Őszintén az ételszínezékekről

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Jól ismert dolog, hogy az ételeket megpróbálják színesebbé tenni, hiszen így könnyebben eladhatóak. Azonban vásárláskor megnézzük-e, hogy mitől is van ilyen szép színe az élelmiszernek? Megvásárolnánk-e, ha színtelen vagy nem olyan szép élénk színű lenne?

A forgalomba hozatal előtt, toxikológiai vizsgálatok után engedélyezik, ezen színező és tartósító anyagokat. Azonban egymásra gyakorolt hatásukról, és hosszú távú alkalmazás során jelentkező káros hatásukról, szinte alig áll rendelkezésre információ. Ezért javasolja egyre több fogyasztóvédelmi szervezet ezen anyagok elhagyását és kiváltását.

Melyek a gyanúba keveredett adalékok?

Az E102, E104, E110, E122, E124, E129 színezőanyagok és a nátrium-benzoát (E211). Ha megnézzük a boltok polcain található élelmiszereket, szinte mindegyikben megtaláljuk valamelyik adalékot. Üdítőitalok, szörpök, cukorkák, jégkrémek, chipsek jól ismert összetevőiről van szó.

Több szakmai és civil szervezet kérte az élelmiszeripar résztvevőit, hogy váltsák ki ezen ételszínezékeket és tartósítószert. Az ellenőrző szerveztek nem igazán akarnak állást foglalni, hiszen kényes kérdésről van szó.

Mit tudunk tenni?

Próbáljuk megkeresni azon élelmiszereket, amelyek a legkevesebbet tartalmaznak a fent említett szerekből. A lehető legkevesebbet fogyasszunk belőlük. Különösen igaz ez a gyermekeknél! Angol kutatók tanulmánya, az engedélyezett mennyiséget (!) fogyasztó gyermekeknél, a figyelemzavar és a hiperaktivitás gyakoribb előfordulását igazolta.

Ez csupán egy adat azon kevés kutatási eredményből, melyet nyilvánosságra hoztak. Számos egyéb kérdés merül még fel a hosszú távú káros következményekkel kapcsolatban, különös tekintettel a szerek daganatkeltő hatására. A káros mellékhatás kiküszöbölése nem könnyű feladat, tudatos vásárlással talán csökkenthető a bevitt mesterséges anyagok mennyisége, de teljesen el nem kerülhető.

A házilag, természetes úton készített ételek, italok esetében, nem kell a fenti problémával szembesülni, ez lehet az egyetlen alkalmazható megoldás az egészség védelme érdekében.

E-számok keresője Élelmiszer-adalékanyagok adatbázisa a WEBBetegen

Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Szívritmuszavarok Szívritmuszavarok

Melyek a legjellemzőbb tünetek? Mikor forduljon orvoshoz?

Érszűkület Érszűkület

Melyek a figyelmeztető jelei? Mi okozhatja a kialakulását?

Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról II.

A saját és családunk egészségének megőrzése érdekében fontos a tudatos vásárlás. Az összetevőket kötelező a csomagolásokon feltüntetni, ezt...

Feldolgozott ételek pro és kontra

Feldolgozott ételekként emlegetjük azokat, amelyek fizikai és kémiai eljárásokon esnek át, így végeredményben más jellegű ételt kapunk, mint...

Mi van az élelmiszercímkén? E-számok, adalékanyagok, tápérték...

Mennyiség, származási ország, tápérték, adalékanyagok, E-számok - folytathatnánk a sort. Milyen információkkal kell ellátni az élelmiszerek...

Nitritek és nitrátok a hús- és egyéb készítményekben

Megfelelőek a hús- és egyéb élelmiszerkészítményekben adalékanyagként használt nitritek és nitrátok jelenlegi egészségügyi határértékei...

A gyermekkori bőrkiütés gyakori okai: vegyi anyagok a környezetünkben

Antibakteriális szappanok, testápoló krémek, eldobható törlőkendők, mosó- és öblítőszer maradványok. A lista még hosszan folytatható lenne...

Allergiát okozó ételadalékok

A modern élelmiszeripar egyik sajátossága a különböző adalékanyagok egyre növekvő mértékben történő alkalmazása. Az ételadalékok...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.