Gluténmentes téma

Glutén fogyasztása - A szakemberek szerint sem divat, hanem valós probléma

Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus

A gluténmentesen étkezők gyakran szembesülnek azzal, hogy étkezési szokásukra a közvélemény divatdiétaként tekint annak ellenére, hogy sok esetben szerteágazó, az életminőségüket negatívan befolyásoló panaszaikat egyértelműen a glutén fogyasztása okozza. Hogy a gluténmentes étkezés nem divat, hanem valós probléma, arra a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) éves kongresszusán több szakember előadása is felhívja a figyelmet.

Még az ételízesítőkben is lehet glutén

Több mint TestŐr

Legtöbben azt gondolnák, hogy a gluténtartalomra csak a pékáruknál kell odafigyelnie annak, aki erre érzékeny. Az igazság az, hogy szinte mindenben lehet glutén, ha nem olyan konyhában készül az étel, ami gluténmentes. Ezért nehéz sokaknak a napközbeni ebédet megoldani, mivel a legtöbb helyen normál lisztet használnak. Vannak ma már viszont olyan speciálisan gluténmentes vendéglátóhelyek, ahol a pékáruktól kezdve a gyors ebédig minden gluténmentesen készül.

Gluténmentes finomságok!

Több mint TestŐr

Gluténmentes lisztből sem egyfajta liszt létezik. Sok esetben keverni kell a különféle gluténmentes liszteket ahhoz, hogy hasonló pékárukat lehessen előállítani, mint a glutént tartalmazó finomságok. Akiknek nincs elég gyakorlatuk a lisztek keverésében, használhatnak ma már előre speciálisan összeállított lisztkeverékeket, amivel biztosított a tökéletes végeredmény.

Gluténérzékenység - Mit tegyen, ha már diétázott vizsgálat előtt?

Budai Allergiaközpont - dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus

Egyre többen tartanak gluténmentes diétát, mert rendszeresen hasi panaszoktól, vagy különböző tünetektől – fejfájás, krónikus fáradtság, hajhullás, vérszegénység, végtagokban zsibbadás, akaratlan hízás vagy fogyás – szenvednek, de nem találják az okát. Sokak számára a glutén kizárása sem hoz megoldást, ám a hosszabb ideje tartó diéta megnehezítheti a kivizsgálást.

Élet a répatortán túl - készítsen gluténmentes süteményt céklával!

Budai Allergiaközpont

A zöldségekkel dúsított sütemények omlósabbak, nem válnak szárazzá, ráadásként plusz rostforrást is jelentenek, ami a tavaszi fogyókúra szezonban nem lebecsülendő tulajdonság. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa olyan receptet ajánl, amit diétázók és lisztérzékenyek is bátran elkészíthetnek.

Gluténmentes ünnepi sütemények

Budai Allergiaközpont

A gesztenyeliszt Olaszországból került hozzánk, a mai Toszkána környékén használták először a középkorban. Kezdetben a szegények eledele volt, ám a későbbiekben egyre népszerűbbé vált különleges íze miatt. Napjainkban elsősorban azért kedvelt, mert gluténmentes, így lisztérzékeny diétában is alkalmazható.

A lisztérzékenység világnapja

MTI

Május 16-17-én az Európai Cöliákia Egyesületek Szövetsége (AOECS) negyedik alkalommal rendezi meg a lisztérzékenyek világnapját. Megtartásáról 2005-ben döntöttek, hogy legyen ismertebb a betegség, valamint az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta.