Retina erek kanyargóssága alacsony vérnyomással?

Tisztelt Doktorom! Aggódok nagyon a következő probléma miatt. 3 éve fehérállományi léziókat találtak agyi kisér betegség gyanúja miatt, melyet orvosom nem vizsgált tovább, mert nem tartotta szükségesnek. Azonban mostanában látásom szemmozgásra, mintha kicsit elsötétülne, sötétben kisebb fénynél ez látványosabb., Mintha elmenne a nap érzéshez tudnám hasonlítani. Elmentem szemészetre és 1 hónapja nem említette, most az erek kanyargósságát mondta és hogy nincs-e magas vérnyomásom. Nincsen, vagyis amikor mérésre kerül, sokszor 90 körüli, 110 alatti. Átlagosan alacsony inkább. Mi lehet a baj, miért kanyargósak a kiserek? A magas vérnyomáson kívül mi egyéb érrendszeri betegség okozhat ilyet a szemben? Illetve milyen vizsgálatokat javasol? Nem szeretnék fiatalon meghalni., Ami még fontos lehet és tünetem: füldugulások, szédülések, fülzúgás, idegességre vagy mozgásra fényfelvillanások a szem sarkában, nagyon sok úszkáló homály. Ha agyi kisér betegségem lenne, pl. CADASIL, akkor milyen jellegzetes szemészeti eltérést látnának? Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel.

Dr. Cserháti Zoltán válasza szemfenéki erek témában

Kedves Hölgyem! Ebben az életkorban nem gyakran látjuk azt, hogy a szemfenéki erek ún. kanyargósabbak. Alapvetően magas vérnyomás betegség esetén láthatjuk ezt a jelenséget, de előfordul akkor is, ha ingadozik a vérnyomás (még ha normál tartományon belül is van). Illetve, amennyiben a pulzusa ingadozik, akkor is láthatunk hasonló érjelenségeket., Amit fontosnak tartok ilyen esetekben az egy 24 órás vérnyomásmérés (ún. ABPM), ill. egy teljes kardiológiai kivizsgálás. A leírt szemészeti panaszok mögött lehetséges, hogy valamilyen keringési probléma áll, ennek kivizsgálását javasolnám. Az úszkáló homályok, fényfelvillanások miatt pupillatágításos szemfenék vizsgálatot javasolnék a területileg illetékes szemészeti szakrendelőben, ill. amennyiben szükséges UH-t. Az általános tüneteket kérem említse meg kardiológus kollégámnak, aki lehet megerősít abban, hogy egy komplex neurológiai kivizsgálás is szóba jön. Utolsó kérdésére ebben a formában nem lehet válaszolni, nem szeretnék feltételezésekbe bocsátkozni, de pl. látótér kieséssel, látásromlással járhatnak ezek az állapotok. Üdvözlettel,

Megválaszolva: 2023. július 12.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Szem erezete
Tisztelt Doktor Úr! Elnézést kérek, de meglehetősen furcsa kérdésem lesz. Tegnap arra lettem figyelmes, hogy ha az egyik, lakásban lévő lámpa világítása...
Chorioretinális gyulladás
Pupillatágítás fájdalmas utóhatása?
Homályos látás szemüveggel
Látásromlás szemvizsgálat után
Tisztelt Doktor Úr! Szemészeti vizsgálat során, a Quadraspericus lencsés vizsgálatnál, nagyon erős fénnyel világítottak a szemembe. Azóta valamelyest romlott...
Magas szemnyomás és ocularis...
Tisztelt Doktor Úr! Kb 7 éve volt lézeres szemműtétem (PRK) látásjavító, ekkor a előzetes vizsgálaton fény, derült, hogy magasabb a szemnyomásom kb 24 re...