Téma: Élelmiszer
Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk megérteni
                        
                            WEBBeteg - 2025.06.10. 13:51                        
                    
                 
                    
                                Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? Na és a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Mik a tartósítószerek? Segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható...                            
                            
                        Milyen ételeket lehet fagyasztani és meddig?
                        
                            WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.05.13. 05:03                        
                    
                 
                            
                                A fagyasztás mára teljesen a mindennapjaink részévé vált, és az egyik leghatékonyabb módja az ételek tartósításának. Időt, pénzt és ételt spórolhatunk vele, de nem mindegy, hogy hogyan és...                            
                            
                        Biztonságosak-e az ételszínezékek?
                        
                            WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.26. 13:23                        
                    
                 
                            
                                Jól ismert dolog, hogy az ételeket megpróbálják színesebbé tenni, hiszen így könnyebben eladhatók. Azonban vevőként vásárláskor megnézzük-e, hogy mitől is van ilyen szép színe az...                            
                            
                        Az adalékanyagok szabályozása
                        
                            WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.09. 05:03                        
                    
                
                                Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket az élelmiszeripar az ételek minőségének javítása, az eltarthatóság növelése, az íz fokozása vagy a megjelenés optimalizálása érdekében...                            
                            
        
        
        Tények és tévhitek az adalékanyagokról
                        
                            WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.02.24. 12:07                        
                    
                
                                Az adalékanyagok szót meghallva általában egészségre káros, mesterséges vegyületek jutnak eszünkbe, amelyeket azért adnak az élelmiszerekhez, hogy általuk befolyásolják, javítsák a termék...                            
                            
        
        
        Ételfóbia - Mi váltja ki és kezelhető-e?
                        
                            WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2025.01.23. 04:03                        
                    
                 
                            
                                Napjainkban már fordulhatunk gasztropszichológusokhoz, akik evészavarral küszködő páciensekkel foglalkoznak. Ilyen evészavar az ételfóbia, mely fóbiás, beteges rettegés egy meghatározott...                            
                            
                        Amikor ételek okozzák a fejfájást
                        
                            Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus - 2024.11.29. 09:30                        
                    
                
                                Gyakori jelenség, hogy a fejfájás egyes étkezések után jelentkezik. Bár sokszor nehéz felfigyelni az összefüggésre, valóban létezik az összefüggés az elfogyasztott étel és a fejfájás...                            
                            
        
        
        Miért veszélyes, ha légy száll az ételre?
                        
                            WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.07.11. 04:03                        
                    
                 
                            
                                Mi bajunk lehet belőle, ha olyan ételt fogyasztunk, amire előzőleg rászállt egy légy? Sokan úgy gondolják, hogy semmi, de vajon tényleg így van? Lássuk a tényeket!                            
                            
                        Mi bajunk lehet, ha penészes élelmiszert ettünk?
                        
                            WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.04.20. 12:03                        
                    
                 
                            
                                A penészgombák nem mindig képeznek látványos bevonatot az élelmiszereken, így nem is olyan nehéz véletlenül olyasmit fogyasztani, amin megtelepedtek. Felmerülhet a kérdés, mennyire...                            
                            
                        Miért jó most közösségi gazdaságból vásárolni?
                        
                            Tudatos Vásárlók Egyesülete - 2022.10.03. 07:58                        
                    
                
                                Az élelmiszerek ára emelkedik, a nagy ellátási láncok bizonytalan forrást jelentenek, az áremelkedés miatt a friss, egészséges, helyi élelmiszer luxusnak látszik.                            
                            
        
        
        Többet ésszel, mint penésszel - Mit tegyünk a penészes élelmiszerrel?
                        
                            Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022.07.15. 17:03                        
                    
                
                                Az emberek egy része az élelmiszerekben esetlegesen előforduló kórokozóktól, vegyi anyagoktól (növényvédőszer-, állatgyógyszer-maradékok, adalékanyagok) tart, míg mások az új...                            
                            
        
        
        Tápérték, biológiai érték és élvezeti érték
                        
                            WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.04.13. 18:33                        
                    
                 
                            
                                Szervezetünk a működéséhez, növekedéséhez és megújulásához szükséges energiát az élelmiszerekben lévő tápanyagokból nyeri.                            
                            
                        Hívószavak az élelmiszercímkéken - Amikre valóban érdemes odafigyelni
                        
                            WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.03.26. 07:33                        
                    
                
                                Az élelmiszercímkék fontos információval szolgálnak a vásárlók számára a megvenni kívánt termékről, és segítenek egészségesebben táplálkozni, ezért nem árt azokat még a boltban átolvasni....                            
                            
        
        
        Mivel kínáld a menekülteket?
                        
