A légkondicionáló helyes használata - Épületekben és a gépkocsiban

WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A klímaberendezések használata a nyári kánikulában egészségügyi előnyökkel jár, ezért a nagy melegben ne féljünk használni. Előnyei mellett azonban a nem megfelelően karbantartott klíma az autókban, az irodákban, közösségi terekben és otthonunkban is komoly veszélyeket rejthet magában.

Légkondicionáló berendezések előnyei és kockázatai

A klímaberendezések segítségével jobb az általános közérzetünk, koncentráló képességünk a munkában, ha nyáron, nagy melegben hűtött helyiségben tartózkodunk. Segítségével a kánikulai időszakban is csökkenthető a kiszáradás és a különböző hőártalmak kockázata. Ilyen módon pihentetőbb lehet az alvás is.

A hőségre érzékenyebbek az idősek és a krónikus betegek, a kismamák, valamint a gyermekek, a legmelegebb órákat nekik is tanácsos hűvös - sok esetben légkondicionált - helyiségben tölteniük legalább napi néhány óra időtartamban.

Az autóban a légkondicionált utastér a nagy nyári melegekben biztonságosabbá teszi a vezetést, csökkenti a balesetveszélyt.

A légkondicionálók túlzott használata során ugyanakkor, ha a hideg levegő közvetlenül ér minket, megfázás, torokgyulladás jelentkezhet, ízületi fájdalmak és gyulladások (klímareuma) is kialakulhatnak. A klimatizált helyiség levegője néha túl száraz, mely szintén légzőszervi panaszokat, illetve a szem, a torok és az orr nyálkahártyájának, illetve bőrünknek a kiszáradását okozhatja.

A nem kellően karbantartott klímaberendezésben, a szellőzőrendszerben, a szűrőkön és a légkezelő gépekben valamint a légcsatornában felhalmozódott porban különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) telepedhetnek meg, melyek a használat során bekerülnek a belső térbe, az utastérbe és különböző megbetegedéseket (allergia, asztma) okozhatnak.

Különösen a gyermekek, kismamák, idősek és valamilyen légzőszervi megbetegedésben, allergiában szenvedők lehetnek ebben a tekintetben a legérzékenyebbek.

Részletesen A klímaberendezések hatásai az egészségünkre

A légkondicionáló használatára vonatkozó tanácsok

Az épületekben működtetett klímaberendezésekkel kapcsolatos tanácsok

  • A klíma tisztítása és fertőtlenítése évente minimum egyszer, nagyobb porterhelésnek kitett helyeken évente kétszer ajánlott.
  • A fertőtlenítés nem váltja ki a fizikai tisztítást, időnként tanácsos a lerakódott portól is megtisztítani a berendezést.
  • Mérsékelt hűtést alkalmazzunk, ne tartózkodjunk a kiáramló hideg levegő előtt/alatt.
  • A kisbabákat lehetőség szerint hűvösebb környezetben kell tartani. A környezetet igen, de a babákat közvetlenül klímával nem szabad hűteni, még a nagy melegben sem szabad a kisbabákat, csecsemőket közvetlenül a klíma fújási irányába tenni.
  • A száraz levegő ellen bőséges folyadék bevitellel, hidratáló krémek használatával védekezzünk, szemünket műkönny alkalmazásával védhetjük.
  • Sokan nem csak a légkondicionálóra, hanem a ventilátorok okozta huzatra is nagyon érzékenyek.
  • Az otthoni berendezések ugyanazt a levegőt keringetik, ezért időnként fontos a szellőztetés.

A gépkocsiban működtetett légkondicionáló kapcsolatos tanácsok

  • A külső hőmérsékletnél maximum 6-8°C-kal kell hidegebbre állítani a klímát az autóban, hogy az autóból kiszállva a hőmérsékletkülönbség ne legyen megterhelő az emberi szervezet számára.
  • A meghűlés, az ízületi panaszok elkerülése érdekében a hűvös légáramot ne irányítsuk közvetlenül magunkra.
  • A pollenszűrőt 10-15 ezer kilométerenként ajánlatos cserélni.
  • A klíma tisztítását, fertőtlenítését évente egyszer végeztessük el. Többféle fertőtlenítési módszer közül lehet választani, például: ózonos, ultrahangos, direkt fertőtlenítés, klímatisztító hab vagy klímatisztító spray);
  • Idényen kívül is javasolt 1-2 hetente bekapcsolni a berendezést néhány percre.
  • Nyári használat előtt ellenőrizzük a hűtőgáz mennyiségét.

WEBBeteg összeállítás - Országos Közegészségügyi Központ; ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal; Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete

Cikkajánló

Szamárköhögés
Szamárköhögés

Javasolt az emlékeztető oltás várandósoknak.

Gombás fertőzések
Gombás fertőzések

Nyáron gyakoribb a gombásodás?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Oxygen Medical - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus
Oxygen Medical - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kozma Ákos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.