Valóban cukornádból van a nádcukor?

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
megjelent:

Az egyre népszerűbb barnacukrokat és barna nádcukrokat vizsgálta legújabb terméktesztjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság többek között ellenőrizte a cukorkészítmények eredetét, nehézfém- és növényvédőszermaradék-tartalmát, valamint megvizsgálta azt is, hogy valóban több tápanyagot tartalmaznak-e, mint a közismert, cukorrépából készített fehér kristálycukrok.

A 25 ellenőrzött termékből 15 esetében kellett hatósági eljárást indítani jelölési hiányosságok miatt. A termékteszten 22 barna nádcukrot és 3 barnacukrot vizsgáltak meg a NÉBIH munkatársai. Ezek közül 20 termék főként külföldről behozott kristályos cukor, 5 pedig kockacukor volt.

A hatóság kockázatbecslés alapján ellenőrizte a termékek ólom, kadmium, higany, arzén és réz, azaz nehézfém szennyezőanyag tartalmát. A kilenc vizsgált nádcukorból négynél a kimutathatósági határ alatti, míg öt terméknél elenyésző mértékű értéket mértek a NÉBIH laboratóriumában. A növényvédőszer-maradékok vizsgálatát 307 különböző hatóanyagra végezték el a szakemberek, de egyetlen készítménynél sem találtak kifogásolható értéket. Az izotópos mérésekből kiderült, hogy valamennyi nádcukorként megjelölt termék valóban cukornádból készült.

A fehér cukor elsavasítja a szervezetet?
Igaz-e, hogy a fehér cukor, ami olyan töménységű, hogy a természetben nem is fordul elő teljesen elsavasítja a szervezetet?
Az orvos válaszol

Barna cukor vagy fehér kristálycukor?

Az is egyértelműen megállapítható, hogy a barnacukrok és barna nádcukrok nem tartalmaznak számottevően több ásványi anyagot, mint a közismert fehér kristálycukrok. A szacharóz, azaz cukortartalmuk pedig gyakorlatilag megegyezik.

A hatóság szakemberei kifogásolták azokat a termékeket, amelyek bár nem bio élelmiszerek, de a termék jelölésén a cégnévben mégis a „bio” felirat szerepel, és az olyan módon volt megjelenítve, hogy a cégnév a vásárló számára a termék ökológiai eredetét hangsúlyozza, holott az valójában nem biogazdálkodásból származik. A jelölési problémák miatt a NÉBIH a 25 vizsgált termékből 15-nél hatósági eljárást indított. Ennek során figyelmezteti a cukrok gyártóit, forgalmazóit a hibák kijavítására.

Szakértő és laikus kóstolók kedveltségi vizsgálaton tesztelték a cukrok küllemét, színét, ízét és illatát. A kockacukroknál szempont volt az oldódás és az is, hogy a cukor nem porlik, miközben kiveszik a dobozból. A teszteket nem csak száraz, hanem „limonádé halmazállapotban” is elvégezték.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán olvasható.

(Nébih)

Frissítve: 2016.10.06. 13:11, Megjelent: 2016.10.06. 13:11
Nem mesterséges intelligencia által készített tartalom. ✓
Címkék: Cukor téma, Nébih téma

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló