Intim probléma: szex és bélgáz

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Találkozott egy nagyszerű férfival, már több mint egy hónapja együtt járnak, és túl van élete legjobb randiján. Pontosan tudja, hogy az este következő lépése az első együtt töltött éjszaka lesz, ám van egy óriási gondja - a vacsora a gyomrában. Felmerül a kérdés, hogyan kezelje az intim együttlétet, ha puffad és túl sok bélgázt termel.

A visszatartás nem működik, hiszen hasfájást okoz, és úgyis kijön – talán épp akkor, mikor a legkevésbé számít rá. Mondja el inkább partnerének hogy az étel amit elfogyasztott, nincs jóban a gyomrával, és nem érzi úgy, hogy így elég jó társaság lenne. Mondja el, hogy azt szeretné, ha az alkalom különleges lenne, de ez az este így kínos lenne, és kellemetlenül érezné magát. Ha partnere elég figyelmes, meg fogja érteni.

Hogyan enyhítheti a kellemetlen tüneteket?

  • A vacsorát zárja egy sétával. A testmozgás segít megszabadulni a gáz egy részétől.
  • Igyon egy kis borsmenta teát! Ez ugyan nem akadályozza meg a gázképződést, ám némileg elfedi annak szagát.
  • Figyeljen oda arra, mit eszik a randi napján, és mit rendel vacsorára. Kerülje azokat az ételeket, melyekről tudja hogy gondot okozhatnak.

Melyek a szükséges vizsgálatok rendszeres haspuffadás esetén?

A szubjektív kellemetlenségeken túl, a haspuffadás egy olyan tünet, amely betegségre is utalhat. A hasi puffadás az egyik leggyakoribb tünet. Kivizsgálásának menet függ a mellette megjelenő egyéb tünetektől és az életkortól. A puffadás kezelésének legfontosabb lépése a lehetséges ok kiderítése.

Első lépés a fizikális vizsgálat. Ennek része a has felszínes és mely betapintása. Ellenőrizhető a máj nagysága, a belek fokozott gáztartalma. A bélmozgások meghallgatása sztetoszkóppal. Gyanús eltérések esetén, a következő lépés a hasi ultrahang. Ekkor hasra helyezett vizsgálófejjel áttekintik a hasüreget.

A rutin belgyógyászati és sebészeti vizsgálat része az ujjal történő végbélvizsgálat, hiszen ujjal elérhető magasságig áttapintható a végbél és a végbél záró izom működése is ellenőrizhető. A vizsgálatot a gázos belek nehezítik, ezért érdemes a vizsgálat előtt diétázni.

Amennyiben a vastagbélben található okra van gyanú, a legtöbb információt a vastagbéltükrözés szolgáltatja. Ekkor lehetőség van az eszközön keresztül szövettani mintavételre is, ami fontos előny a képalkotó vizsgálatokhoz képest (hasi, kontrasztanyagos CT). Számos betegség gyanúja esetén, nem nélkülözhető ez a típusú eszközös vizsgálat, ami végezhető bódításban, altatásban, de ezekben az esetekben ambulánsan, csak a megfelelő feltételek megléte mellett végezhető.

Hasonlóan informatív vizsgálat a gyomor-bélrendszer felső szakaszáról, a nyelőcső- és gyomortükrözés. Ekkor a nyelőcső, gyomor és a duodenum (vékonybél kezdeti szakasza) teljes áttekintése történik meg. A látható nyálkahártya eltérések mellett, szövettani vizsgálatra, és mintavételre ven lehetőség ebben az esetben is.

A végbél felől kontraszanyagos feltöltés az irigoszkópia. Ez a vizsgálat a bélfal eltéréseit és rugalmasságát segít megítélni. A vastagbél tükrözés elterjedésével veszített jelentőségéből, de még manapság is alkalmazzák.

A kontrasztanyagos gyomor-bél passage vizsgálat során, a hígított kontrasztanyagot kell meginni, majd ezt követően nézik a haladását a gyomor-bél rendszerben. Az esetlege megváltozott bélperisztaltika, szűkületek, tágulatok kimutatására alkalmas, különösen a vékonybél betegség gyanúja esetén.

A képalkotó vizsgálatok következő lépcsője a computer tomographia (CT). A hasi ultrahang által pontosan nem vizsgálható, illetve az ezen látott eltérések pontosítása miatt végzik a legtöbb vizsgálatot. Ez a vizsgálat vénás kontrasztanyag beadásával jár, és pár perces mozdulatlanságot kíván. Lényeges, hogy a vizsgálat előtt néhány gyógyszer (gyakori cukorbetegség elleni készítmények) nem vehetők be.

A laborvizsgálatok a máj és hasnyálmirigy működéséről szolgáltatnak információt. Ezen szervek vizsgálatának fontos része, hiszen pontosítják a feltételezett okokat.

Lényeges még a székletben lévő vér kimutatása. Ez a vastagbél eredetű eltéréseknél pozitív, gyakran a daganatos megbetegedés első jele a puffadás mellett.

Gyakran a hasi puffadás, panaszok hátterében húgyúti fertőzés áll. Amennyiben vizeléssel kapcsolatos tünet is van (gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, véres vizelet) vizeletvizsgálatra is sor kerülhet.

A bélgáz
A bélgáz fő alkotóeleme 5 szagtalan gáz: nitrogén, hidrogén, szén-dioxid, metán és oxigén. A jellegzetes szagot a skatole, indol és kén-tartalmú vegyületeket tartalmazó gázok adják. A bélgáz gyúlékony jellegét a hidrogén és a metán adja. A bélgáz kellemetlen szagát azok a kéntartalmú vegyületek okozzák, melyet bizonyos, nem mindenkiben megtalálható baktériumok termelnek.
Haspuffadás - A bélgáz összetétele és a megelőzés lehetőségei

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Haspuffadás, bélgázok: mik lehetnek a kiváltó okok?

Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus; Dr. Boros Miklós, sebész
Haspuffadás
A hasi fájdalmat és a székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, ezt követi a fokozott böfögés és a teltségérzés. Alapvetően emésztési zavarból fakadó problémáról van szó, melynek hátterében számos kiváltó tényező állhat, továbbá életmódtól, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.