Okok, amiért feltétlenül forduljunk orvoshoz tartós köhögésünkkel

WEBBeteg
megjelent: 2016.12.25.

A légutak és a torok enyhe gyulladása, ingerlése köhögést okozhat. Ez a reakció azáltal keletkezik, hogy az irritált idegek jelzik az agy számára, hogy az irritáló tényező megszüntetése intenzív levegőkiáramlást igényel.

A köhögés a szervezet mindennapos reakciója, amely az esetek többségében nem kíván szakszerű kezelést. A köhögés erőssége és jellege azonban betegségre is utalhat. Fontos figyelmeztető tünet lehet, hogy a köhögéshez társul-e váladékozás, és hogy milyen a távozó köpet.

Allergia és asztma

Az allergének belélegzésének hatására az arra érzékenyek tüsszentéssel, köhögéssel reagálhatnak, például pollen- vagy poratka allergia esetén. Ez csak egyike azoknak a fizikai tüneteknek, amelyeket az allergiások tapasztalhatnak. Megoldást jelentene az allergén eltávolítása a beteg környezetéből, de ennek a kivitelezése gyakran problémás, például szénanátha esetén.

Időszakosan jelentkező tüdőbetegség az asztma. Az ezzel a betegséggel diagnosztizált páciensek gyakran szenvednek - többek között - köhögéstől, amely csak a megfelelő kezelés hatására csillapodhat.

Légúti fertőzések és a tüdő megbetegedése

A különböző fertőzések miatt begyulladhat a torok vagy a tüdő. Bármilyen légúti vírusos vagy bakteriális fertőzést kísérhet köhögés. A szamárköhögés például hosszan elnyúló köhögési rohamokkal jár. A szűnni nem akaró, köpettel járó köhögés idült hörghurutra utalhat, amelyhez krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kapcsolódhat.

A hörgők és a tüdő rákos elváltozása állandó köhögést okoz. A betegség előrehaladott stádiumában a köhögéssel vér is távozik.

Köhögéssel járó egyéb betegségek

A reflux (GERD) légúti tünetei közé tartozik a főként étkezés után, előrehajláskor, emeléskor vagy fekvő pozícióban ránk törő köhögés, amelyet a gyomorsavtartalom közvetlen irritációja vált ki.

A szív károsodása vagy túlterheltsége is okozhat köhögést. A szívelégtelenség egyik tünete, hogy a beteg fehér vagy rózsaszín habzó váladékot köhög fel.

Súlyos légúti szövődmények következhetnek be cisztás fibrózis esetén, amely egy génhiba miatt kialakuló, örökletes betegség. Az elváltozás hatására a külső elválasztású mirigyek fokozott váladékozása köhögésre ingerelheti a szervezetet.

Mikor igényel a köhögés célzott orvosi kezelést?

A köhögés csillapítása érdekében ajánlott odafigyelni a levegő párásítására, mert az alacsony páratartalom irritálhatja a torkot. A torokszárazságon bármilyen kemény cukorkának a szopogatása is segít, de ez a fulladás veszélye miatt csak bizonyos életkor felett lehetséges. A torokban lerakodó váladék irritációját meleg folyadék bőséges pótlásával csökkenthetjük. A húsleves, a különböző teák és növényi főzetek alkalmazása enyhítheti a panaszokat.

Ha a köhögés hetek múltán sem szűnik meg, tartós, krónikus köhögés alakul ki, esetleg láz, nehézlégzés vagy légszomj tapasztalható mellette, érdemes orvosi segítséget igényelni. A kivizsgálás akkor is ajánlott, ha a köhögés során váladék jelentkezik, amely sűrű állagú és zöldessárga. Rózsaszín vagy egyértelműen véres köpet esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Szintén sürgős ellátásra szorul a páciens, ha súlyos légzési vagy nyelési nehézségei vannak.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Inkontinencia kisokos Inkontinencia kisokos

Igaz vagy hamis? Cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket.

Elváltozások a körmön Elváltozások a körmön

Mi vezethet a köröm külső megjelenésének elváltozásához?

Hurutoldó gyógynövények és azokat tartalmazó készítmények

A hurutos köhögéses panaszok enyhítésére számos, gyógyszerészek által is ajánlott gyógynövény, illetve azokat tartalmazó gyógyszer...

A száraz köhögés gyógynövényei

A száraz köhögésre alkalmazott gyógynövények csillapítják a köhögési ingert, enyhítik a rekedtséget, bevonva a nyálkahártyát megakadályozzák...

A száraz köhögés gyógyszeres kezelése: köhögéscsillapítók

A száraz köhögés a légutak nyálkahártyájának irritációja által kiváltott reflexes reakció. Sokszor recept nélkül kapható készítményekkel is...

A hurutos köhögés gyógyszeres kezelése: nyákoldók, hurutoldók

A hurutos (más néven: produktív) köhögés jelentős váladékképződéssel jár. A felköhögött váladékban gyulladást okozó baktériumok és...

A köhögés lehetséges okai

A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag...

Mit árul el a köhögés jellege?

A köhögés a szervezet normális reakciója, ami a légutak tisztítását szolgálja. Ha azonban a köhögés hosszabb ideig fennáll, az okát ki kell...

Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?

A köhögés a légúti védelem egyik része, jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, váladék, idegentest került, amelyet a köhögés megpróbál...

Mi állhat az elhúzódó köhögés hátterében?

A légúti megbetegedések jellegzetes tünete a köhögés. A panaszok hosszabb időn át is jelentkezhetnek, dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.