Izomlazítók - Mit kell tudni ezekről a készítményekről?

szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

Életünk során számtalanszor tapasztalhatjuk, hogy izmaink bemerevednek, esetleg izomgörcs és izomfájdalom alakul ki.

Az izomfájdalom oka változó lehet: gyakran a sportolás során a nem megfelelő bemelegítés vagy valamilyen sportsérülés miatt alakul ki; kiválthatja egy egyszerű „félrelépés” vagy egy hirtelen mozdulat, az izmok túlzott terhelése vagy kisebb sérülések, pl. húzódás, ficam, de állhat a háttérben más típusú, akár neurológiai vagy ízületi probléma is. Az izomgörcs egyik szintén gyakori, ám könnyen kezelhető oka a szervezet magnéziumhiánya.

Az, hogy az adott izomfájdalmat hogyan kezeljük, többek között a kiváltó októl függ, illetve attól, hogy milyen régóta és milyen gyakran áll fenn az adott izomnak ez a merev, görcsös, fájdalmas állapota.

Az izomlazító készítmények típusai

Az izomlazító készítményeknek alapvetően két típusát különböztetjük meg. Az egyik csoportba az úgynevezett centrális izomrelaxánsok tartoznak: ezek a gyógyszerek a központi idegrendszer megfelelő pontjain hatva képesek az izmok összehúzódását befolyásolni, ezáltal csökkentik az izmok görcsös feszülését. Az ilyen típusú készítményeket általában erős, hosszan tartó panaszok kezelésére alkalmazzák. Jellemzően vénykötelesek, alkalmazásuk, főleg hosszabb távon, orvosi felügyeletet igényel, akár szájon át bevehető készítményekről van szó, akár pl. injekcióról.

A másik csoportba olyan készítmények tartoznak, amelyek főként az akut fájdalmak kezelésére szolgálnak, akár szájon át bevéve, akár közvetlenül a fájdalom helyén használják őket. Ide sorolhatóak a nemszteroid gyulladáscsökkentő készítmények (pl. ibuprofen, diklofenak, naproxen tartalmú készítmények), amelyek nem kifejezetten az izmok görcsét, hanem az izomgörcs okozta fájdalmat tudják csökkenteni. A vény nélkül kapható szájon át bevehető készítmények közé tartoznak a magnéziumhiány kezelésére szolgáló magnéziumtartalmú készítmények is, ezek főként tabletta és pezsgőtabletta formájában érhetőek el.

Izomlazító krémek és tapaszok

Az izomlazító készítmények közül azonban talán a legismertebbek a fájdalom helyén közvetlenül alkalmazott izomlazító krémek és tapaszok. A hatóanyagok között a legnépszerűbbek pl. a rozmaring, levendula (nyugtató hatása révén jól enyhíti az izomgörcsöt), a nemszteroid gyulladáscsökkentők (pl. ibuprofen, diklofenák), mentol, kámfor stb. Ezek a készítmények szintén több csoportba sorolhatóak.

A melegítő hatású krémek elsősorban az adott izom körüli vérkeringést serkentik, melynek hatására az izom munkája könnyebbé válik, könnyebben elernyed, és így javulnak az izommerevség okozta kellemetlen tünetek. Sportolás előtti bemelegítés esetén az izmok rugalmasságának növelésére szintén jól alkalmazhatóak. Az ilyen krémek jellegzetes hatóanyaga pl. a kapszaicin.

A hűsítő krémek gyakori hatóanyaga pl. a mentol, kámfor vagy más illóolajok. Ezek a fájdalmas terület hűsítésével segítenek a fájdalom csökkentésében. Azért, hogy a hatás még eredményesebb legyen, gyakran tartalmaznak valamilyen nemszteroid típusú fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatóanyagot is.

Fontos megemlíteni, hogy gyakran jelentkező izommerevség és izomfájdalom megelőzésében és kezelésében nagy szerepe van a sportolás során a megfelelő bemelegítésnek és nyújtásnak. Emellett mind sportolók számára, mind azoknak, akik gyakran küzdenek az izommerevség kellemetlenségeivel, nagy segítséget jelenthet egyes izomlazító hatású tapaszok alkalmazása (pl. a mágneses alapon működő vagy kineziológiai tapaszok), illetve a különböző gyógynövényeket és illóolajokat tartalmazó masszázsolajok rendszeres használata.

A helyileg alkalmazott készítmények előnyei

Az akut fájdalmak kezelésére használt készítmények egyik nagy előnye, hogy gyorsan hatnak, a lokálisan alkalmazott készítményeké pedig emellett az, hogy közvetlenül a fájdalom helyén fejtik ki hatásukat. A helyileg alkalmazott készítmények másik nagy előnye, hogy a hatóanyag a véráramba csak kis mértékben kerül be, így a mellékhatások gyakorisága kisebb, jobban tolerálhatóak. Nagy részük vény nélkül beszerezhető, azonban tartós alkalmazásuk nem ajánlott.

Fontos tudni!

Ha panaszai pár napon belül nem javulnak, mindenképpen érdemes orvosi segítséget kérni.

Azt, hogy milyen típusú készítmény a legmegfelelőbb az adott izomfájdalom enyhítésére, számos tényező befolyásolja. Ilyen pl. az izomfájdalom kiváltó oka, az adott készítmény gyógyszerformája, a fájdalom időtartama, erőssége, gyakorisága stb. Fontos szem előtt tartani, hogy az izomlazító készítményeknek is lehetnek mellékhatásaik. Az erősebb, központi idegrendszerre ható készítmények pl. befolyásolhatják a gépjárművezetési képességeket, így ezekkel érdemes óvatosan bánni. Ha bármilyen mellékhatást vagy gyógyszerkölcsönhatást tapasztal izomlazító készítmények alkalmazása során, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Tovább Fájdalomcsillapító tapaszok

Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerészForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Izom
Izomsérülések (húzódások, zúzódások) esetén az izmokat ért mechanikai hatás miatt azok szerkezete károsodik. A sérülés mértékétől függően az izom mozgatása nehézkessé válhat, de akár az is előfordulhat, hogy a sérült nem képes mozgatni az adott végtagot. Milyen készítményekkel segíthetjük az izmaink regenerálódását?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Debreceni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.