Por- és kristálycukor a sebre? Nem mindegy, mikor és hogyan

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Tudta? A por- és kristálycukor kiválóan felhasználható sebkezelés céljára, különösen a szennyezett, fertőzött sebek kezelésére – olvasható a világhálón. Nem újkeletű ez a felhasználási mód, hazánkban is elterjedt, különösen a természetessége miatt, azonban sok a félrevezető információ, nem mindegy ugyanis milyen sebre tesszük – nyilatkozta a WEBBetegnek dr. Késmárky András gyermeksebész, mentőorvos.

Több feljegyzés is ismeretes a kristálycukorral kapcsolatban. Jelenleg is használják az állatgyógyászatban, sőt, speciális esetekben a humán sebkezelésben is találunk rá eseteket – mondja dr. Horváth-Sziklai Attila, gyógyszerész, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Hivatala vezetője.

Olvastam az egyik internetes fórumon, hogy egy gyermek fején keletkezett egy kis vérömleny, egy kis púp, amely egy ideig fel sem tűnt, míg pár hét leforgása alatt tenyérnyi területen egy jókora nyúzott nyitott seb keletkezett rajta. Ekkor kezdtek aggódni a szülők, akik orvosi felügyelet alatt kipróbálták a kristálycukros sebkezelést. Három hét után javulás mutatkozott, majd szépen bezáródott a seb.

Ez csak egy példa a sok közül, bár felhívja a figyelmet az általunk megkérdezett bőrgyógyász: az nem igaz, hogy bármilyen seb kezelésére használható a cukor, legyen az por vagy kristály.

Árt-e a sok cukor?

Nem alakul ki hyperglycemia, azaz magas vércukorszint, a cukor komplex molekulája nem tud a véráramban felszívódni.

Miért éppen a cukor?

Vannak olyan baktériumok, amelyek imádják a glükózt és a fruktózt, amelyek stimulálják azokat. Ezért sem ajánlott akut seb kezelésére a cukor.

Alkalmazható azonban krónikus sebek kezelésére, így például fertőzött műtéti sebekre és trauma okozta fertőzött sebekre (Staphylococcus, Streptococcus, Enterobacter, Clostridium perfringens, Corynebacterium), valamint diabétesz okozta sebekre, fekélyekre és a szöveti ödéma csökkentésére. Akár 1-2 éve fennálló fekélyek kezelésére is hatásosnak bizonyult már – tudtuk meg dr. Késmárky Andrástól, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának (DEKOM) elnökétől.

A kristálycukor sebekre történő alkalmazásának előnyei között találjuk a gyors antibakteriális, sebtisztító hatást, a gyulladás és ödéma csökkentő, valamint fájdalomcsökkentő hatást. Ezek mellett megfigyelhető a szövetképző hatása is, a cukor a seb felületén fehérjetartalmú védőréteget képez.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

A vércukorszint jelentősége
A vércukorszint jelentősége

Hogyan mérhető?

Vércukormérés
Vércukormérés

Fontos, hogy pontos legyen az otthoni mérés is.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.