• Az izomzat felépítése és szerepe

    Szerző: WEBBeteg

    Az izomrendszer a mozgás aktív szervei, más-más szerkezettel és mozgással, különféle szerepet látnak el. Megkülönböztetjük az akaratlagosan mozgatható vázizmot, azaz a harántcsíkolt izmot, és az akarattól függetlenül működő simaizmot és szívizmot.

    A simaizom

    A simaizom orsó alakú sejtekből álló, hosszirányú elrendeződésű szövet. A simaizomsejtek a tápcsatornában, a bronchusokban, az érfalban és a bőrben találhatóak. Összehúzódása lassú, féregszerű, viszonylag nagy erőkifejtésre képes, és nem fárad. A táplálék a szájüregtől a végbélig, a simaizom segítségével a nyelőcsőtől, a gyomron keresztül a beleken át, a szervek perisztartikus mozgatásával halad.

    Erős simaizom alkotja a húgyhólyag falát, de a legnagyobb méretű simaizomsejt a méh falában található áldott állapotban.  A szemlencse alakját a közel és távollátáshoz is a simaizmok mozgatják. A simaizomszövet akaratunktól függetlenül a vegetatív idegrendszer hatására működik.

    Hirdetés

    A szívizom

    A szívizom alapegysége a szívizomsejt mely elágazó formájú sejtek, és hálózatos struktúrát alkotnak. A szívizom működésileg és morfológiailag átmenet a harántcsíkolt és a simaizom között. Akaratunktól függetlenül működik, nagy erőkifejtésre képes, de nem fárad el.                           

    A harántcsíkolt izom

    A harántcsíkolt izom a vázizmokat építi fel, akaratunktól függően összehúzódó rostokból áll. Az izomrostok vastagságát működésük befolyásolja, az atléták izomrostjai sokkal vastagabbak, mint az izmait kevésbé igénybe vevő emberé. Az izmok összehúzódásához, munkájához energiára van szükség, melyet a vér útján szállítódó szőlőcukor fedez.

    Keményebb mozgás, edzés után az izom munkájához már nem elegendő a szőlőcukor. Ekkor a májban elraktározódott glikogén szabadul föl mely anaerob módon, oxigén nélkül látja el az izomsejteket energiával. Ez a folyamat vezet a tejsav felszaporodásához, mely az izomlázat okozza.

    Az izom és a csontok kapcsolata

    Izomsérülések: zúzódás, izomszakadás, vérömleny

    Lágyrészzúzódás: a fizikai behatás a csontot nem, csak a bőrt, esetleg az izmot károsítja. Mivel kisebb mértékű sérülésnek tűnő esetekben a sérültek nem mindig fordulnak orvoshoz, ezért például a bőr mechanikai sérülésével járó sérülések csapdát rejthetnek magukban.

    Izomszakadás: az izom folytonossága megszakad. A szakadás lehet teljes vagy részleges. Ilyen esetekben a beteg a sérült végtagot nehezen vagy egyáltalán nem tudja mozgatni. A nagyfokú fájdalom és duzzanat a beteget azonnal orvosi ellátóhelyre juttatja, így ezen esetek felismerése a megfelelő fizikális vizsgálatokkal és képalkotó eljárásokkal nem okoz nehézséget.

    Vérömleny: az izmot felépítő izomrostok között vérzés alakul ki.

    Bővebben az izomsérülésekről a WEBBetegen
    A mozgásrendszer aktív része az izom, melynek feladata a csontok, a vázrendszer mozgatása. A csontvázizmok száma az emberi szervezetben átlagosan 350. Az izom részei a középen lévő összehúzódásra képes izomhas, és a két végén lévő fehér selymes fényű inas rész. Az izmokat az inak rögzítik a csontokhoz, eredési pontot és tapadási pontot különbözetünk meg, az izom összehúzódásakor ez utóbbi az elmozduló pont.

    Az izmokat egyesével vagy csoportosan kötőszöveti lemezek izompólyák (fasciák) borítják. Az ízületek körül, ahol az ín közvetlenül a csonton fekszik, az ín és csont között, nyálkatömlő található, melynek az ínak súrlódásának csökkentésében van szerepe.

    Az izmok működése

    Az izmok rendszerint nem egyenként, hanem csoportosan működnek. Testünk egy mozdulatának végrehajtásában pl. lépés, sok izom vesz részt, amelyek részben egy irányban, részben ellenkező irányban működnek. Az alkar hajlítása során, a felkar hajlító izmai együtt dolgoznak és megfeszülnek, ellentétben a feszítő izmokkal melyek együtt elernyednek.

    A vázizmok összehúzódása akaratlagos mozgás, idegimpulzus hatására húzódik össze, míg a simaizom és a szívizom automatikusan húzódik össze. Ha az izmokat a bőrön át tapintjuk, érezhető, hogy nincsen teljesen elernyedt állapotban, hanem kisfokú állandó összehúzódásban, azaz izomtónusban van. Ezt az izomtónust, idegrendszeri hatás tartja fenn, hogy az izmok inger hatására gyorsabban kerüljenek működő állapotba. Az izmok szerepet játszanak a hangképzésben és az arc mimikájának megformálásában is.

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2011.07.04 12:17, Megjelenés: 2011.07.04 12:17
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Rutin vérkép

    Rutin vérkép

    Dr. Borsi-Lieber Katalin

    A leggyakoribb vérvizsgálati adatok értelmezése.

    Daganatos betegség

    Daganatos betegség

    B. M., szakfordító

    A megnagyobbodott nyirokcsomó a daganatos betegség jele is lehet.

    Sportmasszázs: Előnyök és hatások

    A sportmasszázs fontos szerepet játszik minden sportoló életében, függetlenül attól, hogy sérült-e vagy sem. A masszázsnak számos fizikai, fiziológiai és pszichológiai előnye van.

    Részletesen a rhabdomyolysisről

    A rhabdomyolysis a vázizomzat károsodásával, szétesésével, pusztulásával járó megbetegedés, amely az izomzat myoglobin proteinjének a vizeletbe történő kiválasztódásával jár.

    Belső combfájdalom

    A belső combfájdalom oka lehet valami egyszerűbb dolog, mint egy izomhúzódás bemelegítés nélküli testedzés után, de komolyabb állapotra, például vérrögre is utalhat. Olvassa el cikkünket, hogy megtudja, mi okozza a fájdalmat, hogyan lehet azt enyhíteni, és mikor kell aggódnia.

    Izomsérülések, húzódások, zúzódások kezelése

    Izomsérülések (húzódások, zúzódások) esetén az izmokat ért mechanikai hatás miatt azok szerkezete károsodik. A sérülés mértékétől függően az izom mozgatása nehézkessé válhat, de akár az is előfordulhat, hogy a sérült nem képes mozgatni az adott végtagot. Milyen készítményekkel segíthetjük az izmaink regenerálódását?

    Mondd meg a foglalkozásod és megmondom, mi bajod - Az állómunka

    Bizonyos foglalkozások erőteljesen hajlamosítanak egyes mozgásszervi problémákra, betegségekre. Sorozatunk második részében a különféle állómunkákkal járó veszélyekkel foglalkozunk.

    Az emberi test harisnyája: fókuszban a fascia

    Mostanában egyre többször találkozhatunk a fascia kifejezéssel, de sokan még mindig nem értik, miért van ekkora jelentősége: nem tudják, mit jelent ez a szó, mi a jelentősége és hogyan okozhat fájdalmat ez az ismeretlen kötőszövet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA