• Élelmiszer allergia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Két éves koromban tojás érzékenységet mutattak ki nálam, de a háziorvosom nem foglalkozott ezzel, így fogyasztottam tojást, nagyon sokáig nem volt probléma az élelmiszerekkel. Viszont miután egyre idősebb lettem egyre több bajom volt vele, először csak néhány élelmiszerre voltam allergiás, utána már szinte mindenre (itt a mindent úgy kell érteni, hogy ha azokat sorolnám fel amiktől nincsen allergiás reakcióm, hamarabb érnénk a végére) néhány élelmiszer amire allergiás vagyok: MINDEN tengeri vagy vízi eredetű hal, rák stb. Marhahús, bárányhús. MINDEN hüvelyes zöldségre kivétel nélkül. Tojásra, burgonyafélékre ésatöbbi. Az adott élelmiszert amire allergiás vagyok a következő reakciók mennek végbe. Először az ajkam dagad be, majd a nyelvem, utána a nyelőcsövem (itt megjegyezném, hogy nem egyszer történt meg, hogy evés közben megdagadt a torkom az éppen nyelőcsőben lévő étel pedig beszorult oda), utána a gyomromban érzek nagyon fájó, szúró érzéseket. Illetve ezek viszonylag gyorsan 1-3 óra alatt elmúlnak, utána pedig általában egy hasmenéssel zárul a történet. Jártam már orvosoknál, allergia teszten mindenhol csak a vállhuzogatást kaptam és csak az eszetlen gyógyszer felírásokat, apropó gyógyszer.. A daedalon nevezetű hányás elleni gyógyszerre vagyok (tudtommal) egyedül allergiás. Ha esetleg ezekre a tünetekre bármi elképzelés vagy valami megoldás lenne vagy bármilyen segítség, hogy miképpen lehetnék "normális", ezt megköszönném!

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a ételallergia témában

        Kedves Kérdező! Jó lenne tudni az allergia vizsgálatok típusát, és eredményét ( Prick teszt, Specifikus IgE) , hiszen a panaszokat a valódi ételallergián kívül okozhatja keresztallergia ( pollenallergiások között elég gyakori jelenség). Egyéb gyomor-bélrendszeri betegség, ételintolerancia, góc is lehet a háttérben.A pontos okok felderítése komplex feladat. Allergológián kívül, gastroenterológiai kivizsgálást javaslok. Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2017. december 12., 23:29; Megválaszolva: 2017. december 13., 21:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: