Téma: Cukor

Édesítésre használt anyagok előnyei és hátrányai

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2023.03.29. 17:28
Cukor
Cikkünkben az édesítésre használt anyagokkal általánosságban foglalkozunk, egészséges emberek étrendjének részeként. A beteg vagy túlsúlyos és elhízott személyek diétájára nem térünk ki, ők kövessék kezelőorvosuk...

Húsvéti cukorsokk gyerekeknél – Így előzhető meg

Gyermekgyógyászati Központ - Dr. Lakos Gábor, gyermekgyógyász - 2023.03.27. 14:49
Csokitojás, csokinyuszi, gumicukor, húsvéti sütemények és egyéb nyalánkságok– az ünnep alatt a gyerekek sokkal több cukrot fogyaszthatnak, mint az év egyéb napjain.

A mézfogyasztás jótékony hatásai

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2023.02.12. 12:03
Méz
A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban mint gyógyterméket is használjuk. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai...

Fehér liszt és fehércukor - Mi az igazság a fogyasztásukkal kapcsolatban?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.01.01. 07:33
Liszt
A 21. században egyre inkább ellenzik a finomított búzaliszt és kristálycukor fogyasztását a szakemberek. Ennek oka, hogy túlságos feldolgozottságuk miatt kevés értékes tápanyagot tartalmaznak, ellenben magas a...

Cukorral kapcsolatos tévhitek - mit mond a tudomány?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2022.10.15. 04:03
A világ cukortermelése az elmúlt évszázad során több tízszeresére emelkedett. A WHO szerint a napi ajánlott cukormennyiség közel négyszeresét fogyasztjuk. Az élelmiszerek hozzáadottcukor-tartalma nagyban hozzájárul a...

Ön is függő, mégpedig cukorfüggő

WEBBeteg - Dr. Petke Zsolt - 2021.09.07. 22:05
Az édes íz utáni rajongás születésünktől velünk van. Az anyatej íze, ezzel együtt a biztonságot adó anya közelsége, illata, simogatása mind-mind erősítik a hozzá köthető táplálék boldogságérzést kiváltó hatását.

Tökéletes technika a cukor segítségével

Több mint TestŐr - 2018.04.23. 15:12
A cukorpasztával való gyantázás látszólag hasonlít a hagyományos gyantázáshoz, pedig szinte mindenben különbözik. A cukorból, vízből és citromléből kevert pasztát ugyanúgy felmelegítik, majd a növésiránynak megfelelő...

Mire kell figyelni a csokoládéválasztásnál

Több mint TestŐr - 2018.01.30. 11:43
A csokoládé alapvetően egy egészséges étel. A jó csoki (70+%-os) tobzódik a káliumban, cinkben és szelénben és egyéb jótékony hatású ásványi anyagokban. Az étcsokoládé segít visszaállítani az erek rugalmasságát, és...

Cukorpótlás: a legjobb alternatívák édesítésre

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2017.12.13. 15:05
Manapság már szinte mindenki hallott arról, hogy az egészséges étrendben nem ajánlott az egyszerű szénhidrátok túlzott fogyasztása. Igen ám, de akkor mit válasszunk helyette, ha mégis valamilyen édes ízűt szeretnénk...

A testmozgás a cukorbetegek menekülési útja

Oriold és Társai Kiadó - Dr. Apor Péter - 2017.06.25. 05:21
A 2-es típusú cukorbetegség lényege, hogy a sejtekbe nem képes beáramolni a cukor. A hasnyálmirigy béta sejtjei által termelt inzulin segíti át a sejtmembránokon a cukrot, ezért ennek túlzott termelésével próbál a...

Valóban cukornádból van a nádcukor?

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2016.10.06. 13:11
Az egyre népszerűbb barnacukrokat és barna nádcukrokat vizsgálta legújabb terméktesztjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság többek között ellenőrizte a cukorkészítmények eredetét, nehézfém- és...

Mi a különbség a cukrok és az édesítők között?

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2016.09.13. 09:54
Bizonyos betegségek esetében fokozottan oda kell figyelni, hogy a vércukorszint ne ingadozzon nagyon (ne emelkedjen gyorsan, majd utána ne csökkenjen le hirtelen). Az...

Vita a Nutelláról: veszélyes vagy sem?

Ködpiszkáló - 2016.03.11. 11:25
Felröppentek a hírek, miszerint az egyik legnépszerűbb mogyorókrém szinte minden összetevője veszélyt rejteget, miközben nagyon sok gyermek és felnőtt eszi akár napi rendszerességgel is. A ködpiszkáló blog szakértői...

Rejtett cukrok nyomában

DRportal - 2016.01.17. 12:51
A szárított gyümölcs, kínai étel vagy akár a paradicsomleves hallatán nem feltétlenül az édesség jut eszünkbe, pedig ezek az ételek sokkal több cukrot rejtegetnek, mint azt ránézésre gondolnánk.

Kevesebb sót és cukrot kapnak a bölcsisek

www.elso1000nap.hu - 2014.06.06. 17:12
A kisgyermekek vitamin-, ásványi anyag és tápanyag igénye eltér a felnőttekétől, különösen életük első 1000 napjában. Ezért rendkívül fontos az új közétkeztetési rendelet, amely már a bölcsődékben is szabályozza az...
Figyel arra, hogy cukorfogyasztása mértékletes maradjon? Szánjon pár percet a kérdőív kitöltésére, és többet megtudhat cukorfogyasztási szokásairól.

Por- és kristálycukor a sebre? Nem mindegy, mikor és hogyan

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2013.07.23. 09:41
Tudta? A por- és kristálycukor kiválóan felhasználható sebkezelés céljára, különösen a szennyezett, fertőzött sebek kezelésére – olvasható a világhálón. Nem újkeletű ez a felhasználási mód, hazánkban is elterjedt...

Édesítésre alkalmas anyagok

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2013.05.21. 17:12
Ételeink édesítésére különböző édesítőszereket használhatunk. Az e célból leggyakrabban alkalmazott répacukor vagy más néven kristálycukrot azonban a cukorbetegek nem fogyaszthatják, ezért kifejlesztették a...