Izomzat téma

A törzsstabilitás szerepe a sérülések megelőzésében

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-10-28 05:03
Ha a törzs izomzata nem elég erős, az sérülések kialakulásához vezethet. Egy amerikai tanulmány a törzsstabilitás és az elszenvedett sérülések összefüggéseit vizsgálta. Ennek eredményéből többek között kiderült, hogy a core izmok erőparaméterei és a sérülések kockázata közt összefüggés van.

Izomerő- és izomtömegvesztés mozgásszervi műtétek után

WEBBeteg - Molnár Andrea, dietetikus - 2019-08-10 15:06
Az egészséges felnőttek megfelelő táplálkozás és közepes fizikai aktivitás mellett évekig, sőt évtizedekig is képesek megőrizni az izomtömegüket és izomerejüket. Köszönhető ez annak az egyensúlyi folyamatnak, mely során a szervezet naponta lebontja és vissza is építi az izomszövetének egy részét (kb. 75 g).

Jellegzetes tünetekkel jár a Thomsen-kór

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2019-03-17 19:03
A Thomsen-kór (myotonia congenita Thomsen) egy örökletes, veleszületett izombetegség, amit először névadója, Thomsen írt le 1876-ban saját családján és önmagán észlelt tünetek alapján.

Fejizmok

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-26 11:52
  • Érzékszervekhez tartozó izmok : szemizmok, dobüreg izmai.
  • Zsigerekhez tartozó izmok: nyelvizmok, szájpadizmok.
  • Bőrizmok vagy mimikai arcizmok.
  • Rágóizmok.

A mimikai izmok feladata az arc nyílásainak nyitása, zárása és a mimika biztosítása. A rágóizmok jelentős mechanikai munkát végeznek, feladatuk az állkapcsok mozgatása, azaz a rágás.

Vázizomzat: férfiak

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-26 11:48

Az izomrendszer a szervezet izmainak összessége, jól elkülöníthető tagokból áll, melyek többnyire önállóan is képesek működni. Az izmok azonban rendszerint nem egyenként, hanem csoportosan működnek.

A vázizmok harántcsíkolt izomszövetekből épülnek fel. Minden vázizomrostot hártya vesz körül. A vázizomrostok közt hajszálerekben gazdag kötőszövet helyezkedik el. Az izomrostokban fénymikroszkóppal látható harántcsíkolat szerkezeti elemeiben az izom összehúzódásakor bonyolult fiziko-kémiai folyamatok játszódnak le.

A működés és használat sokfélesége következtében megkülönböztetünk emelő, süllyesztő, feszítő, hajlító, közelítő és távolító izmokat. Az vázizmok a csontvázhoz fűződnek, s a csontok egymáshoz való térbeli viszonyát változtatják meg.

A  következő fő izomcsoportokat különíthetjük el: törzsizmok, nyakizmok, fejizmok, felső végtag izmai, alsó végtag izmai. A törzsizmokhoz tartoznak a hátizmok, a mellizmok, a rekeszizom és hasizmok.