Bélgáztermelés és gyakori széklet
A bélgáz kialakulásának okai és a megelőzés lehetőségei szerző: Cs. K. fordító - WEBBeteg lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos Tisztelt Doktor úr! Olvastam néhány orvosi tájékoztatót a web beteg honlapon túlzott bélgáz termelésről, és az IBS-ről. Budapesten élek, és a 75. életévemhez közelítek. Olyan gondjaim vannak, hogy naponta 3-5 székletürítésem van, de nem hasmenéses, és nem is túlzottan puha széklettel. Ehhez társul egy túlzott bélgáz termelés. Ugyanakkor semmilyen hasi vagy gyomorfájdalom vagy görcs nem érzékelhető. 2010-ben IBS-t állapított meg nálam egy gasztronterológus kollégája, amit munkahelyi stressz okozhatott, mert, amint nyugdíjba mentem heteken belül elmúlt. Lehetséges, hogy most is ez áll fenn annak ellenére, hogy nem érzem magam stresszes helyzetben? Bár a feleségem szerint időnként feszült vagyok, ha váratlan dolgot kell megoldanom. Akkor 3-4 hónapig 4-5 féle ételt (rizs, ékcsokoládé, natúr húsok és halak) ettem, hogy valamennyire kordában tartsam a sok székletet. Egy 2021,dec. 5-én frissített cikkben (A bélgáz kialakulásának okai és a megelőzés lehetőségei c.) leírtak alapján néhány napja igyekszem kiiktatni az ott nem javasolt, azaz erősen bélgáztermelő ételeket. Ezen felül olvastam a FODMAP étrendről, amit érdekesnek tartok. Önnek mi erről a meglátása? Kérdezném, hogy 1/ a túlzott bélgáz termelés okozhatja a gyakoribb székletet? Tájékoztatom, hogy kb. egy hete egyáltalán nem eszek kenyeret, tésztát, krumplit, semmilyen édességet, hanem csak rizst, mint keményítőt. Emellett kétnaponta tojást keverek a reggeli főtt rizsbe, és mindennap néhány szelet szalámit. Gyümölcsből csak banánt (alig érettet), és áfonyát eszek egyelőre két szelet étcsokoládéval (80-85%-os kakaótartalommal). Kevés zöldpaprikát vagy fejes salátát fogyasztok. Levesből zöldséglevest hüvelyesek nélkül. Ebédre a rizskörethez natúr húst, vagy sütőben sült halat fogyasztok. Gyümölcs vagy citromfű teát iszok az ivóvízen kívül (ez minőségi, tiszta artézi víz a szülőfalumból). Alig sózom az ételeimet, ami nálam természetes régi szokás. Olykor (hetente egyszer) reggelire vagy vacsorára egy 125 g-os görög jellegű, magas zsír-tartalmú joghurtot ét csokival és puffasztott rizsszelettel. Ritkán érett sajtot (kékpenészes vagy parmezánt) is fogyasztok. Ennek az étrendnek az eredménye, hogy kezd normalizálódni az emésztésem. Már csak napi egy-két széklet van általában reggel, ill. délelőtt. A bélgáz termelés minimális, már nem zavaró. Kérdéseim ezzel kapcsolatban: 1/ Ez az étrend nem túl egyoldalú? 2/ Mivel tudnám pl. a banánt és az étcsokit kiváltani, hogy továbbra is keményes maradjon a székletem? 3/ Valóban nem ajánlott még párolt, héjazott almát sem fogyasztanom a bélgáz-termelés miatt? Kérdezném, továbbá, hogy 3/Ismeretei szerint a közegészségügyben van lehetőség a fenti cikkben leírt vizsgálatok elvégzésére, amennyiben nem sikerülne étrendváltoztatással megoldanom a problémát? Köszönettel, és jó egészséget kíván!
Dr. Plósz János válasza haspuffadás témában
A túlzott bélgáz-termelés nem fokozza a székletszámot, de a két tünetnek közös oka lehet (emésztési zavar, étel-intoleracia, lisztérzékenység, vékonybél bakterialis kontamináció...) Ezeket érdemes vizsgálni és a diagnózis alapján a megfelelő étrendet összeállítani. A jelenlegi étrend nem túl szűk, de ahogy az előbbiekben írtam, az alapvető ok tisztázása segíthet a panaszt okozó eltérés megállapításában, annak kihagyásában. Az alma tekintetében a véleményem az, hogy a rostfogyasztás bevezetése mindenképp javasolt, a legkisebb tolerálható, mennyiséggel indulva és ezt fokozatosan emelve.