Köhögés - mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz?

Szerző: WEBBeteg

A légutak és a torok enyhe gyulladása, ingerlése köhögést okozhat. Ez a reakció azáltal keletkezik, hogy az irritált idegek jelzik az agy számára, hogy az irritáló tényező megszüntetése intenzív levegőkiáramlást igényel.

A köhögés a szervezet mindennapos reakciója, amely az esetek többségében nem kíván szakszerű kezelést. A köhögés erőssége és jellege azonban betegségre is utalhat. Fontos figyelmeztető tünet lehet, hogy a köhögéshez társul-e váladékozás, és hogy milyen a távozó köpet.

Allergia és asztma

Az allergének belélegzésének hatására az arra érzékenyek tüsszentéssel, köhögéssel reagálhatnak, például pollen- vagy porallergia esetén. Ez csak egyike azoknak a fizikai tüneteknek, amelyeket az allergiások tapasztalhatnak. Megoldást jelentene az allergén eltávolítása a beteg környezetéből, de ennek a kivitelezése gyakran problémás, például szénanátha esetén.

Időszakosan jelentkező tüdőbetegség az asztma. Az ezzel a betegséggel diagnosztizált páciensek gyakran szenvednek - többek között - köhögéstől, amely csak a megfelelő kezelés hatására csillapodhat.

Légúti fertőzések és a tüdő megbetegedése

A különböző fertőzések miatt begyulladhat a torok vagy a tüdő. Bármilyen légúti vírusos vagy bakteriális fertőzést kísérhet köhögés. A szamárköhögés például hosszan elnyúló köhögési rohamokkal jár. A szűnni nem akaró, köpettel járó köhögés idült hörghurutra utalhat, amelyhez krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kapcsolódhat.

A hörgők és a tüdő rákos elváltozása állandó köhögést okoz. A betegség előrehaladott stádiumában a köhögéssel vér is távozik.

Köhögéssel járó egyéb betegségek

A reflux (GERD) légúti tünetei közé tartozik a főként étkezés után, előrehajláskor, emeléskor vagy fekvő pozícióban ránk törő köhögés, amelyet a gyomorsavtartalom közvetlen irritációja vált ki.

A szív károsodása vagy túlterheltsége is okozhat köhögést. A szívelégtelenség egyik tünete, hogy a beteg fehér vagy rózsaszín habzó váladékot köhög fel.

Súlyos légúti szövődmények következhetnek be cisztás fibrózis esetén, amely egy génhiba miatt kialakuló, örökletes betegség. Az elváltozás hatására a külső elválasztású mirigyek fokozott váladékozása köhögésre ingerelheti a szervezetet.

Mikor igényel a köhögés célzott orvosi kezelést?

A köhögés csillapítása érdekében ajánlott odafigyelni a levegő párásítására, mert az alacsony páratartalom irritálhatja a torkot. A torokszárazságon bármilyen kemény cukorkának a szopogatása is segít, de ez a fulladás veszélye miatt csak bizonyos életkor felett lehetséges. A torokban lerakodó váladék irritációját meleg folyadék bőséges pótlásával csökkenthetjük. A húsleves, a különböző teák és növényi főzetek alkalmazása enyhítheti a panaszokat.

Ha a köhögés napok múltán sem szűnik meg, esetleg láz, nehézlégzés vagy légszomj tapasztalható mellette, érdemes orvosi segítséget igényelni. A kivizsgálás akkor is ajánlott, ha a köhögés során váladék jelentkezik, amely sűrű állagú és zöldessárga. Rózsaszín vagy egyértelműen véres köpet esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Szintén sürgős ellátásra szorul a páciens, ha súlyos légzési vagy nyelési nehézségei vannak.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Mire utalhat, ha egy bizonyos...

A köhögés lehet akaratlan folyamat, de akaratlagosan is kiváltható mechanizmus, melynek célja valamilyen idegen anyag vagy nyák eltávolítása a...

Május 5-e a Pulmonális Hypertonia...

A WHO 2012-ben nyilvánította május 5-ét a pulmonális hypertonia világnapjává. Azóta minden évben e napon a figyelem erre a ritka betegségre...

Ezt okozhatja a tartós köhögés

Egy egyszerű megfázás nem okoz semmiféle maradandó károsodást. Ugyanez nem mondható el abban az esetben, ha valaki hosszabb ideje dohányzik és ez...

Köhög? Szívbetegség is állhat a...

Nem minden köhögést hörghurut (bronchitis, hörgőgyulladás) vagy asztma okoz. A tünet mögött szívbetegségek is állhatnak. Ennek az eshetőségnek...

Mit árul el a köhögés jellege?

A köhögés a szervezet normális reakciója, ami a légutak tisztítását szolgálja. Ha azonban a köhögés hosszabb ideig fennáll, az okát ki kell...

A köhögés lehetséges okai

A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.