Mit kell tudni a légkondicionáló berendezésekről, szellőző rendszerekről?

ÁNTSZ
megjelent:

Jobb az általános közérzetünk, koncentráló képességünk a munkában, ha nyáron, nagy melegben hűtött helyiségben tartózkodunk. Ilyen módon kellemesebb az otthon eltöltött idő, és pihentetőbb lehet az alvás is.

Az autóban a légkondicionált utastér a nagy nyári melegekben biztonságosabbá teszi a vezetést, élvezhetőbbé az utazást. Előnyei mellett azonban a nem megfelelően karbantartott klíma az autókban, az irodákban, közösségi terekben és otthonunkban is komoly veszélyeket rejthet magában.

A klímaberendezés helyes használata

A nem megfelelően beállított hőmérséklet, a túl nagy hőingadozás, a megspórolt karbantartás és tisztítás, valamint a nem megfelelő védekezés mind-mind hatással lehet szervezetünkre. Többszörösen összetett problémáról beszélünk, ezért jártuk körbe a témát. A klímaberendezés helyes használata, a klímareuma tünetei>>

A légkondicionáló berendezések használatának leggyakoribb kockázatai

  • A klímaberendezésben, a szellőzőrendszerben, a szűrőkön és a légkezelő gépekben valamint a légcsatornában felhalmozódott porban különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) telepedhetnek meg, melyek a használat során bekerülnek a belső térbe, az utastérbe és különböző megbetegedéseket (allergia, asztma) okozhatnak.
  • A klimatizált helyiség levegője néha túl száraz, mely szintén légzőszervi panaszokat, illetve a szem, a torok és az orr nyálkahártyájának, illetve bőrünknek a kiszáradását okozhatja.
  • Ha a hideg levegő közvetlenül ér minket, megfázásos tünetek jelentkezhetnek, ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak.

Különösen a gyermekek, kismamák, idősek és valamilyen légzőszervi megbetegedésben, allergiában szenvedők lehetnek ebben a tekintetben a legérzékenyebbek.

A lakásokban, irodákban, bevásárlóközpontokban működtetett klímaberendezésekkel kapcsolatos tanácsok

Hogyan vészeljük át a forró éjszakákat?

A forró éjszakák közhely ellenére valljuk be, az emberi szervezet a nyári kánikula idején a hűvös éjszakákat kedveli. Testünk-lelkünk megfelelő regenerációjához első sorban kellemes hőmérsékletű hálószoba szükséges. Hogyan vészeljük át a forró éjszakákat?>>

  • A klíma tisztítása és fertőtlenítése évente minimum egyszer, nagyobb porterhelésnek kitett helyeken évente kétszer ajánlott.
  • Mérsékelt hűtést alkalmazzunk, ne tartózkodjunk a kiáramló hideg levegő előtt/alatt.
  • A száraz levegő ellen bőséges folyadék bevitellel, hidratáló krémek használatával védekezzünk.

Tanácsok a gépkocsiban működtetett légkondicionálóval kapcsolatban

Helyes használat:

  • javasoljuk a külső hőmérsékletnél maximum 6-8°C-kal hidegebbre állítani a klímát az autóban, hogy az autóból kiszállva a hőmérsékletkülönbség ne legyen megterhelő az emberi szervezet számára;
  • a meghűlés, az ízületi panaszok elkerülése érdekében a hűvös légáramot ne irányítsuk közvetlenül magunkra;
  • idényen kívül is javasolt 1-2 hetente bekapcsolni a berendezést néhány percre.

Rendszeres karbantartás:

  • a pollenszűrőt 10-15 ezer kilométerenként ajánlatos cserélni;
  • a klíma tisztítását, fertőtlenítését évente egyszer végeztessük el (többféle fertőtlenítési módszer közül lehet választani, például: ózonos, ultrahangos, direkt fertőtlenítés, klímatisztító hab vagy klímatisztító spray alkalmazása);
  • nyári használat előtt ellenőrizzük a hűtőgáz mennyiségét.

(Országos Közegészségügyi Központ; ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Oxygen Medical - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus
Oxygen Medical - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kozma Ákos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.