• Zöldség és gyümölcs fóbia felnőtt korban

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor úr/Doktornő! 30 éves elmúltam már, de még mindig nem tudom megenni a zöldségeket, gyümölcsöket. 28 éves koromig a legtöbbet még sem tudtam érinteni, mert undorodtam tőlük. Aztán kb minden második héten beteg voltam és akkor valahogyan rávettem magamat, hogy legalább kicentrifugázva megigyam. Ment is egy darabig, de macerás volt...így abbahagytam. Aztán előbb utóbb természetesen beteg lettem...és akkor megint elkezdtem. Kb. Fél éve megiszom a zöldturmixokat, amikben már benne van a rost is. De ez is macerás és én már úgy szeretnék normálisan étkezni, de, ahogy össze kell rágni őket végem van. Krémleveseket szintén még tudom enni, de ha már érzem, hogy nem teljesen sima, rosszul vagyok. Sajnos emiatt extra finnyás is vagyok. Alig eszem meg pár féle ételt. A legtöbb természetesen szénhidrátban gazdag, és egészségtelen, ami kezd meglátszódni a súlyomon is. Próbáltam keresni szakirodalmat, de ilyen fajta étkezési zavarokról nem találtam semmit. Ön mit javasol, hogyan tovább? Köszönettel: Emese

        Dr. Pálvölgyi Rita válasza a étkezési zavar témában

        Tisztelt Kérdező, A leírt fóbia a körülírt, egyszerű fóbiák csoportjába tartozik, a szorongásos betegségek között tartjuk számon. Gyógyszeres és/vagy pszichoterápiás kezelés javasolható. Gyógyszerek közül antidepresszáns, terápiás módszerek közül imaginatív, vagy kognitív behavior módszer jöhetne szóba elsőként. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita


        Dr. Pálvölgyi Rita
        pszichiáter, pszichoterapeuta Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Pálvölgyi Rita

        Kérdés: 2016. december 04., 18:49; Megválaszolva: 2016. december 08., 11:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: