Okok, amiért feltétlenül forduljunk orvoshoz tartós köhögésünkkel

WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus frissítve:

A panasz hátterében súlyos, mielőbbi kezelést igénylő betegségek is állhatnak, ezért tanácsos orvoshoz fordulni. Mi okozhat tartósan fennálló, nem múló vagy időről-időre visszatérő köhögést?

A köhögés védekezési reflex, mellyel a légutakba került idegentest vagy váladék távozik. Mechanikus és kémiai ingerek aktiválhatják az érzőideg-végződéseket, amik az agyi köhögési központon keresztül létrehozzák a folyamatot. A nagy erővel kiáramló levegő kisöpri az idegen anyagot és váladékot a légutakból.

A köhögés lehet produktív, hurutos, vagy száraz görcsös, kínzó. A köhögés a szervezet mindennapos reakciója, amely az esetek többségében nem kíván szakszerű kezelést. Azon több esetben komolyabb betegség is meghúzódhat mögötte, erre a köhögés erőssége és jellege is utalhat. Fontos diagnosztikai tünet lehet, hogy a köhögéshez társul-e váladékozás, és hogy milyen a távozó köpet.

Mi állhat a tartós köhögés hátterében?

Allergia és asztma

Az allergének belélegzésének hatására az arra érzékenyek tüsszentéssel, köhögéssel reagálhatnak, például pollen- vagy poratka-allergia esetén. Ez csak néhány azon fizikai tünetek közül, amelyeket az allergiások tapasztalhatnak. Megoldást jelentene az allergén kerülése, de ennek a kivitelezése gyakran problémás, például szénanátha esetén.

Időszakosan jelentkező tüdőbetegség az asztma. Az ezzel a betegséggel diagnosztizált páciensek gyakran szenvednek – többek között – köhögéstől, amely csak a megfelelő kezelés hatására csillapodhat.

Az allergia és asztma helyes kezelése általában megszünteti a panaszokat.

Légúti fertőzések és a tüdő megbetegedése

Bármilyen légúti vírusos vagy bakteriális fertőzést kísérhet köhögés. Ezek a fertőzések érinthetik a garatot, a légcsövet, a tüdőt, az orrmelléküregeket (arcüreget, homloküreget). A hátsó garatfalon lecsorgó, vagy a légutakban keletkező váladék produktív köhögést okoz. A szamárköhögés például hosszan elnyúló köhögési rohamokkal jár.

Külön betegségcsoport a COPD

A krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) elsősorban dohányosoknál kialakuló, a hörgők beszűkülésével járó krónikus gyulladás, ami változatos jellegű köhögést okoz, nehézlégzéssel.

Daganatos betegségek

A légutakat érintő összes daganat okozhat köhögést, ami általában egyre fokozódik, és nem ritkán véres váladék vagy friss vér ürülésével jár.

Tovább A tüdőrák tünetei - Milyen panaszokra figyeljünk?

Köhögéssel járó egyéb betegségek

Refluxbetegség

A gastrooesophagealis reflux (GERD) légúti tünetei közé tartozik a főként étkezés után, előrehajláskor, emeléskor vagy fekvő pozícióban ránk törő köhögés, amelyet a gyomorsav gőzének közvetlen irritációja vált ki.

Félrenyelés

Főleg gyerekeknél és időseknél gondolni kell az idegentest-aspirációra (félrenyelés) is.

Szívbetegség

A szív károsodása vagy túlterheltsége is okozhat köhögést. A szívelégtelenség egyik tünete, hogy a beteg fehér vagy rózsaszín habzó váladékot köhög fel.

Bizonyos gyógyszerek

Egyes vérnyomáscsökkentők (pl.: ACE-gátló szerek) is okozhatnak száraz köhögést. Ebben az esetben a gyógyszerváltás megoldás a problémára.

Cisztás fibrózis

Súlyos légúti szövődmények következhetnek be cisztás fibrózis esetén, amely egy génhiba miatt kialakuló, örökletes betegség. Az elváltozás hatására a külső elválasztású mirigyek fokozott váladékozása köhögésre ingerelheti a szervezetet.

Mikor igényel a köhögés célzott orvosi kezelést?

A szövődménymentes infekciók okozta köhögés általában eredményesen kezelhető akár vény nélkül kapható szerekkel, nyákoldók, orrcseppek, helyi hatású torokfertőtlenítő cukorkák, bőséges folyadékfogyasztás, vitaminok segítségével.

Amennyiben a köhögés 3 hétnél tovább húzódik, tartós, krónikus köhögés alakul ki, lázzal, gennyes köpetürítéssel, véres köpet megjelenésével, nehézlégzéssel jár, vagy nyelési nehézséget okoz, esetleg fogyás, elesett állapot is kíséri, mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges!

Ez is érdekelheti Mi okozhat véres köpetet?

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg
Aktualizálta: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.