Az emberi test harisnyája: fókuszban a fascia

szerző: Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner - WEBBeteg
megjelent: 2018.10.09.

Mostanában egyre többször találkozhatunk a fascia kifejezéssel, de sokan még mindig nem értik, miért van ekkora jelentősége: nem tudják, mit jelent ez a szó, mi a jelentősége és hogyan okozhat fájdalmat ez az ismeretlen kötőszövet.

Tudta-e?

A fascia latin eredetű szó, jelentése szalag, kötés.

Az emberi test leggyakoribb szövetfélesége a kötőszövet, amelynek egyik fajtája az úgynevezett fascia, ami a teljes testet körülveszi, beburkolja az izmokat és egy „harisnyaként” összefüggő rendszert alkot. Amellett, hogy mindent mindennel összekötve biztosítja a helyes mozgásláncok kialakulását, fontos szerepet játszik a tápanyagellátásban is.

A fascia főbb funkciói:

 • szövetek, szervek „becsomagolása”, védelme és tápanyagellátása,
 • a mozgással járó stresszhatások egyenletes eloszlása a testen belül,
 • az izom védelme a túlnyúlástól és szakadástól,
 • a dinamikus mozgások kivitelezése,
 • a szövetek pozíciójára és helyzetére vonatkozó információk továbbítása az izmok és a központi idegrendszer felé.

Izmok és fascia

Míg pár éve, évtizede az egészségtudomány szinte csak az izmok és egyes izomcsoportok működésére fókuszált, mára egyre többen vizsgálják a fascia szerepét, funkcióját, működését és azt, hogy az egyes izmok/izomcsoportok hogyan dolgoznak együtt, összességében milyen hatást gyakorolnak a testre.

Ha a fasciát említjük, akkor úgynevezett láncolatokban kell gondolkozni:

 • ha egészséges, akkor olyan, mint egy harisnya: akadálymentes mozgást biztosít az általa összefogott dolgoknak (pl. izmok, csontok stb.),
 • ha viszont valamilyen formában „sérült”, akkor feszes és korlátozni fog minket a mozgásban, ami előbb-utóbb fájdalom kialakulásához fog vezetni.
Tudta-e?
A legnagyobb különbség a fascia és az izomszövet között az, hogy az utóbbi sokkal rugalmasabb, ezért összességében a fascia sokkal sérülékenyebb.

Mitől sérül a fascia rugalmassága?

A fascia rugalmasságát a benne található kollagén és elasztin biztosítja. Normál körülmények között egy rendszert alkotva biztosítja az akadálytalan, fájdalommentes mozgást, azonban a helytelen használat következtében, vagy annak hiányában ugyanúgy túlterhelődhet, illetve legyengülhet, akár az izomszövet.

Ha nem elég rugalmas, a fascia sérül, nem tudja betölteni a funkcióit, a mozgás korlátozódhat és egyes esetekben gátolhatja is azt. Ennek eredményeként túlterhelődik a test, fájdalom alakulhat ki egyes területeken, ami jelentősen korlátozza a mozgás hatékonyságát.

A fascia sérülésének legfőbb okai:

 • egyoldalú mozgások,
 • helytelen testtartás,
 • inaktív életmód,
 • sérülések okozta letapadások,
 • életkor (idősebb korban a szövetek rugalmassága csökken).

Myofasciális fájdalom

A fascia sérüléséből adódó fájdalmat myofasciális fájdalomnak nevezzük, ami sajnos nehezen diagnosztizálható, abból kifolyólag, hogy képalkotó vizsgálatokkal nem mutatható ki elváltozás. További nehézséget okozhat az, hogy a fájdalom távolabbi helyen is jelentkezhet, és kisugárzó tünete lehet, hiszen a fájdalom az adott fascialáncon belül bárhol jelentkezhet.

Ilyenkor a manuális, hengeres fascialazítás gyors eredményt hozhat, ugyanis ennek hatására:

 • a kötőszövet fellazul,
 • az ízületre nehezedő nyomás csökken,
 • a túlfeszülő izom fellazul,
 • enyhülhet a fájdalom.
Tudta-e?
A fascia hatszor annyi receptort tartalmaz, mint az izomorsók, ezért kutatások bizonyítják, hogy a fájdalomérzet jóval inkább a fasciából ered, mint az izomból.

Fascialazítás otthon

Napi rutinként prevenció végett vagy akut problémák kezelésére egyaránt használhatóak az SMR (self-myofascial release) eszközök (pl. golyó, henger). Az „önmasszázs” hatására csökken az izmok és a fascia feszessége, továbbá javul a szövetek anyagcseréje, ami elősegítheti a szövetek gyorsabb regenerációját.

A szakszerű használat érdekében kérjen segítséget szakembertől!

Olvasson tovább! Miért fontos sérülés után a fascia (kötőszövet) edzésével is törődni?

Sándor Judit edzőForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrbetegségek a lábon Bőrbetegségek a lábon

Atlétaláb, lábgomba, körömgomba, tyúkszem mitől alakul ki?

Prosztatamegnagyobbodás Prosztatamegnagyobbodás

Mikor jelentkezhet? Milyen tünetek esetén keresse fel orvosát?

Hogyan maradjunk egészségesek és fiatalosak, avagy mi a csuda az a fascia?

Ugye, Önnel is megtörtént már, hogy leesett az álla, mikor megtudta egy-egy ismerőse életkorát? Szomorú, milyen sokan látszanak jóval idősebbnek...

Kérgesedő kötőszövet - a szkleroderma

A test kötőszöveteit érinti, változtatja meg - az életszerű működést lehetetlenné tevő módon - a szisztémás szklerózis nevű krónikus...

A Kaposi-szarkóma tünetei és kezelése

A Kaposi-szarkóma egy rosszindulatú kötőszöveti daganat, melyet a magyar származású Kaposi Mór írt le 1872-ben. Hátterében a bőr és a belső...

Hogyan javítható a hajlékonyság?

Hogyan profitálhat a fascia tréningből a hajlékonyság (flexibilitás) és a robbanékonyság tekintetében?

Miért fontos sérülés után a fascia (kötőszövet) edzésével is törődni?

A sportsérüléseknek gyakran komoly és hosszadalmas következményei vannak. A mozgás korlátozottá válhat, és a sérülés miatti mozgáskompenzáció...

Lágyrésztumorok: lipóma, fibróma, atheróma

Lágyrészdaganatoknak nevezzük az izom-, a zsír-, az ideg- és a kötőszövet daganatait. A legtöbb közülük jóindulatú (benignus).

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.