• Az emberi test harisnyája: fókuszban a fascia

    Szerző: WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti edző

    Mostanában egyre többször találkozhatunk a fascia kifejezéssel, de sokan még mindig nem értik, miért van ekkora jelentősége: nem tudják, mit jelent ez a szó, mi a jelentősége és hogyan okozhat fájdalmat ez az ismeretlen kötőszövet.

    Tudta-e?

    A fascia latin eredetű szó, jelentése szalag, kötés.

    Az emberi test leggyakoribb szövetfélesége a kötőszövet, amelynek egyik fajtája az úgynevezett fascia, ami a teljes testet körülveszi, beburkolja az izmokat és egy „harisnyaként” összefüggő rendszert alkot. Amellett, hogy mindent mindennel összekötve biztosítja a helyes mozgásláncok kialakulását, fontos szerepet játszik a tápanyagellátásban is.

    Hirdetés

     A fascia főbb funkciói:

    • szövetek, szervek „becsomagolása”, védelme és tápanyagellátása,
    • a mozgással járó stresszhatások egyenletes eloszlása a testen belül,
    • az izom védelme a túlnyúlástól és szakadástól,
    • a dinamikus mozgások kivitelezése,
    • a szövetek pozíciójára és helyzetére vonatkozó információk továbbítása az izmok és a központi idegrendszer felé.

    Izmok és fascia

    Míg pár éve, évtizede az egészségtudomány szinte csak az izmok és egyes izomcsoportok működésére fókuszált, mára egyre többen vizsgálják a fascia szerepét, funkcióját, működését és azt, hogy az egyes izmok/izomcsoportok hogyan dolgoznak együtt, összességében milyen hatást gyakorolnak a testre.

    Ha a fasciát említjük, akkor úgynevezett láncolatokban kell gondolkozni:

    • ha egészséges, akkor olyan, mint egy harisnya: akadálymentes mozgást biztosít az általa összefogott dolgoknak (pl. izmok, csontok stb.),
    • ha viszont valamilyen formában „sérült”, akkor feszes és korlátozni fog minket a mozgásban, ami előbb-utóbb fájdalom kialakulásához fog vezetni.
    Tudta-e?

    A legnagyobb különbség a fascia és az izomszövet között az, hogy az utóbbi sokkal rugalmasabb, ezért összességében a fascia sokkal sérülékenyebb.

    Mitől sérül a fascia rugalmassága?

    A fascia rugalmasságát a benne található kollagén és elasztán biztosítja. Normál körülmények között egy rendszert alkotva biztosítja az akadálytalan, fájdalommentes mozgást, azonban a helytelen használat következtében, vagy annak hiányában ugyanúgy túlterhelődhet, illetve legyengülhet, akár az izomszövet.

    Ha nem elég rugalmas, a fascia sérül, nem tudja betölteni a funkcióit, a mozgás korlátozódhat és egyes esetekben gátolhatja is azt. Ennek eredményeként túlterhelődik a test, fájdalom alakulhat ki egyes területeken, ami jelentősen korlátozza a mozgás hatékonyságát.

    A fascia sérülésének legfőbb okai:

    • egyoldalú mozgások,
    • helytelen testtartás,
    • inaktív életmód,
    • sérülések okozta letapadások,
    • életkor (idősebb korban a szövetek rugalmassága csökken).

    Myofasciális fájdalom

    A fascia sérüléséből adódó fájdalmat myofasciális fájdalomnak nevezzük, ami sajnos nehezen diagnosztizálható, abból kifolyólag, hogy képalkotó vizsgálatokkal nem mutatható ki elváltozás. További nehézséget okozhat az, hogy a fájdalom távolabbi helyen is jelentkezhet, és kisugárzó tünete lehet, hiszen a fájdalom az adott fascialáncon belül bárhol jelentkezhet.