                            Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022.03.24. 14:26                        
                    
                
                                A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összeállított egy rövid listát, amit érdemes figyelembe venni, amikor étellel, itallal kínáljuk az Ukrajnából érkező menekülteket. A rendkívüli...                            
                            
        
        
        Tények és tévhitek a szénhidrátokról
                        
                            WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2021.07.06. 05:05                        
                    
                
                                Számtalan olyan diétáról olvashatunk manapság, amelyben kisebb-nagyobb mértékben száműznünk kell étrendünkből a szénhidrátokat. Mindezt azért, mert az emberek fő gonoszként a szénhidrátokat...                            
                            
        
        
        Étel okozta megbetegedések
                        
                            WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2020.07.12. 15:06                        
                    
                
                                Minden évben 23 milliónál is több európai betegszik meg a kétes, bizonytalan eredetű, egészségre ártalmas (nem feltétlenül a megromlott) élelmiszerek fogyasztása miatt - ez azonban csak a...                            
                            
        
        
        Új koronavírus: Megfertőződhetünk-e az élelmiszereken keresztül?
                        
                            WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2020.04.18. 13:35                        
                    
                
                                Importált vagy akár hazai termékek fogyasztásával megfertőződhetünk-e? Ételeken, élelmiszereken keresztül fertőzhet-e a SARS-CoV-2 vírus?                            
                            
        
        
        Hizlaló gyümölcslevek, alattomos grapefruit - Meglepő tények
                        
                            DRportal - 2017.11.08. 18:56                        
                    
                
                                Mindannyian szeretnénk egészségesen étkezni, ám ennek érdekében rengeteg dologra kell odafigyelnünk: milyen tartósítószerekkel, színezékekkel készült az élelmiszer, na és persze mekkora...                            
                            
        
        
        Feldolgozott ételek pro és kontra
                        
                            DRportal - 2017.11.03. 16:04                        
                    
                
                                Feldolgozott ételekként emlegetjük azokat, amelyek fizikai és kémiai eljárásokon esnek át, így végeredményben más jellegű ételt kapunk, mint amilyen az alapanyag volt. Tehát lehet...                            
                            
        
        
        Mi van az élelmiszercímkén? E-számok, adalékanyagok, tápérték...
                        
                            Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2017.10.12. 05:21                        
                    
                
                                Mennyiség, származási ország, tápérték, adalékanyagok, E-számok - folytathatnánk a sort. Milyen információkkal kell ellátni az élelmiszerek címkéjét? Mit jelentenek a rövidítések? Kell-e...                            
                            
        
        
        Fagyasztott vagy friss: melyiket válasszam?
                        
                            WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2017.07.13. 02:51                        
                    
                
                                Mindannyiunknak jól esik egy frissítő gyümölcs- vagy zöldségturmix, saláta vagy leves. A megannyi finom ételt a legjobb, ha frissen készítjük el, ám gondolni kell a hidegebb napokra is...                            
                            
        
        
        Light termékek, E-számok, segítünk eligazodni!
                        
                            Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2015.04.22. 11:39                        
                    
                
                                
	Még a gyakorlott háziasszonyoknak is nehéz úgy válogatni termékeket az élelmiszer vásárlás során, hogy azok...                            
                            
        
        
        Életbe lépett a kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelv
                        
                            MTI - 2014.04.02. 16:25                        
                    
                
                                A múlt hónap végén életbe lépett a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve, amely meghatározza, hogy mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek - közölte a...                            
                            
        
        
        Egészségesek-e a vegyszerekkel kezelt gyümölcsök? Tartósítás és kényszerérlelés
                        
                            WEBBeteg - Ötvenentúl.hu - 2011.02.09. 17:12                        
                    
                
                                A globális gyümölcsöskert a fogyasztók paradicsoma, a jelenség ugyanakkor komoly aggodalmakra is okot adhat. Vajon milyen eljárásokra van szükség, hogy a világ túlsó végéről utaztatott...                            
                            
        
        
        Már egy óra alatt kimutatható lesz az E. coli baktérium
                        
                            MTI - 2010.08.31. 12:02                        
                    
                
                                Az eddigi 48 óra helyett egy óra alatt kimutatja az E. coli baktérium jelenlétét az új, infravörös spektroszkópiát alkalmazó módszer, amelyet amerikai élelmiszerkutatók dolgoztak ki.