam ennek, és megkértem nem-e lehetne kipróbálni mondjuk a kalcium csatorna blokkolót, mire azt a választ kaptam, hogy azt csak olyanoknak adják akiknek komoly regurgitációjuk van, ami ellehetetleníti a táplálkozást, ezt az én esetemre nem javasolja (nyilván nem okoskodtam, elfogadtam). Viszont ez nekem azért is fura (de javítson ki ha tévedek) mert van olyan típusa ennek, ami elméletileg nem okoz regurgitációt, de panaszt igen, nem is akármilyet. Szóval most tanácstalan vagyok, mert, amiket adott semmit nem értek hiába szedem most is.Kis túlzással olyan görcseim voltak, mintha abban a minutumban szétrobbanna a mellkasom, vagy, mintha belülről fojtogatnának, az étel is volt, hogy sokkal lassabban ment le ekkor és halálfélelmem volt, amúgy is depressziós és pánikolós vagyok, tartottam tőle, hogy munkaképtelenné válok. Egyedül a borsmenta olaj hozott komolyabb enyhülést, ezt pár hete használom, azóta az extrém görcsök nem jelentkeznek, hogy lekopogjam, de teljesen meg nem szűntek a panaszok, amik miatt fokozottabban stresszes is vagyok. A fizikumom normális,káros szenvedélyem nincs,viszont rossz szokásom volt, hogy ezidádig eléggé faltam az ételt, nem igazán rágtam, gyerekkorom óta mondogatták kapkodjak annyira, ez okozhatta esetleg?, Hogyan tovább Ön szerint? Félek nagyon a Boerhaave szindrómától, az étel elakadástól, felszíni sérülésektől, meg egyéb komoly szövődménytől ha ez továbbra is jelen lesz rövid és hosszú távon. Van okom rá? Tisztelettel

Dr. Plósz János válasza nyelőcső motilitászavar témában

Tisztelt Kérdező! Nyelőcső-motilitászavara valóban lehet (akár un. diótörő-nyelőcső- fokozott görcsös összehúzódások). A betegség igazolására nyelőcsőnyomásmérés (manometria) alkalmas, ez gasztroenterológiai centrumokban elérhető vizsgálat. A lassú, nyugodt étel és folyadékfogyasztás segíthet (és szükséges is), emellett elakadástól, nyelőcső-sérüléstől túlzottan nem kell tartania. üdvözlettel

Megválaszolva: 2023. május 12.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Nyelőcsőgörcs vagy...
Tisztelt Főorvos úr! Több éve vannak fájdalmas mellkasi "történéseim", amik evéssel főleg gyors evéssel összefüggnek fájdalom és lassabb étel haladás...
Furcsa hasfájás mitől lehet?
Mikrobiom vizsgálat, hiányzó...
Gyomorpuffadás-szédülés összefügghet e?
Puffadástól szédülés, ritmuszavar
Gyomorpanaszok antibiotikum kúra után
Tisztelt Doktor Úr! 42 éves vagyok. Panaszaim augusztusban kezdődtek egy indokolatlan egy hetes fromilid antibiotikumos kezelés után. Előtte a gyomrom...