Túlzott bélgáztermelés
Kedves Asszonyom! Köszönöm az igen részletes válaszát, és a hasznos tanácsait, amelyet a június 10-i levelemre adott túlzott bélgáztermelés témában. Ennek alapján időközben az alábbiakat próbáltam visszaépíteni az étrendembe: - durum búzából készült olasz tészta paradicsomos szafttal (hetente egyszer) - kovászos búzakenyér (3-4 naponta egy szelet) - itthon sütött minőségi pizza egy-két hetente (egyelőre mozzarella nélkül) - héjazott édes almaszeletek főzve - napi 5-8 szem mandula (az eddigi 2-3 szem helyett) - heti egy-két alkalommal cca. 0,3 -0,5 dl száraz vörösbor sok vízzel hígítva (kizárólag étkezéshez) - heti 4-5 alkalommal cca. 0,3-0,5 dl száraz fehérbor sok vízzel hígítva (kizárólag étkezéshez) - levesben főtt krumpli két-háromnaponta A fentiek érdemben nem rontották a helyzetet, azaz nem volt túlzott bélgáztermelés, és max. napi két széklet (megfelelő állagú). Kérdéseim: 1/ Mandulából akár ehetnék 10-15 szemet is naponta, míg főzött almából napi két-három darabot? Lehet az almakompót savanykás almából is? 2/ Probiotikus ételekből keveset mit jelent? (pl. két-három naponta egy görög jellegű joghurt; a kovászos uborka minek számít?) 3/ Akár naponta is ehetek 2 lágy tojást? Milyen mértékben növelhetem a napi húsevést (csirke és sertés, ill. minőségi bio jellegű marhaszalámi)? A húsevés (főként a natúr hús, de a paprikás, vagy grillezett csirke is) ugyanis egyértelműen karban tartja nálam a széklet állagát, és a napi széklet, mennyiségét korlátozza. Hetente min. egyszer fogyasztunk olaj nélkül, sütőben sült vagy grillezett halat (aranydurbincs, lazac, vagy pisztráng). 4/ Zabételt milyen napszakban és milyen formában javasolt ennem? (pl. zabkása vagy ..?) 5/, Hogyan vigyek be úgy rostokat, hogy a székletem állaga ne romoljon és a gyakorisága ne emelkedjen? 6/Genetikailag „karcsú” (idősebb koromra szikár) alkat vagyok, de az étvágyam mindig is meglehetősen jó volt. Miből ehetnék annyit, hogy ne legyek éhségérzetem, de a székletek száma ne növekedjék? (pl. mandula, alma, sárgarépapüré, több hús, hal és rizs, ill. egyéb) Köszönettel, és jó egészséget kívánok.
Irinyi-Barta Tünde válasza Bélgázok témában
Kedves Kérdező! Elnézést a késői válaszért, sajnos technikai malőr történt a válasz beküldése során. Köszönöm, hogy megosztotta részletes tapasztalatait és örömmel látom, hogy az étrend módosítasi nem váltottak ki panaszokat. A kérdéseire a válaszom: 1. Mandula: igen, akár napi 10-15 szem is fogyasztható, ha nem okoz panaszt. Javasolt áztatva enni, mert így jobban emészthető és kevésbé puffaszt. Főtt almából napi 2-3 db sem jelent gondot. Érdemes lehet a héját eltávolítani, és savanykás fajtát választani, mert annak kevesebb a fruktóz-tartalma. 2. Probiotikus ételekből keveset: heti 2-3 alkalommal javasolt egy kis pohár görög joghurt vagy kefir. A kovászos uborka kiváló probiotikus hatású erjesztett zöldség (nem az ecetes savanyúság!), heti 1-2 alkalommal 2-3 evőkanálnyi, mennyiség elegendő. 3. Tojásből naponta 1-2 db lágy tojás teljesen rendben van, ha nem okoz panaszt. Húsfogyasztás mértékletesen, de naponta lehet fogyasztani natúran vagy grillezve, párolva csirkét, pulykát. Sovány sertéshúst ritkábban, hetente 1-2 alkalommal. A marhaszalámi, ha valóban jó minőségű, heti néhány szelet fogyasztható, de ne ez legyen a fő fehérjeforrás. Heti 1-2 alkalommal a hal is fogyasztható, ahogyan eddig is elkészítették. 4. Zabot a legideálisabb reggelire vagy vacsorára, amikor az emésztőrendszer nyugalomban van. Készíthet zabkását vízzel, növényi itallal vagy laktózmentes tejjel. Sós változatába lehet tenni párolt zöldséget, kevés főtt tojást is akár. A kásás állag jobban emészthető, mint a nyers zab vagy a müzli. 5. A rostbevitelnél törekedjen a fokozatosságra. A főtt párolt zöldségek (pl. sárgarépa, sütőtök, cukkini) oldható rostokat tartalmaznak, ezek székletformáló hatásúak. Kerülendőek lehetnek a nyers, durva rostok (pl. nyers káposzta, hagyma, karfiol). 6. Ahhoz, hogy csökkenjen az éhségérzet, de ne növekedjen a széklet, mennyisége, az alábbi ételek jól emészthetők, táplálóak, de nem fokozzák a bélmozgást túlzottan: főtt rizs, köles, burgonya, párolt zöldségek, mandula, dió mértékkel, avokádó, banán, kis mennyiségben kókuszreszelék. Jól halad az étrendben, érdemes apró lépésekben finomítani, fokozatosan, kerülve a hirtelen változtatásokat. Üdvözlettel jó egészséget kívánok: Irinyi-Barta Tünde