Hizlaló gyümölcslevek, alattomos grapefruit - Meglepő tények

Szerző: drportal.hu

Mindannyian szeretnénk egészségesen étkezni, ám ennek érdekében rengeteg dologra kell odafigyelnünk: milyen tartósítószerekkel, színezékekkel készült az élelmiszer, na és persze mekkora kalóriatartalommal bír. Azonban ha mindezeket szem előtt tartjuk, akkor is akadhat olyan információ, amivel olykor még a leginkább egészségtudatos vásárlók sincsenek tisztában.

Vaj vagy margarin?

Nagyon sok ember hallani sem akar a vajról, és a hőn áhított karcsúság érdekében a margarin mellett dönt, holott a diétás margarinok kivételével mindkettő közel azonos mértékű kalóriát tartalmaz. A különbség valójában inkább az, hogy míg a vaj tele van telített zsírsavakkal, a margarinban többnyire telítetlen zsírsavakat találunk.

Alattomos grapefruitok

A grapefruit leve olyan kemikáliákat tartalmaz, amelyek bizonyos gyógyszerekkel reakcióba lépve veszélyes mellékhatásokat okozhatnak vagy esetleg semlegesíthetik a gyógyszer hatását. Ezért, ha valaki gyógyszerszedés mellett grapefruitot fogyaszt, mindenképpen tájékoztassa orvosát.

Vigyázat mogyoróveszély!

Az egyik legveszélyesebb allergén a mogyoró, ami nagyon súlyos allergiás reakciókat válthat ki, sőt még halált is okozhat. Ezért a mogyoróallergiásoknak alaposan át kell tanulmányozniuk a címkéket, és komolyan kell venniük a „termék nyomokban mogyorót tartalmazhat” figyelmeztetést, még akkor is, ha a csoki vagy cukorka nyilvánvalóan nem mogyorós. Ha a gyártó mogyorót is használ egyéb termékeihez, a gyártási folyamat során a termék mogyoróval „szennyeződhet”, azonban szerencsére ezt a gyártók mindig feltüntetik a csomagolásokon.

Alacsony zsírtartalom

Bármilyen meglepő, az alacsony zsírtartalmú étel is hízlal. Alapvető félreértés ugyanis, miszerint az alacsony zsírtartalom egyben alacsony kalóriatartalmat is takar, ezért az alacsony zsírtartalommal csábítgató termékeknél mindig vessünk egy pillantást az összkalória értékére. Mindamellett az is érdekes, hogy a karcsúságot ígérő termékek zsírtartalma sokszor alig kevesebb, mint a normál változatoké.

Biztonságos hűtött ételek

A hűtött ételek sem mindig biztonságosak. A lényeg a hűtés folyamatossága és az ételek egymástól elszigetelt, higiénikus tárolása. Például, ha a hentestől hozott darált húst a bájos kis malacos mintájú papírba csomagolva lazán bedobjuk a hűtőbe, ne csodálkozzunk, ha a gusztusos húslé, és vele együtt esetleg az E. coli, szépen rácsorog a hűtőben lévő többi élelmiszerre.

Hízlaló gyümölcslevek

Mivel a gyümölcsök cukortartalma igen magas, el lehet képzelni, hogy a koncentrált gyümölcslevek mekkora cukortartalommal bírnak. Ezért, ha átszámoljuk a fogyasztással járó kalóriabevitelt, a harmadik pohár, egyébként nagyon egészséges és finom, gyümölcslé után már valószínűleg a víz mellett fogunk dönteni.

Vámpírok veszélyben

Az alig, illetve félig átsütött steakek rajongóit el kell keserítenünk, mivel a helyzet az, hogy csak a teljesen átsütött hús nevezethető egészségügyi szempontból biztonságosnak. A rózsaszín levet eresztő hússzelet, közepén rózsaszín sávval még nem kapott olyan mértékű hőkezelést, ami biztosan elpusztítja az E.coli baktériumokat. Bár az igazi húsimádók szerint ez nem más, mint a steak megcsúfolása, a húst egészen addig kell sütni, amíg a rózsaszín sáv el nem tűnik. További elszomorító tény, hogy a tatárbeefsteak sem éppen életbiztosítás, ráadásul mivel az E. coli általában a hús felületén tanyázik, a darált hús egészében egyenletesen eloszlik, és garantáltan mindenhová szépen jut belőle.

Reggelivel vagy anélkül?

Nagyon sok fogyókúrázó tévesen azt hiszi, hogy a reggeli elmismásolásával kalóriákat spórol. Ám valójában az történik, hogy a szervezet a nap hátralévő részét tekintve, kalóriahiányra számítva a később magunkhoz vett energiát gőzerővel hasznosítja, ráadásul minél később eszünk, annál kevesebb időnk lesz azt ledolgozni. Egy könnyű reggeli tehát bölcsebb döntés, mint a reggeli teljes elhagyása.

(DRportal)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Adójóváírás betegség miatt -...

A személyi kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek köre 2019. január 1-jén bővült utoljára....

Mi lesz velünk a járvány után? A...

Végre kinyitott az ország, és bár még fertőtlenítővel, néha maszkban, de végre újra „szabadok lehetünk”. Régóta vártunk erre. De vajon...

Pollenhelyzet: a platán...

Az enyhe időjárásnak köszönhetően az idei pollenszezon már március végén elkezdődött. Mire számíthatnak a napokban az allergiás betegek?

Országszerte fokozódik a...

A hónap végéig várhatóan az ország egész területén elindul a nyír pollenszórása - pollenje egyelőre a nyugati és a középső országrészen...

Tévhitek az allergiáról

Hazánkban jelenleg a lakosság több, mint 25 százaléka küzd különböző szintű allergiával. A tünetek kezeléséről számos hiedelem kering a...

Örökletes betegség az allergia?

Rövid összefoglaló arról, hogyan készülhetnek fel a leendő szülők a feltételezetten allergiás hajlamú baba születésére, mit tehetnek azért...

Allergiás asztmát okozhatnak a...

Az allergiás asztma az asztmás betegségek leggyakoribb típusa. Az asztmás gyermekek közel 90 százalékánál, a felnőttek 65 százalékánál...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.