Rejtett cukrok nyomában

DRportal
megjelent:

A szárított gyümölcs, kínai étel vagy akár a paradicsomleves hallatán nem feltétlenül az édesség jut eszünkbe, pedig ezek az ételek sokkal több cukrot rejtegetnek, mint azt ránézésre gondolnánk.

A WHO ajánlása szerint a napi kalória bevitel csupán 5 százalékát ajánlatos cukorból fedezni. De mivel 2000 kalóriás étrendre vetítve az 5 százalékos határ kb. 26 gramm cukrot jelent, amit a mindennapi táplálkozás során nagyon könnyű túllépni, a 10 százalékos határérték jóval reálisabb.

Ám hiába igyekszünk betartani a cukorfogyasztásra vonatkozó ajánlást, ha sok olyan ételben is rengeteg a cukor, melyeket ránézésre nem tartunk veszélyes cukorforrásnak. Segítségül ezekből az úgynevezett „rejtett cukrot” tartalmazó ételekből válogattunk néhányat.

Mazsola

1 csészényi kb. 98 gr cukrot tartalmaz - Az aszalás eredményeként a szárított gyümölcs grammonként jóval több cukrot tartalmaz, mint a friss. Természetesen, a mazsolában lévő cukor zöme természetes, tehát nem ártalmas. Ám óvatosnak kell lennünk, mert az aszalás során a gyümölcs fanyarrá válhat, amit a gyártók cukor hozzáadásával próbálnak ellensúlyozni. Mivel az összetevők listáján nem különböztetik meg a hozzáadott és természetes cukrokat, a fogyasztók nem mindig tudják, hogy valójában mennyi cukrot fogyasztanak. A hozzáadott cukorral a gyártók olyannyira felturbózzák a cukortartalmat, hogy egy csészényi mazsolában több a cukor, mint egy adag cukorkával nyakon öntött fagylaltban.

Kínai ételek

1 adag narancsos csirke kb. 88 gr cukor - A narancsos, az édes-savanyú csirke és hasonló kínai ételek a jellegzetes ízüket adó szirupos szószok miatt valójában rengeteg cukrot tartalmaznak. Egy adag narancsos csirke a WHO ajánlás háromszorosát tartalmazza, tehát több cukor van benne, mint egy csokis shake-ben.

Káposztasaláta

1 csészényi káposztasaláta kb. 26gr cukor - A vendégcsalogató káposztasaláta ugyanannyi cukrot tartalmaz, mint egyes pékségek forró meleg fahéjas tekercse (26gr).

Olasz szószok

Fél csésze paradicsomos hagymás fokhagymás szósz kb. 10 gr cukor - Azt gondolhatnánk, hogy a savanykás ízű, alapvetően paradicsomból készült szósz a cukor szempontjából teljesen ártalmatlan, ami igaz is, ha a szószt otthon, hagyományos olasz recept szerint készítjük. A készen vásárolt bolti szószokban azonban rengeteg a cukor. Csupán egy kisebb adagban 4 édes kekszhez hasonló mennyiség van.

Paradicsomleves

Fél csésze kondenzált paradicsomleves kb. 10 gr cukor - Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy miért kerül cukor a paradicsomlevesbe. Nos, csupán azért, mert a gyártók hozzáadott cukorral kompenzálják a paradicsom savanyú ízét. No persze, az is kérdés, miért gondolják azt, hogy aki paradicsomlevest vásárol, nem szereti a paradicsom ízét, hanem inkább cukros levet kíván. Akárhogy is van, egy adag konzerv paradicsom levesben kb. ugyanannyi cukor van, mint 3 csésze forró csokiban.

Joghurt

Vaníliás joghurt 10 gr cukor - A joghurtban akad némi természetes cukor a laktózból, de az alacsony zsírtartalmú joghurtok ízét a figyelmes gyártók cukorral igyekeznek teltebbé tenni. (Nesze neked egészséges étkezés!) A reggeli gyümölcsjoghurtban annyi cukor lehet, mint ötharapásnyi csokis-cukros kekszben.

Fagyasztott pizza

Egy szelet fagyasztott sajtos pizza kb. 7 gr cukor - A pizzáknak hála a nyugati világ lakói egészen biztosan hozzájutnak a „napi betevő” cukormennyiséghez. És ne tévesszenek meg bennünket a fellengzősen „organikus” pizzának minősített termékek sem, melyek összetevői közt cukor helyett méz szerepel. A méz ugyanis szintén hozzáadott cukor. A sajtos pizza egy szeletében több cukor rejlik, mint egy graham kekszben.

Ketchup

Egy evőkanálnyi ketchup kb. 4 gr cukor - Természetesen 4 gramm nem hangzik soknak, de gondoljunk arra, hogy ez a 4 gramm csupán egy kis evőkanálnyi mennyiségben van. Mivel a gyártók valamilyen oknál fogva kényszert éreznek, hogy a paradicsom alapú szószokban cukorral fedjék el a paradicsom valódi ízét, a ketchup vagy akár a barbecue szósz igazi cukorbomba lehet. Egy fagylalttölcsérben gyakorlatilag kevesebb cukor van, mint ezekből a szószokból egy evőkanálnyiban.

(DRportal - Forrás: time.com)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.