Izom téma

Az izomgyulladás (myositis) típusai, tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Debreceni Anikó, általános orvos
2021-09-30 14:33

A myositisek a multifaktoriális eredetű autoimmun betegségek közé tartozó olyan gyulladásos izombetegségek, melyek főleg a harántcsíkolt izmokat érintik.

Az izomzat felépítése és szerepe

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2021-08-15 07:03

Az izom a szervezet olyan szövete, melynek fő funkciója, hogy a tápanyagokból nyert energiát mechanikai energiává alakítja át. Ez teszi lehetővé az egész emberi test helyzetváltoztatását, mozgását, finom működését, a belső szervek, zárógyűrűk mozgását és működését.

A lapockafájdalom lehetséges okai

WEBBeteg - S. F., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2021-08-08 13:43

A lapockafájdalommal az a baj, hogy az okok nem mindig nyilvánvalóak. Ez a tünet lehet egy komoly betegség jele, mint a szívrohamé vagy a tüdőráké, vagy valami egyszerű probléma, mint a rossz alvás vagy testtartás következménye is.

Sportmasszázs: Előnyök és hatások

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2020-10-13 20:35

A sportmasszázs fontos szerepet játszik minden sportoló életében, függetlenül attól, hogy sérült-e vagy sem. A masszázsnak számos fizikai, fiziológiai és pszichológiai előnye van.

Mondd meg a foglalkozásod és megmondom, mi bajod - Az állómunka

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
2019-11-23 11:35

Bizonyos foglalkozások erőteljesen hajlamosítanak egyes mozgásszervi problémákra, betegségekre. Sorozatunk második részében a különféle állómunkákkal járó veszélyekkel foglalkozunk.

Az ENG- és az EMG-vizsgálat

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2019-05-18 09:36

Az ENG-vizsgálat (electroneurographia) az idegek vezetési sebességéről, illetve a kialakult és az idegek mentén tovafutó ingerület nagyságáról ad felvilágosítást, amelynek eltérései az idegrendszer különböző kórállapotaira utalnak.

Modern gépek az izomzat építéséért

Több mint TestŐr
2019-05-13 01:51

A mai modern gépek nemcsak kinézetükben, alapanyagaikban korszerűbbek, mint a korábbiak, de mozgásspektrumuk is szélesebb. Így több fajta program segítségével, többféleképpen, több oldalról edzhető meg egy izomcsoport. Emellett számos modern gépnél ma már alapszabály, hogy ízületkímélő is legyen.

Az emberi test harisnyája: fókuszban a fascia

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
2018-10-09 16:09

Mostanában egyre többször találkozhatunk a fascia kifejezéssel, de sokan még mindig nem értik, miért van ekkora jelentősége: nem tudják, mit jelent ez a szó, mi a jelentősége és hogyan okozhat fájdalmat ez az ismeretlen kötőszövet.

Az izomépítés mozdulatlanul is működhet

Több mint TestŐr
2018-07-04 16:09

A technológiai vívmányok a mozgásra képtelen, vagy akár a lusta embereknek is alternatívát nyújtanak az izomépítésre. Az újabb fejlesztéseknél már nemcsak az izomzat épülhet az elektromos izomstimulálással, de közben a lerakódott zsírpárnák is leolvadnak az infrasugárzás következtében. Mindeközben pedig a hullámmasszázs serkenti a nyirokrendszer működését, és a felesleges salakanyagok távozását a bőr alól.

Az elektromosság segítségével ízületkímélő lehet az edzés

Több mint TestŐr
2018-02-26 10:40

Alacsony feszültség alkalmazásával ma már a sportolás ideje is lerövidíthető. Elektromos izomstimulációt alkalmazva az izmokat kétszerte nagyobb terhelésnek lehet kitenni egy-egy gyakorlat elvégzésével. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatása az elektromos áramnak már több száz éve ismert. Az ókori rómaiak állítólag a ráják elektromos impulzusait használták gyógyászati célokra.