Köhög? Ne törődjön bele, tegyen ellene!

Szponzorált tartalom
megjelent:

A köhögés a légutak tisztítását szolgálja, számtalan oka lehet: megfázás, tüdőgyulladás, de a stressz is okozhatja. A száraz köhögés nagyon bosszantó lehet, mivel bár nem jár felköhögött váladékkal, azonban jellemzően rohamokban tör elő. De nem kell, hogy mindig így legyen, hiszen a Libexin bármilyen eredetű akut vagy krónikus köhögés csillapítására alkalmazható. (x)

A köhögésről röviden

A köhögés mindenkivel előfordul bizonyos időközönként. Elég egy félrenyelt kortyra, egy náthás időszakra vagy egy stresszes vizsgahelyzetre gondolni. Ha azonban elhúzódik, napokon, heteken keresztül tart, érdemes felkutatni, mi okozhatja, hiszen számos ok állhat a hátterében.

A köhögés jellege lehet hurutos vagy száraz köhögés. A rövid ideig tartó hurutos köhögés egyik leggyakoribb oka a légúti fertőzés, ami a gyógyulással megszűnik.

A száraz köhögés nem jár felköhögött váladékkal, jellemzően rohamokban tör ránk. Legtöbbször valamilyen gyulladás ingerli a légutakat, amelyet fertőzés vagy allergén okoz (például pollen), amelyek szezonálisan vissza-visszatérnek, de a fokozott stressz is kiválthatja. De köhöghetünk refluxbetegség vagy dohányzás miatt is. A köhögés mellett kísérő tünetként torokfájás, kaparó érzés a torokban, illetve nátha is jelentkezhet.

Megerőltető és kimerítő lehet az akár fulladásérzésig is fokozódó, sokszor csillapíthatatlannak tűnő köhögési roham, amely az éjszaka kellős közepén is jelentkezhet, megzavarva ezzel a pihenésünket és garantálva a másnapi fáradtságot. Mit tehetünk ellene?

Libexin - Bármilyen eredetű köhögés csillapítására

Amennyiben köhögéstől szenved, érdemes gyakran szellőztetnie, otthonát megfelelően párásítania, illetve figyelnie a napi folyadékfogyasztásra. Mivel a dohányzás is okozhat ingerköhögést, fontolja meg a leszokás lehetőségét.

Köhögés esetén köhögéscsillapító szedése lehet indokolt, különösen akkor, ha a panasz tüdőeredetű, és akadályozza az éjszakai alvást. A Libexin bármilyen eredetű akut vagy krónikus köhögés csillapítására alkalmazható prenoxdiazin-hidroklorid hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Gyorsan felszívódik, tágítja a hörgőket és könnyíti a légzést. Már 1 éves kortól adható.

Az alábbi állapotokban alkalmazható:

  • bármilyen eredetű akut vagy krónikus köhögés,
  • a légzés és a gázcsere zavaraival járó betegségeket kísérő köhögés,
  • a hörgők eszközös vizsgálatának (bronhoszkópia, bronhográfia) előkészítése során a köhögés elfojtására.

Amennyiben köhögése nem múlik el heteken belül, érdemes felkeresnie egy fül-orr-gégész szakorvost.

LIBEXIN/2024/02/01

Lezárási dátum: 2024.02.16.

Magyarországi forgalmazó: Zentiva Pharma Kft., 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 11/C

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.
Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.