    Ilyenkor a manuális, hengeres fascialazítás gyors eredményt hozhat, ugyanis ennek hatására:

    • a kötőszövet fellazul,
    • az ízületre nehezedő nyomás csökken,
    • a túlfeszülő izom fellazul,
    • enyhülhet a fájdalom.
    Tudta-e?

    A fascia hatszor annyi receptort tartalmaz, mint az izomorsók, ezért kutatások bizonyítják, hogy a fájdalomérzet jóval inkább a fasciából ered, mint az izomból.

    Fascialazítás otthon

    Napi rutinként prevenció végett vagy akut problémák kezelésére egyaránt használhatóak az SMR (self-myofascial release) eszközök (pl. golyó, henger). Az „önmasszázs” hatására csökken az izmok és a fascia feszessége, továbbá javul a szövetek anyagcseréje, ami elősegítheti a szövetek gyorsabb regenerációját.

    Fontos! A szakszerű használat érdekében kérjen segítséget szakembertől!

    Olvasson tovább! Miért fontos sérülés után a fascia (kötőszövet) edzésével is törődni?

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Sándor Judit, erőnléti edző

    Módosítva: 2018.10.09 16:09, Megjelenés: 2018.10.09 14:19
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bőrfelszíni sérülések

    Bőrfelszíni sérülések

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A legkisebb sérülésből is lehet baj, ha nem látja el megfelelően. (x)

    A férfi inkontinencia

    A férfi inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Tévhit, hogy a vizelettartási probléma csupán a nőket érinti.

    Sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók

    Nem biztos, hogy a futás a legjobb mozgásforma mindenkinek, ennek ellenére az amatőr futók túlnyomó többsége még soha nem kérte ki szakember tanácsát edzés előtt.

    Izomdiszbalansz - Mozgás, de hogyan?

    A helyes testtartás fontosságáról rengeteget hallhatunk, mégis egyre több embernél figyelhetőek meg azok a tartáshibák, amelyek célzott mozgásterápiával elkerülhetőek lennének. Melyek ezek? Hogyan ismerjük fel és milyen mozgásformát válasszunk, ha keresztezett szindrómával van dolgunk?

    Veszélyes hasizomgyakorlatok szülés után

    A szülés utáni hat hét elteltével sok anyuka szeretne már tornázni. Az alakformáló tréningeknél azonban legyünk óvatosak, bizonyos hasizom gyakorlatok kárt okozhatnak- még akkor is, ha egyenes hasizmaink rendben vannak (lásd előző cikkünk). Milyen hasizom gyakorlatok veszélyesek szülés után?

    Hogyan javítható a hajlékonyság?

    Hogyan profitálhat a fascia tréningből a hajlékonyság (flexibilitás) és a robbanékonyság tekintetében?

    Így hozza magát formába!

    A WEBBeteg segítségével mindenki megtalálja a céljaihoz tökéletes mozgásformát, mely passzol az időbeosztásához.

    A leggyakoribb sportsérülések: Mit kell tudni róluk?

    Izomhúzódás, csonttörés, egyéb sérülések: a sport egészségtelen is lehet, az örömöt gyorsan felválthatja a fájdalom. A sérülésveszély nem egyforma mértékben áll fenn a különböző sportágaknál, ilyen szempontból a csapatsportok a legkockázatosabbak a gyakori testi kontaktus miatt.

    Izomlazító technikák a hátfájás megelőzésére, enyhítésére

    Aki képes tudatosan ellazulni, jobban tudja irányítani saját testét, nagyobb eséllyel előzheti meg a hátfájást. Megtudhatja, hogyan sajátítsa el az izomlazító technikákat, melyek segítségével elejét veheti a fájdalomnak.

    Ne adja fel az edzést! - Tippek a kitartáshoz!

    Az edzést elkezdeni könnyű, az igazi nehézség kitartani és nem feladni. Aki véghezviszi, amit eltervezett, joggal lehet büszke magára! Segítünk, hogy végig megőrizze elszántságát és valóban örömét lelje a mozgásban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA