• Új vesével 15 évesen

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    Dávid alig egy hónapja kapott új vesét, hetente jár utógondozásra, mindennap gyógyszert kell szednie, figyelnie kell az étkezésre - gyökeresen megváltozott az élete. Történész szeretne lenni, szeptembertől kezdi a gimnáziumot.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    A 15 éves srác Alport-szindrómával született, ami egy kezdetben tünetmentes genetikai hátterű vesebetegség. 10 évesen észlelték nála a problémát, 3-4 éve romlottak le a vesefunkciói.

     
    Folyamatosan, hetente kétszer-háromszor kellett dialízisre járnia, ami egy alkalommal 4-5 órás kezelést jelentett. A veseműködés pótlására – a dialízis kezelés elindításával egyidőben – megindult a srác és a család felkészítése a transzplantációra.
     
    Hirdetés
     
    Dr. Szabó Attila, a műtéti előkészítésben és az utógondozásban részt vevő Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense elmondta: jelenleg közel 100 veseátültetésen átesett gyerek jár a klinikára, további 16 gyerek vár új szervre, addig pedig dialízissel pótolják a nem működő veséket. A Semmelweis Egyetemen idén eddig összesen 8 tizennyolc éven aluli gyermek kaphatott új vesét, az pedig ritkaság, hogy nyolc napon belül három gyerek is áteshetett vesetranszplantáción, három különböző donornak köszönhetően. A szakorvos hangsúlyozza: csak olyan betegségben valósul meg vesepótló kezelés (dialízis, illetve transzplantáció), amelyben mindkét vesével probléma van.

    Állandó készültségben voltak

    Szervadományozás


    Magyarország 2013. július elseje óta teljes jogú tagja az Eurotransplantnak, amely azt jelenti, hogy egy nagyobb közösség - közel 134 millió tag - segítségével több esély van a legmegfelelőbb donorszerv megtalálására, mintha csak hazai donortól remélhetne javulást a páciens. Ezzel csökkenhetnek a várakozási idők. A legnépesebb éppen a veselista, több mint 900-an várnak új szervre. Dávid esetében csupán félév telt várakozással. Szervadományozás és a Facebook>>
    Dávid idén januárban felkerült erre a bizonyos várólistára, miután komoly előzetes vizsgálaton vett részt. Azt nézték alkalmas-e transzplantációra, milyen az immunrendszere. Állandó készültségben kellett lenniük, mert bármikor érkezhetett a hívás, hogy találtak donort, amelyet kevesebb, mint 24 óra alatt be kell ültetni. Ezen időn túl károsodhat a vese, és alkalmatlanná válik az beültetésre. Minél rövidebb idő alatt kerül át a szerv a betegbe, annál jobb működés várható – magyarázza dr. Szabó Attila.
     
    Fél év telt el, és jött az értesítés, hogy van egy megfelelő, jól működő szerv, amely hasonló nagyságú. Igen, erre is figyelniük kell az orvosoknak, fontos ugyanis, hogy beférjen a kapott szerv a régi helyére.
     
    A transzplantáció előtt szintén különböző vizsgálat, vérvétel várt Dávidra, gyermekorvos, sebész és altatóorvos is megvizsgálta. A beavatkozással párhuzamosan gyógyszeres kezelés indult, le kellett gyengíteni az immunrendszerét, hogy elfogadja a szervezet az új vesét. A 1,5-2 órás műtét jól sikerült, helyreállt a vérkeringés, megindult a vizelet-elválasztás.

    Utógondozás, gyógyszerszedés

    Dializált betegek étrendje


    Művesekezeléssel a vesefunkciók pótlását végzik, így távolítva el a szervezetből a toxikus anyagokat, helyreállítva a folyadék-, sav-bázis és elektrolit egyensúlyt. Ugyanakkor nem pótolja a vese hormonális (endokrin) funkcióit, a salakanyagok eltávolítása sem teljes, ezért van szükség diétára és speciális gyógyszerek szedésére. Dializált betegek étrendje>>

    Néhány hét telt el a műtét óta. Jelenleg csak maszkban mehet ki az utcára, kerülnie kell az olyan közösséget, ahol akár csak egy gyerek is megfázott, a legyengített immunrendszere ugyanis nagyon érzékeny, könnyen összeszedhet különböző betegségeket. Napi szinten kell szednie gyógyszereket, élete végéig kap úgynevezett immunszupressziós gyógyszert, és vérnyomáscsökkentőt is szed. Szintén az immunrendszer befolyásolására szteroidot is kapott, ettől megnövekedett az étvágya. Be kell tartani bizonyos szabályokat – mondja az édesanya. - El kell hagynia a citrusféléket, mert ezek befolyásolják a gyógyszerszintet, illetve kerülni kell az olyan baktériumokban gazdag készítményeket, mint a házi tej, sajt, joghurt.  A szervátültetésen átesett gyerekeknek, így Dávidnak is kezdetben hetente, majd ritkábban, végül kéthavonta kell utógondozásra járniuk.

    „Ismét rúghatom a bőrt”

    A srác történész szeretne lenni, szeptembertől kezdi el a gimit, amely egy új közösséget, új barátokat jelent majd. Félve indult neki a szervátültetésnek, de örül, hogy a nyári szünidő alatt sikerül felépülnie, erőre kap, és minden gond nélkül elkezdheti a tanulmányait. Igaz, most nem mehet nyaralni, helyette hetente utógondozásra jár, rendszeresen szedi a gyógyszereket, de valamit, valamiért.
     
    - Imádok focizni, azt mondja Szabó doktor, hogy hamarosan ismét rúghatom a bőrt. Sajnos a betegségem miatt abba kellett hagynom a futballt a csapatban, de amatőr szinten lejártam azért játszani, a műtét óta azonban nem fociztam. Remélem, hamarosan újra komolyabban is foglalkozhatok ezzel a sportággal, majd elválik – mondja Dávid.
     
    (WEBBeteg - T. A., újságíró)
     
    Módosítva: 2013.08.12 17:12, Megjelenés: 2013.08.12 17:12
   • Cikkajánló

    Új koronavírus

    Új koronavírus

    MTI

    Magyarországon nincs beteg, de minden kórház felkészült a betegek fogadására.

    Új típusú koronavírus

    Új típusú koronavírus

    MTI/Konzuli Szolgálat

    Nemzetközi szinten is magas az új típusú koronavírus veszélyessége.

    A vese betegségére utaló jelek

    A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei (prerenális ok), a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei (postrenális ok).

    Bélflóra, autizmus és hangulatzavarok - Mi lehet az összefüggés?

    A gyomor-bél traktus a szervezet részeként kapcsolatban van a központi idegrendszerrel, és a bélflóra változásai olyan neurológiai rendellenességekkel is kapcsolatba hozhatók, mint a stressz, autizmus, depresszió, Parkinson-kór vagy Alzheimer-kór.

    Életeket ment a vastag- és végbélszűrés

    November közepén a Kor Kontroll Társaság az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) közös nyílt napot tartott, hogy felhívja a figyelmet a vastag- és végbélrák megelőzésének, illetve korai stádiumban történő felismerésének, szűrésének jelentőségére.

    Gyógyszerszedés vesebetegség esetén

    A vese fő funkciója a szervezetünk salakanyagainak kiválasztása. Számos gyógyszernek, illetve azok bomlástermékeinek is ez a sorsa, a vesénk távolítja el a keringésből. Akiknek azonban rosszul működik a veséjük, azoknál kialakulhatnak túladagolási tünetek, mivel nem tud megfelelő mértékben távozni a hatóanyag, és tovább fejti ki a hatását.

    Vesebetegségek korai felismerése: az orvosi gyógymasszázs szerepe

    Minden megbetegedés előzményekre vezethető vissza, ez így van a vesebetegségeknél is. Hazánkban minden tizedik lakos érintett valamely vesét érintő megbetegedésben. A legtöbb esetben észrevétlen a kórkép, az érintettek 70 százaléka nem tud róla, emiatt el sem jutnak a kellő kivizsgálásokra.

    IgA-nephropathia - Egy gyakori, vesét érintő betegség

    A Berger-kórként is ismert betegség fiatal felnőttkorban megjelenő, gyakran veseelégtelenségbe torkolló krónikus vesebetegség. A férfiakat háromszor-négyszer gyakrabban érinti, mint a nőket. Fő tünete a véres vizelet, amely vese- és lágyéktáji fájdalommal társulhat. A tünetek sokszor gyomor-bélrendszeri vagy felső légúti vírusfertőzés lezajlása után átmenetileg jelentkeznek, majd spontán megszűnhetnek.

    A peritoneális dialízis menete

    A hasi, vagy peritoneális dialízis egy testen belül zajló vértisztítási eljárás, amire a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek van szüksége. A beteg vére a belső hasfalat és a belső szerveket borító hashártyán keresztül tisztul meg.

    Transzplantáció után sem lehetetlen a dialízis

    Sokan sokszor éveket várnak dialízisen, vagyis művesekezelésen egy új szervre. A transzplantáció során egy szervet ültetnek be a betegbe, amely általában képes ellátni a feladatát. Ám bizonyos esetekben a szervátültetés után is felmerülhet a dialízis szükségessége.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.