Cukor téma

Valóban cukornádból van a nádcukor?

Nemzeti Élelmiszerlánc - biztonsági Hivatal (Nébih)
2016-10-06 13:11

Az egyre népszerűbb barnacukrokat és barna nádcukrokat vizsgálta legújabb terméktesztjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság többek között ellenőrizte a cukorkészítmények eredetét, nehézfém- és növényvédőszermaradék-tartalmát, valamint megvizsgálta azt is, hogy valóban több tápanyagot tartalmaznak-e, mint a közismert, cukorrépából készített fehér kristálycukrok.

Mi a különbség a cukrok és az édesítők között?

2016-09-13 09:54
Cukor,Édesítőszer,Fogyókúra

Bizonyos betegségek esetében fokozottan oda kell figyelni, hogy a vércukorszint ne ingadozzon nagyon (ne emelkedjen gyorsan, majd utána ne csökkenjen le hirtelen).

Az úgynevezett gyorsan felszívódó szénhidrátokat (kristálycukrot, barna cukrot, mézet, juharszirupot, nyírfacukrot stb.) érdemes elkerülni.

Az édes ízről azonban nem kell lemondani, hiszen ma már számos lehetőség kínálkozik a cukor kiváltására. Az úgynevezett intenzív édesítőszerek (például a stevia, az aszpartám, a szacharin vagy a szukralóz) nem emelik meg a vércukorszintünket, kalóriamentesek, viszont akár több százszor édesebbek lehetnek a hagyományos répacukornál (szacharóznál). Ennek köszönhetően annyira kis mennyiség szükséges belőlük, hogy az elfogyasztott élelmiszerek energiatartalmába gyakorlatilag bele sem számoljuk.

Közös jellemzőjük, hogy nem, vagy csak igen kis mértékben bomlanak le és szívódnak fel a szervezetben, a cukorral ellentétben a vércukorszintet nem emelik meg, ezért a szénhidrát anyagcsere zavaraival járó betegségek nem-gyógyszeres kezelésében, diétájában jelentős szerepet kapnak.

 

Vita a Nutelláról: veszélyes vagy sem?

kodpiszkalo.blog.hu
2016-03-11 11:25

Felröppentek a hírek, miszerint az egyik legnépszerűbb mogyorókrém szinte minden összetevője veszélyt rejteget, miközben nagyon sok gyermek és felnőtt eszi akár napi rendszerességgel is. A ködpiszkáló blog szakértői reagáltak a rémisztő hírre. Vajon mi az igazság?

Rejtett cukrok nyomában

DRportal
2016-01-17 12:51

A szárított gyümölcs, kínai étel vagy akár a paradicsomleves hallatán nem feltétlenül az édesség jut eszünkbe, pedig ezek az ételek sokkal több cukrot rejtegetnek, mint azt ránézésre gondolnánk.

Kevesebb sót és cukrot kapnak a bölcsisek

www.elso1000nap.hu
2014-06-06 17:12

A kisgyermekek vitamin-, ásványi anyag és tápanyag igénye eltér a felnőttekétől, különösen életük első 1000 napjában. Ezért rendkívül fontos az új közétkeztetési rendelet, amely már a bölcsődékben is szabályozza az adható élelmiszereket annak érdekében, hogy a gyermekek megfelelő minőségben és mennyiségben jussanak hozzá a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokhoz.

Cukorfogyasztási felmérés

2013-09-13 09:00
Cukorfogyasztás

Ön mennyi cukrot fogyaszt? Figyel arra, hogy a cukorfogyasztás mértékletes maradjon? Szánjon pár percet a kérdőív kitöltésére, és többet megtudhat cukorfogyasztási szokásairól.

A gyümölcsjoghurtokban esetenként túl sok a cukor egy felmérés szerint

MTI
2013-08-15 17:12

A gyümölcsjoghurtok inkább számítanak cukros édességnek, mint egészséges finomságnak a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) felmérése szerint, az általuk vizsgált 16 gyümölcsjoghurtból mindössze kettő tartalmaz teljes értékű gyümölcsöt a hozzáadott cukornál nagyobb arányban.

Por- és kristálycukor a sebre? Nem mindegy, mikor és hogyan!

WEBBeteg - T.A.,újságíró
2013-07-23 09:41

Tudta? A por- és kristálycukor kiválóan felhasználható sebkezelés céljára, különösen a szennyezett, fertőzött sebek kezelésére – olvasható a világhálón. Nem újkeletű ez a felhasználási mód, hazánkban is elterjedt, különösen a természetessége miatt, azonban sok a félrevezető információ, nem mindegy ugyanis milyen sebre tesszük – nyilatkozta a WEBBetegnek dr. Késmárky András gyermeksebész, mentőorvos.

Édesítésre alkalmas anyagok

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
2013-05-21 17:12

Ételeink édesítésére különböző édesítőszereket használhatunk. Az e célból leggyakrabban alkalmazott répacukor vagy más néven kristálycukrot azonban a cukorbetegek nem fogyaszthatják, ezért kifejlesztették a vércukorszintet mérsékelten növelő (nutritív) vagy energiamentes (nem-nutritív) édesítőszereket.