Nyári szünet: Regeneráció vagy kikapcsolódás?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Az élsportolóknak alig van lehetőségük a regenerációra. Bizonyos sportágak játékosainak a hosszabb-rövidebb nyári szünet alatt lehetőségük nyílik a pihenésre. De elegendő ez ahhoz, hogy a következő szezon kezdetén energiával telve ismét a legjobb formájukat hozhassák? Számukra ajánlott ilyenkor felüdülésképp más sportágakat is kipróbálni.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

A kosarasoknak és a focistáknak – játsszanak akár profi csapatban vagy amatőr egyesületben – a nyári pihenő alatt lehetőségük nyílik a kikapcsolódásra és hobbijukra. Néhányan azonban ezt az időt nem használják ki, és tovább folytatják az edzéseket hasonló intenzitással, mint a szezonban. Ez főleg az amatőr sportolókra jellemző. A profi csapatoknak ilyenkor előírnak legalább egy hét kötelező programot, ami a feltöltődést szolgálja. A rengeteg munka után a test követeli a pihenést, ennek elmulasztása komoly következményekkel járhat.

Az amatőr sportolók esetében jelentősen csekélyebb megterheléssel kell számolni, viszont az edzések utáni és a szezonvégi regenerációra kevesebb hangsúlyt fektetnek. A bemelegítő és levezető gyakorlatokra is kevesebb hangsúlyt fektetnek. A bemelegítést, a nyújtó és lazító, levezető gyakorlatokat is sokszor elhanyagolják. Ennek következtében a szezon végén igencsak kimerültnek érezhetik magukat, ezért kerülendő a megterhelő edzések folyatatása, ehelyett inkább egy-két hét sportmentes pihenés javasolt. A szezon kezdete előtt természetesen újra ajánlott a sportos aktivitás megkezdése, de még ilyenkor is a kikapcsolódást kell szem előtt tartani! A következőkben adunk néhány tippet, ajánlunk pár igazi kikapcsolódást jelentő sportágat, hogy a nyári szabadságot aktív pihenéssel tölthesse:

Aquajogging

Élsport: Kimutatható a hirtelen szívhalálra utaló hajlam?
Az elmúlt években történ tragikus sportolói halálesetek kapcsán átfogó szűrőprogram indult, amelynek során eddig kétszáz élsportoló, köztük 133 olimpikon teljes körű kardiológiai és sportélettani kivizsgálására került sor a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja által két éve életre hívott Semmelweis Híd Projekt keretében. Élsport: Kimutatható a hirtelen szívhalálra utaló hajlam?

Ha a szezon alatt fizikai problémákkal, esetleg túlsúllyal küzdött, vagy sérülés miatt hosszabb időt volt kénytelen kihagyni, sokszor gyötörte tartós izomfeszülés, akkor próbálja ki az aquajoggingot!

Futball

Ha kedve van egy baráti mérkőzéshez, nyugodtan választhatja kikapcsolódásként a grundfocit, állóképessége javítása, illetve megőrzése szempontjából hasznára válhat. Ám kellő körültekintéssel válassza ki a futballcipőt, és kerülje a kemény talajon való futást!

Kocogás

A futás és kocogás javítja az állóképességet, de nem szabad túlzásba vinni! Csapatsportokban az ellenféllel szemben előnyre tehet szert, de viseljen mindig megfelelő futócipőt (ezzel kapcsolatban sportszaküzletben is tanácsot kérhet!), és kerülje a kemény talajt!

Sakk

A sakk javítja a koncentrálóképességet, a szellemi aktivitás kiváló kikapcsolódás lehet, erre a célra megfelel a zenehallgatás vagy egy jó könyv olvasása is.

Úszás

A rendszeres úszás enyhíti az ízületi problémákat, a víz felhajtóereje révén kímélő közeget biztosít a mozgáshoz.

Kosárlabda

A legtöbbet azok profitálhatnak ebből a sportágból a nyári pihenő alatt, akik először próbálják ki újdonságképp.

Jóga

A férfiak sokszor idegenkednek a jógától, mivel nőies elfoglaltságnak tartják. Pedig a jóga nemtől függetlenül jót tesz testnek és léleknek, kíméli az ízületeket, javítja a mozgékonyságot, elősegíti a regenerációt és a sérülésekből való felgyógyulást is gyorsítja. A jóga is sport és igenis megdolgoztatja a testet, próbálja ki!

Crossfit

Ezzel a sportággal vigyázni kell! Mivel a crossfitben nagyon magas a sérülések veszélye, csakis kizárólag jól edzett amatőröknek és profi sportolóknak felel meg! Ne becsülje alá, ne vegye félvállról a sportággal járó veszélyeket!

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: trainingsworld.com)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.