Fog téma

Dohányzás okozta szájüregi ártalmak - Jó tudni!

WEBBeteg - Dr. Katona Pál, fogorvos-szájsebész

A dohányzás milyen hatással van a fogaimra? Nem vagyok erős dohányos, de érdekelne, hogy érdemes-e cigi után gyakrabban fogat mosnom, akkor is, ha nem ettem semmit. Vagy nincs fogkárosító hatása a dohányzásnak? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Fogászati implantátumok - Drága mulatság, megéri?

WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos

A lakosság nagy részének sajnos van hiányzó foga. Fogaink elvesztéséhez számos kiváltó ok vezethet. Ilyen az erősen szuvas fogazat, a fogágybetegség vagy esetleg baleset. A mai fogorvoslás igen eredményes a fogmegtartó kezelések terén, azonban bizonyos esetekben már csak a fogeltávolítás jöhet szóba.

Szinte az egész testre kihat egy gyulladásos folyamat

Több mint TestŐr

Egy fog- vagy fogínygyulladást nem csak a fogak miatt fontos kezelni. A gyulladásos folyamatok az egész testre kihatnak. A megelőzést segítheti a gyulladásgátló étrend. A növényi hatóanyagok legtöbbje ilyen, így a legtöbb gyulladás megelőzhető a szervezetben. A konkrét gyulladással pedig szakorvoshoz kell fordulni.

Vannak már azonnal terhelhető fogimplantátum-megoldások

Több mint TestŐr

A fogpótlásoknál az implantátumbeültetésnek számos előnye van. Sajátfog-érzetet ad és természetesebb a használata. De a beültetésében is vannak már újítások. Ha megfelelő a csontállomány, akkor metszés nélkül, apró furaton keresztül beültethető az implantátum, így gyorsabb a gyógyulás, és az elkészült fogsor behelyezése után már azonnal terhelhető is.

Mi a különbség a cukrok és az édesítők között?

Cukor

Bizonyos betegségek esetében fokozottan oda kell figyelni, hogy a vércukorszint ne ingadozzon nagyon (ne emelkedjen gyorsan, majd utána ne csökkenjen le hirtelen).

Az úgynevezett gyorsan felszívódó szénhidrátokat (kristálycukrot, barna cukrot, mézet, juharszirupot, nyírfacukrot stb.) érdemes elkerülni.

Az édes ízről azonban nem kell lemondani, hiszen ma már számos lehetőség kínálkozik a cukor kiváltására. Az úgynevezett intenzív édesítőszerek (például a stevia, az aszpartám, a szacharin vagy a szukralóz) nem emelik meg a vércukorszintünket, kalóriamentesek, viszont akár több százszor édesebbek lehetnek a hagyományos répacukornál (szacharóznál). Ennek köszönhetően annyira kis mennyiség szükséges belőlük, hogy az elfogyasztott élelmiszerek energiatartalmába gyakorlatilag bele sem számoljuk.

Közös jellemzőjük, hogy nem, vagy csak igen kis mértékben bomlanak le és szívódnak fel a szervezetben, a cukorral ellentétben a vércukorszintet nem emelik meg, ezért a szénhidrát anyagcsere zavaraival járó betegségek nem-gyógyszeres kezelésében, diétájában jelentős szerepet kapnak.

 

A D-vitamin segíti a szív gyógyulását egy angol tanulmány szerint

MTI

A D-vitamin szedése segítheti a szívizomgyengeség gyógyulását egy kevés résztvevővel végzett angol kutatás alapján.

Hogyan előzhető meg a fogak sárgulása?

Sólyom Eleonóra

A fogfehérítés az egyik leggyakoribb (kisebb) beavatkozás a fogászatban, de a gyógyszertárak polcai is tele vannak otthoni fogfehérítő készítményekkel, valamint egyre népszerűbbek az ilyen-olyan szerekkel kiegészített fogkrémek, amik visszahozzák fogaink csillogását. Legalábbis ezt ígérik. De ki akarna ezekre költeni, ha egyszerűen meg is előzheti? Egy kis odafigyeléssel fogaink épségét és színét egyszerűen megőrizhetjük.

A foghiány nem csak szépészeti kérdés!

Több mint TestŐr

Nagyon sokan csak akkor mennek fogorvoshoz, ha már nem bírják tovább a fájdalmat, pedig ez sok esetben késő.

Vigyázzunk a fogainkra!

Több mint TestŐr

Nagyon fontos, hogy vigyázzunk fogaink egészségére, amit célszerű már gyermekkorban elkezdeni, nem is kell vele sokáig várni, ha két fog van még csak, azt a kettőt is érdemes elkezdeni mosni, abszolút tévhit az, hogy a tejfogakkal nem kell foglalkozni, úgyis kiesnek!

Implantátumot kapott Vámos Erika

Több mint TestŐr

A foghúzás után mindenkinek el kell gondolkodnia a fogpótlásról, így tett Vámos Erika is, aki az implantációt választotta.